Τα παπαγαλάκια ξανάρχισαν το παιχνίδι των εξοπλισμών, όμως...

OI ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΟΥΝ ΚΑΘΕ ΚΡΙΣΗ - Τα παπαγαλάκια ξανάρχισαν το παιχνίδι των εξοπλισμών, μεσούσης της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας από τέσσερις πλευρές:

υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

• Από πλευράς COVID-19, δεδομένου ότι δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα κρατήσει, εάν θα εμφανισθεί εκ νέου, τι ενέργειες θα δρομολογηθούν και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στην χώρα μας, στην ΕΕ αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

• Από πλευράς επιθετικότητας της Τουρκίας, μία διαρκής απειλή που δεν θα υπάρχει μόνο στις πιέσεις των μεταναστών για να μπουν παράνομα στην χώρα μας, αλλά και όπου υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα.

• Από πλευράς παράνομης μετανάστευσης, όχι μόνο σε αριθμούς και διαχείρισης τους, αλλά επίσης και διαχείρισης της επιδημίας και των κρουσμάτων στα κέντρα φιλοξενίας. Πέραν όλων αυτών, έχουν ξεκινήσει από διεθνείς οργανισμούς και άτομα αιτιάσεις και προσφυγές σε διεθνή δικαστήρια εναντίον της χώρας μας, για την πολιτική που ακολουθούμε τους δύο τελευταίους μήνες, και χρειάζονται επειγόντως κατάλληλες νομιμοποιητικές πράξεις για να μην ακυρωθεί η πολιτική μας.

• Από οικονομικής πλευράς, δεδομένου ότι θα υπάρξει σημαντική ύφεση στην οικονομία ενώ ήδη η χώρα προσπαθούσε να γιατρέψει τις πληγές της από την κρίση δημοσιονομικού ελλείμματος και δανεισμού.

Και υπάρχει μία ακόμη δυνητική κρίση, κοινωνική, η οποία υποθάλπεται και μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε πολιτική, εάν η κοινωνία επιβαρυνθεί σημαντικά από τον συνδυασμό των επιπτώσεων δύο η περισσοτέρων από τις παραπάνω κρίσιμες καταστάσεις.

Σε αυτό το εκρηκτικό και απαιτητικό περιβάλλον, στο οποίο η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει, εμφανίζονται σήμερα και οι γνωστοί καιροσκόποι που εκμεταλλεύονται κάθε κρίση για να προσποριστούν κέρδη, και ξανανοίγουν ζητήματα και αντιπροτάσεις για πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα, λες και η Ελληνική οικονομία μπορεί να αντέξει ΣΗΜΕΡΑ ή σύντομα, ένα τέτοιο βάρος.

Αιδώς λοιπόν για τους καιροσκόπους και είμαι ο πρώτος που θα τους καυτηριάσει, παρά το γεγονός ότι η απειλή της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι υπαρκτή και θα ανακινηθεί με την πρώτη ευκαιρία και με δεδομένο ότι πριν να επέλθει αυτή η λαίλαπα που περνάμε σήμερα, ήμουν υπέρ 4 κυρίως εξοπλιστικών προγραμμάτων:

Ανελαστικά την κάλυψη σε ανταλλακτικά και υποσυστήματα για τα υπάρχοντα όπλα και φορείς και για τους τρεις κλάδους, την αναβάθμιση των δυνατοτήτων και εκσυγχρονισμού των F-16 και των ΜΕΚΟ, την ολοκλήρωση των ΤΠΚ και την έναρξη με ορίζοντα 5ετίας νέων φρεγατών για το Π.Ν.

Όμως σήμερα, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, είναι προσβολή προς τους πολίτες αυτής της χώρας να εμφανίζονται οι γνωστοί καιροσκόποι και να πιέζουν για να ξεκινήσουν νέα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αναγκαστικά οι προσπάθειές μας θα πρέπει να στραφούν στην ολοκλήρωση των ήδη εξελισσομένων προγραμμάτων, στην λειτουργικότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και φορέων.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να στραφούμε στην βελτίωση των επιχειρησιακών δογμάτων και στην ετοιμότητα αντίδρασης, στην αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος λήψης απόφασης, που να προλαμβάνει και την καλή ενημέρωση του Ελληνικού λαού (όπως μας δίδαξε και η παρούσα επιδημική κρίση είναι αναγκαία συνθήκη για να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση).

Σε επίπεδο προετοιμασίας και συζητήσεων για το ορατό μέλλον, δέον είναι να γίνονται κατάλληλες επαφές και διερεύνηση συμφωνιών με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, πλην όμως εκτιμώ ότι θα πρέπει να αποδυναμωθούν τα παπαγαλάκια στον δημόσιο λόγο, που πιέζουν για πολυδάπανα προγράμματα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail