Γκάφες στην εξωτερική πολιτική, που κοστίζουν


Chickenonline / pixabay
1. Ο Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη με τον Νταβούτογλου, μετά την συνάντησή τους είπε: «Δεν έχουμε αντίρρηση να ανοίξει ο επόμενος φάκελος της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ». Βλέποντας την αντίδραση του Κοτζιά από απέναντι, είπε: «Σημασία έχει πως κλείνει ένας φάκελος και όχι πως αν ανοίξει». Η Λευκωσία εξέφρασε με διαρροή την δυσφορία της.


2. Όταν ο Τσίπρας κάλεσε τον Ερντογάν στην Αθήνα, μετά την συνάντηση με τον Τράμπ στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εθιμοτυπική συνάντηση με τον Ερντογάν, άρχισε σε απευθείας μετάδοση να αναλύει στον Τούρκο Πρόεδρο γιατί δεν μπορεί να αλλάξει η συνθήκη της Λοζάνης, δίνοντας την δυνατότητα στον Ερντογάν να κάνει μέσα από το προεδρικό μέγαρο θρασύτατο κήρυγμα αναθεωρητισμού.

3. Ο Ερντογάν σε αρκετές ομιλίες του είπε ότι: «Το πρώτο βράδυ που βρέθηκαν στην χώρα μας οι Τούρκοι στρατιωτικοί με το ελικόπτερο και ζήτησαν άσυλο, ο Τσίπρας στο τηλέφωνο του είπε ότι, θα φροντίσει να τους γυρίσει στην Τουρκία σύντομα». Η ελληνική κυβέρνηση, δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε τα λόγια του Ερντογάν.

4. Ο Κοτζιάς, λίγο πριν παραιτηθεί από υπουργός εξωτερικών, μίλησε ότι μπορούμε να δούμε το θέμα της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων με την Τουρκία»

5. Ο Δένδιας χθες βράδυ στην εκπομπή της Τρέμη είπε: «Ούτε και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν πιστεύει στο μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία, γιαυτό μας ζήτησε να πάμε στην Χάγη το Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Το αντίθετο ακριβώς ισχύει, γιαυτό μας ζήτησαν να πάμε στην Χάγη. Αυτό πρότεινε με έμμεσο τρόπο και ο Τσαβούσογλου, όταν δήλωσε, ότι: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα τις διαφωνίες της για το μνημόνιο με την Λιβύη». Δυστυχώς αυτό θα γίνει, γιαυτό πρέπει εμείς να ανακηρύξουμε την δική μας ΑΟΖ με την Κύπρο, πριν πάμε στην Χάγη, για να ακυρώσουμε στην πράξη το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

6. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι φέτος είχε ηρεμία στα Ίμια, γιατί ο Έλληνας συνάδελφός του του είχε πει ότι: «Φέτος δεν θα επιχειρήσει η Ελλάδα να καταθέσει στεφάνι στα Ίμια». Βέβαια η ελληνική πλευρά διέψευσε ότι είπε κάτι τέτοιο

7. Για Καμένο αδυνατώ να βρω κάτι πού συμφωνώ. Πήγε την πρώτη φορά στα Ίμια, χωρίς να το ανακοινώσει με ελικόπτερο, και έριξε το στεφάνι στο σημείο που οι Έλληνες αξιωματικοί έχασαν την ζωή τους την νύχτα των Ιμίων το 1996.

Την δεύτερη φορά πήγε με φρεγάτα και έφτασε στα έξι μίλια, γιατί του έκλεισαν την θάλασσα μπροστά στα Ίμια, ενισχύοντας την προπαγάνδα της Άγκυρας, ότι τα Ίμια είναι δικά τους γιαυτό και δεν τόλμησε ο Έλληνας υπουργός να πλησιάσει τα Ίμια.

Όταν είσαι σε υπεύθυνες θέσεις, πρέπει να προσέχεις και που βάζεις «κόμμα», στις δηλώσεις, ακόμη και στις συνομιλίες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail