Πρόχειρη η κυβέρνηση ή άρχισαν τα όργανα;

Η κήρυξη σε "Κατάσταση έκτακτης ανάγκης" μιας περιοχής, βοηθάει στην αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, συνήθως μετά από μια φυσική καταστροφή, αφού φορείς, όπως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, μπορούν να κάνουν απευθείας αναθέσεις για επείγουσες υπηρεσίες. Συνήθως οι αρμόδιοι κάνουν διασταλτική ερμηνεία του επείγοντος και το είδος των υπηρεσιών, και τότε αρχίζουν τα παρατράγουδα.


Σε μια χώρα, όπου το δημόσιο συμφέρον μπλέκεται με το ατομικό, δυστυχώς, το φαινόμενο είναι συχνό.

Την περίοδο της υπερδεκαετούς κρίσης, κάτω και από την πίεση της Τρόικας, ψηφίστηκαν αρκετοί νόμοι για την διαφάνεια των δημόσιων συμβάσεων και δημιουργήθηκαν και αρκετοί ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ή κυβέρνηση, λόγω της υγειονομικής κρίσης, κήρυξε όλη την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι ο κάθε φορέας του Δημοσίου, όπως Υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί, δήμοι, Περιφέρειες και όχι μόνο, μπορούν να κάνουν απευθείας αναθέσεις, κάθε τι που κρίνουν κατεπείγον.

Όμως, εδώ φαίνεται, ό,τι γρήγορα άρχισαν τα γνωστά όργανα.

Το πρώτο επεισόδιο αποκαλύφθηκε στο Υπουργείο Εργασίας με τα voucher.

Το δεύτερο, στο Υπουργείο Τουρισμού, όπου με μια ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) όλοι οι φορείς του δημόσιου, ΕΟΤ, Δήμοι, Περιφέρειες, κλπ., θα πρέπει να μεταφέρουν όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες τους το επόμενο τετράμηνο σε μια ιδιωτική εταιρεία, που έχουν δημιουργήσει οι συλλογικοί φορείς του τουρισμού του ιδιωτικού τομέα. Αυτή η εταιρεία θα τις αναθέτει, σε όποια εταιρεία προβολής θέλει.

Το τρίτο, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ανέθεσε εργασίες απολύμανσης των φυλακών σε δύο εταιρείες, οι οποίες δημιουργήθηκαν λίγες ημέρες πριν την ανάθεση των συμβάσεων. Ειδικότερα η μια ιδρύθηκε με κεφάλαιο 100 ευρώ, δυο περίπου χρόνια πριν, αλλά με άλλο αντικείμενο και τροποποίησε το καταστατικό της την ίδια ημέρα που υπέγραψε την σύμβαση, η δε δεύτερη δημιουργήθηκε λίγες ημέρες πριν με σχετικό αντικείμενο και κεφάλαιο 3.000 ευρώ.

Αυτά αποκαλύφθηκαν, γιατί οι αποφάσεις δημοσιοποιήθηκαν στην διαύγεια, την μόνη υπηρεσία διαφάνειας που ψηφίστηκε το 2010 και δεν ανακλήθηκε, λόγω της κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είμαστε στην αρχή των αναθέσεων, δε θέλω καν να σκεφτώ, τί μπορεί να συμβεί, όταν σύντομα αρχίσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ να πέφτουν βροχή, είτε ως επιχορηγήσεις και εγγυημένα δάνεια σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, είτε ως επιδόματα σε εργαζόμενους, ανέργους και κάθε πολίτη χωρίς επαρκές εισόδημα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail