Οι τουρκικές τομάτες που σαπίζουν στα ρωσικά σύνορα δείχνουν ότι ο Πούτιν έχει τα καλά χαρτιά στη Συρία

Τα φορτία τοματών τουρκικών φορτηγών μπορεί να αρχίζουν να σαπίζουν στα σύνορα με τη Ρωσία καθώς εντείνεται η διαφωνία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για τη Συρία. Εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν 5.000 τόνους τομάτας παραμένουν κοντά σε τελωνειακές πύλες σε μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ αυτή την εβδομάδα.

Mark Bentley - ahvalnews.com
Παρουσίαση Freepen.gr

Οι πιθανές συνέπειες αυτού του αδιεξόδου είναι σαφείς σε όλους εκείνους που παρακολουθούν τη σχέση μεταξύ του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - εάν καταλήξει σε πλήρη πολιτική και οικονομική τραγωδία για το θύλακα του Idlib, καθώς ο Πούτιν μπορεί να χτυπήσει σκληρά τον Ερντογάν.

Ο κόσμος παρακολουθεί με κάποια ανησυχία, καθώς ο Πούτιν και ο Ερντογάν εμπλέκονται σε μια κρίση για τη Συρία, φοβούμενοι ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να εμπλακεί. Η Τουρκία έστειλε στρατεύματα στο Idlib για να υποστηρίξει ισλαμιστές μαχητές εναντίον του στρατού του Προέδρου Bashar Assad, ο οποίος υποστηρίζεται από τη ρωσική δύναμη πυρός και λαμβάνει χρηματοδότηση. Η Μόσχα αναφέρει ότι οι μαχητές είναι τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και ότι η Τουρκία πρέπει να παραμερίσει αφού δεν πέτυχε να τους αφοπλίσει.

Οι ντομάτες συγκαταλέγονται στη μεγαλύτερη συνεισφορά της Τουρκίας σε μια μονόπλευρη οικονομική σχέση μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας. Η Τουρκία εξαρτάται από δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια φυσικού αερίου που η Ρωσία εξάγει κάθε χρόνο - οι εισαγωγές από τη χώρα ήταν 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, ενώ η Τουρκία εξήγαγε 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια προϊόντων. Η Ρωσία επίσης αποστέλλει περίπου 7 εκατομμύρια επισκέπτες στη χώρα ετησίως, όντας η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας.

Ο τουρισμός και οι ντομάτες και η ευρύτερη οικονομία της Τουρκίας, έπεσαν θύμα μιας πολιτικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών το 2015, όταν η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος στα σύνορα με τη Συρία και ο Ερντογάν απέτυχε να ανταποκριθεί στα αιτήματα του Πούτιν για άμεση συγγνώμη. Το 2016, οι ρωσικές κυρώσεις σήμαιναν ότι οι τουρκικές εξαγωγές στη χώρα μειώθηκαν κατά 52% στα 1,7 δισ. δολάρια. Επίσης ο αριθμός των Ρώσων τουριστών υποχώρησε κατά 77% στους 855.000!

Η Δύση κατόπιν παρακολουθούσε με κάποια απογοήτευση, καθώς Πούτιν και Ερντογάν σφυρηλατούσαν στενούς δεσμούς με τη διπλωματία και την άμυνα, αφού ο τελευταίος ζήτησε συγγνώμη τον Ιούνιο του 2016 και οι σχέσεις εξομαλύνθηκαν το επόμενο έτος. Οι δύο ηγέτες από τότε συνεργάστηκαν στενά για να εξασφαλίσουν μια ειρηνική διευθέτηση στη Συρία και ο Ερντογάν αγόρασε πυραύλους αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Μόσχα, που ήταν αρκετό για να προκαλέσει την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αναδυόμενη στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών βοήθησε να ενισχυθεί η εγχώρια δημοτικότητα του Ερντογάν και παρείχε ένα εφαλτήριο για την Τουρκία να επεκτείνει την εμβέλειά της στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική χωρίς εδαφική επιρροή. Ο Πούτιν, με τη σειρά του, χρησιμοποίησε τις στενές του σχέσεις με τον Ερντογάν για να αποδυναμώσει το ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ - η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη συμμαχία - και να καταστήσει τη Ρωσία την ανερχόμενη υπερδύναμη στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν, όμως, έχει ακόμη περισσότερα να χάσει οικονομικά από ό,τι το 2015, εάν οι σχέσεις με τη Μόσχα εκτροχιαστούν. Μια κρίση νομίσματος σάρωσε την οικονομία της Τουρκίας το καλοκαίρι του 2018. Ακολούθησε οικονομική ύφεση, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να χάσει τον έλεγχο των τριών μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας στις τοπικές εκλογές το Μάρτιο του 2019. Η οικονομία δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως και οι αξιολογήσεις δημοτικότητας του Ερντογάν παραμένουν καταπιεσμένες.

Αυτή την εβδομάδα, οι πολιτικές εντάσεις στη Συρία συνέβαλαν στην υποχώρηση της τουρκικής λίρας στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Μάιο. Εν τω μεταξύ, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, το οποίο διευρύνθηκε σημαντικά λίγο πριν από τη νομισματική κρίση του 2018, επανεμφανίζεται καθώς ο Ερντογάν προωθεί οικονομική ανάπτυξη με περικοπές επιτοκίων και φθηνά δάνεια από κρατικές τράπεζες.

Η καλλιέργεια ντοματών αποτελεί σημαντική βιομηχανία για την Τουρκία και οι αγρότες αποτελούν βασική εκλογική περιφέρεια για τον Ερντογάν. Αντιμετωπίζει επανεκλογή το αργότερο το 2023. Αλλά τα έσοδα από τον τουρισμό είναι ακόμη πιο κρίσιμα.

Η απώλεια εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών θα χτύπησε σκληρά την οικονομία και θα στερήσει τον Ερντογάν από τα κέρδη σε ξένο νόμισμα που χρειάζεται η Τουρκία για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ξένων δανείων. Οποιαδήποτε αποτυχία να βρούμε αυτά τα χρήματα θα σήμαινε περισσότερο πρόβλημα για την λίρα.

Την Πέμπτη, η Τουρκία χορήγησε απαλλαγές από την υποχρέωση θεώρησης σε πέντε χώρες του Σένγκεν συν το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια προφανή προσπάθεια να ελαφρύνει τυχόν επιπτώσεις από μια μείωση των Ρώσων τουριστών. Οι Ρώσοι επισκέπτες ανήλθαν σε 7,02 εκατομμύρια το 2019, το μεγαλύτερο μέρος των εθνικοτήτων και οκτώ φορές το χαμηλό του 2016. Η Γερμανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 5,03 εκατομμύρια επισκέπτες.

Ο Πούτιν πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Τουρκία έχει μειωθεί ραγδαία από την τελευταία πολιτική κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αφού ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το 2016 για να σφίξει την πολιτική του λαβή στη χώρα και κέρδισε ενισχυμένες προεδρικές εξουσίες στις εκλογές το 2018.

Η λίρα υποχώρησε περαιτέρω 0,5% στα 6,12 ανά δολάριο αργά την Παρασκευή. Η Ελλάδα και η Κύπρος, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες είναι απίθανο να παράσχουν ισχυρή στρατιωτική και πολιτική στήριξη στον Ερντογάν εναντίον του Πούτιν στο Idlib, καθώς οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα λόγω των εντάσεων με τους S-400, τη Λιβύη και τις διαμάχες με τα μέλη της ΕΕ.

Η σάπια ντομάτα μπορεί να είναι μόνο η αρχή των προβλημάτων του Ερντογάν, εάν αποτύχει να οδηγήσει την Τουρκία μακριά από μια επικείμενη κρίση με τη Ρωσία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail