Ο Άσαντ κέρδισε τον πόλεμο στη Συρία, ομολογεί ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA

Freepen.gr - Είναι πλέον σαφές ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Ασάντ, κέρδισε τον πόλεμο στη Συρία - τουλάχιστον στρατιωτικά - ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν σημαντική στρατηγική ήττα από τη Ρωσία, δήλωσε ο John McLaughlin, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA, γράφοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα OZY την Πέμπτη.

"Από τους περιφερειακούς ηγέτες που προκάλεσαν βίαιες εγχώριες διαμαρτυρίες, ο Άσαντ είναι ο μόνος που παρέμεινε στην εξουσία (εκτός από τη μοναρχία του Μπαχρέιν που επιβίωσε μιας σύντομης διαμαρτυρίας με τη σαουδική προστασία)", δήλωσε ο McLaughlin.

Όμως, ο Assad οφείλει την επιβίωσή του στη Ρωσία και στο Ιράν και "με 400.000 Σύριους που έχασαν τη ζωή τους, 5.7 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και 6.1 εκατομμύρια μετανάστευσαν εσωτερικά, ο Assad αναδεικνύεται ως ηγεμόνας χωρίς νομιμότητα - και ένας με ελάχιστη απαίτηση για διεθνή βοήθεια για ανασυγκρότηση" έγραψε ο πρώην αξιωματούχος προφανώς πικαρισμένος καθώς η υπηρεσία του διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην απόπειρα ανατροπής του Ασαντ αλλά απέτυχε..

"Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί τώρα να είναι ο πιο ισχυρός ξένος ηγέτης στη Μέση Ανατολή", υποστηρίζει ο McLaughlin.

Ενώ η θέση του Ιράν εδραιώνεται στη Συρία ως σύμμαχος του Ασαντ, η Τουρκία βρίσκεται σε πολλαπλές κατευθύνσεις. σε αντίθεση με τον Άσαντ, αλλά πρόθυμη να αποφύγει μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Η στάση της Τουρκίας όσον αφορά την υποδοχή περισσότερων προσφύγων έχει τεντώσει τη σχέση της με την Ευρώπη και η στάση της απέναντι σε δυνάμεις υπό την ηγεσία των Σύριων Κούρδων τη φέρνει σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εν τω μεταξύ έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της επιρροής τους στη Συρία, δήλωσε ο McLaughlin. "Στρατηγικά, οι Η.Π.Α. πιθανότατα έχασαν περισσότερα από όσα μπορούμε πλέον να συνειδητοποιήσουμε".

Ισχυρίστηκε ότι ένας σαφώς καθορισμένος σκοπός, σε συνδυασμό με την επιδέξια διπλωματία και μια μικρή δύναμη, απαιτούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. "Η στιγμή για ένα τέτοιο αμάλγαμα μπορεί να έχει περάσει, αλλά ο κόσμος είναι συχνά εκπληκτικά ανοιχτός στην ηγεσία των ΗΠΑ ... ακόμα και όταν εμφανίζονται αργά" υποστήριξε αν και η χώρα του δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Μέση Ανατολή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail