Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται από χρόνια για πόλεμο με τη Ρωσία

geralt / pixabay
Freepen.gr - Ενώ τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κοινή γνώμη εστιάζουν στο Ιράν, οι αμερικανοί στρατιώτες προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία, σύμφωνα με μια αποκλειστική έκθεση του Newsweek την οποία παρουσιάζει το Fort-russ.com. Κατά τη διάρκεια των εντάσεων με το Ιράν πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μια πρωτοφανή σειρά πολεμικών αγώνων.

Κατά τη διάρκεια πέντε μηνών, από το Μάιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 93 ξεχωριστές στρατιωτικές ασκήσεις, με δυνάμεις που λειτουργούσαν συνεχώς, πάνω και γύρω από 29 χώρες, ανέφερε το Newsweek την Παρασκευή. Τα πολεμικά παιχνίδια, τα οποία εξασφάλιζαν τα πάντα από τις τακτικές της επίγειας διμοιρίας μέχρι τον πολεμικό κυβερνοπόλεμο, δεν πραγματοποιούνταν στην Μέση Ανατολή και δεν κατευθύνονταν στην Τεχεράνη.

Επρόκειτο να στραφούν εναντίον της Μόσχας - και αποτελούσαν το πιο έντονο αδιάσπαστο σύνολο ασκήσεων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

"Η δραστηριότητα ήταν το αποκορύφωμα μιας συσσώρευσης που άρχισε μετά την προσάρτιση της Κριμαίας από την Ουκρανία το Μάρτιο του 2014. Αν και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πολέμησαν πολλούς «καuτούς πολέμου» και ασχολήθηκαν με την αντιμετώπιση κρίσεων με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, κυριάρχησαν τα καθήκοντα να ανταποκριθούν σε σενάριά πολέμου «υψηλού επιπέδου». Το επίκεντρο ήταν επίσης αναμφισβήτητα αντι-ρωσικό, με τον αριθμό των ευρωπαϊκών ασκήσεων δεκαπλάσιο του αριθμού εκείνων που σχετίζονται με την Κίνα που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα", συνέχισε.

Στη σκιά του επιδεινούμενου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ασφάλειας, το μέγεθος και το εύρος των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αυξήθηκαν σημαντικά - ακόμη και δραματικά, σύμφωνα με έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο.

Η επιτροπή ανησύχησε ότι το ΝΑΤΟ δε διαθέτει επαρκή στρατεύματα εδάφους στην Ανατολική Ευρώπη για να αποτρέψει μια ρωσική επίθεση. Επισήμανε επίσης τα μεγάλα πολεμικά παιχνίδια της Μόσχας, πολλά από τα οποία περιλαμβάνουν σενάρια χρήσης πυρηνικών όπλων σε έναν ευρωπαϊκό πόλεμο, σημειώνει το κείμενο.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσαν σχέδια για να διατηρήσουν ό,τι λέγεται πως είναι τα μεγαλύτερα γυμνάσια που διεξάγονται στις ΗΠΑ στις αρχές του επόμενου έτους. Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUROCOM) ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι 37.000 δυνάμεις, περίπου 20.000 αμερικανικοί στρατιώτες, θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις Defender Europe-20, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και το Μάιο του 2020.

Σύμφωνα με τη δήλωση, οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν έδρα κεντρικού αρχηγείου, τρίς ταξιαρχίες αρμάτων μάχης και χιλιάδες άλλα στρατεύματα στο σημαντικό στρατιωτικό γεγονός, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε 10 ευρωπαϊκές χώρες - κυρίως στη Γερμανία και την Πολωνία. Η EUROCOM δήλωσε ότι οι ασκήσεις θα μοιάζουν με την Return of Forces to Germany, ή πιο συχνά αναφερόμενες ως Reforger, ασκήσεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, οι οποίες στο αποκορύφωμά τους περιλάμβαναν περίπου 125.000 δυνάμεις του ΝΑΤΟ το 1988.

Την εποχή εκείνη, η Ουάσινγκτον επικεντρώθηκε στην ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ευρώπη σε τεράστιους αριθμούς ως βασικό μέρος της προετοιμασίας της για πιθανή σύγκρουση με τη Σοβιετική Ένωση. Η ανάγκη για τέτοιες ασκήσεις εξαφανίστηκε καθώς ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης στην Ευρώπη μειώθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το τελευταίο Reforger πραγματοποιήθηκε το 1993.

Η Defender Europe-20 λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι έχουν αναπτύξει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα τελευταία χρόνια έχουν μετατοπίσει την εστίασή της στην «υπεράσπιση» της Ευρώπης ενάντια σε αυτό που ονομάζουν «ρωσική επιθετικότητα».

Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, μετά από μια αυξανόμενη στρατιωτική συσσώρευση από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναπτύσσουν όπλα και εξοπλισμό στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ από το 2014, μετά την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία με δημοψήφισμα.

Η Ρωσία, ως απάντηση, έχει αναπτύξει στρατεύματα και πυρηνικούς πυραύλους στα σύνορά της και έχει εντείνει στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή. Ο κορυφαίος Αμερικανός πολιτικός αναλυτής και φιλόσοφος Noam Chomsky προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο που θα εδύνατο να προκαλέσει το τέλος της ανθρωπότητας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail