Γιατί οι δηλώσεις Πάιατ δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς: Ξεκάθαρα ίσες αποστάσεις

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΙΑΤ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥΣ - Άκουσα πολύ προσεκτικά τις δηλώσεις Πάϊατ στην πρόσφατη συνέντευξή του.

υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

1. Οι δηλώσεις του επ' ουδενί είναι ετεροβαρείς υπέρ των θέσεων μας, πέραν του ότι η ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν ασαφής.

Τον ρώτησε εάν όλα τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και έφερε σαν παράδειγμα το Κατελλόριζο. Κι αυτός απάντησε ότι ναι, έχουν τα ίδια δικαιώματα και όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε για τα κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά, είπε ότι δεν θα κάνει αυτός την διάκριση μεταξύ βράχων και νησιών.

Δηλαδή απάντησε σύμφωνα με τα όσα λέει το Διεθνές Δίκαιο και απέφυγε να εξειδικεύσει είτε να απαντήσει στο εάν τα επιχειρήματα των Τούρκων έχουν υπόσταση. Επ ουδενί η απάντηση του Πάϊατ μπορεί να μας κάνει να ελπίζουμε και να θριαμβολογούμε.

Πέραν του ότι η ερώτηση ήταν εσφαλμένη όπως ετέθη, αφού το διεθνές δίκαιο δεν μιλάει για κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά αλλά για νησιά και νησίδες που μπορούν να συντηρήσουν οικονομική ζωή.

2. Οι απαντήσεις του για το Τουρκολυβικό σύμφωνο, επίσης λένε αυτό που προβλέπεται στις διεθνείς συνθήκες, ότι το μνημόνιο μεταξύ δύο χωρών δεν παράγει αποτελέσματα και υποχρεώσεις για τρίτες χώρες.
Δεν αναφέρθηκε καθόλου στην νομιμότητα του μνημονίου, ούτε μας έδωσε δίκαιο έναντι της Τουρκίας.

3. Κράτησε την πάγια αμερικανική θέση ίσων αποστάσεων περί ανάγκης διαπραγματεύσεων και συζητήσεων, αγνοώντας καταφανώς ότι εμείς δεν έχουμε προκαλέσει, ούτε παρανομούμε, ούτε παραβιάζουμε κυριαρχικά δικαιώματα όπως κανει η Τουρκία σε Ελλάδα και Κύπρο, ούτε διεκδικούμε κάτι από αυτήν για να διαπραγματευθούμε, αντιθέτως η Τουρκία διεκδικεί τα δικά μας.
Ενώ οι ερωτήσεις Μενέντεζ στην Γερουσία (πριν μερικές ημέρες) και οι απαντήσεις του αμερικανού υφυπουργού εξωτερικών, έδειξαν με σαφήνεια το πρόβλημα αυτό.

4. Είναι τεράστιο λάθος των φιλοκυβερνητικών δημοσιεύσεων, που προβάλλουν τα όσα είπε ο πρέσβης στην συνέντευξη αυτή ως επιτυχία και ως αναγνώριση των Ελληνικών θέσεων.
Αφενός γιατί δημιουργούν ανερμάτιστες προσδοκίες στον Ελληνικό λαό, αφετέρου γιατί δημιουργούν κλίμα αδράνειας, παθητικότητας και επανάπαυσης, περιμένοντας από τις ΗΠΑ να μας λύσουν τα προβλήματά μας, μη αναγνωρίζοντας τους πραγματικούς κινδύνους, ώστε να αναλάβουμε τις δέουσες ενέργειες σε πολιτικό διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε από μόνοι μας την κυριαρχία, τα δικαιώματά και τα δικά μας συμφέροντα.

5. Δεν μπορεί να δίνουμε τόση βαρύτητα στις κατά συνθήκη αμφίσημες δηλώσεις οιουδήποτε αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, εάν θεωρούμε ότι η εποχή που ο αμερικανός πρέσβης καθόριζε την Ελληνική εξωτερική και εσωτερική πολιτική έχει περάσει ανεπιστρεπτί!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail