Και αν η ιταλική διάψευση του "Ανατολή" για τον αγωγό είναι μια μακαρονάδα με βρώμικα υλικά;

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο "Ανατολή" και μέσω αυτού αρκέτες άλλες γνωστές ιστοσελίδες της γειτονικής χώρας μετέδωσαν χθες πως ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Ντι Μάιο δήλωσε πως ο αγωγός East Med δεν είναι ένα βιώσιμο σχέδιο από πλευράς κόστους / κατασκευαστικής διαδικασίας μεσο-μακροπρόθεσμα.

Του Στρατή Μαζίδη

"Πιστεύω ότι αυτή η υποδομή, η οποία μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών [ενεργειακών] πόρων, πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προσελκύσει το απαραίτητο κεφάλαιο για την κατασκευή της και ότι μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη" είναι η συνέχεια της δήλωσης που αποδίδεται στον Ντι Μάιο.

Μετά από ορισμένες ώρες κυκλοφόρησε η είδηση διάψευσης από τη Ρώμη μέσω διαβήματος και το δημοσίευμα "κατέβηκε" στο Ανατολή, παραμένει όμως τουλάχιστον στο http://www.hurriyetdailynews.com/italian-fm-doubts-eastmed-pipeline-project-feasible-151134.

Στην ιστοσελίδα του ιταλικού ΥΠΕΞ δεν κατάφερα να εντοπίσω κάτι σχετικό ως προς τη διάψευση. Εν πάση περιπτώσει από την ώρα που υπήρξε αυτή η εξέλιξη, σε επίσημο επίπεδο καλώς κατέβηκε η σχετική είδηση.

Ωστόσο επιτρέψτε μου, να είμαι πολύ επιφυλακτικός ως προς την ουσία της διάψευσης, που θα μπορούσε άλλωστε να είναι και προσυνεννοημένη. Το πιο ασφαλές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να βλέπουμε την πραγματικότητα.

Τι έχει κάνει λοιπόν η Ιταλία; Η γειτονική χώρα είτε παίζει ποδόσφαιρο είτε επιδίδεται σε εξωτερική πολιτική, έχει έναν τρόπο λάου-λάου όπως λέμε, να φτάνει ως τον τελικό. Εν προκειμένω:

α. Ο Ντι Μάιο έκανε επαφές τόσο με τον Σάρατζ, όσο και με τον Χαφτάρ.

β. Η ιταλική φρεγάτα FREMM που κατέπλευσε στην Κύπρο, τελικά εξασκήθηκε από κοινό με τουρκικό στολίσκο. Στις δημοσιεύσεις του τουρκικού ΥΠΑΜ ότι η άσκηση έλαβε χώρα στα πλαίσια και των επιχειρήσεων της μόνιμης ναυτικής τουρκικής δύναμης "Ασπίδα της Μεσογείου", δεν υπήρξε ιταλική διάψευση ως προς τούτο.

γ. Η Ιταλία έχει εξαρχής μια σταθερή ύποπτη θέση απέναντι στον East Med. Στην πιο αθώα περίπτωση απλά περιμένει να δει πως θα καθίσει η μπίλια για να πράξει ανάλογα. Αν ο αγωγός τελικά προχωρήσει και εδραιωθεί, θα συμμετάσχει, αν όχι, θα έχει κρατήσει αποστάσεις αποφεύγοντας μια ήττα.

δ. Είδαμε ότι δεν υπήρξε ιταλική εκπροσώπηση στις υπογραφές για τον αγωγό στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

ε. Η αρχικά πενταμερής του Καΐρου μετεξελίχθηκε σε τετραμερή [Αίγυπτος, Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρος] με τη Ρώμη σε ρόλο...παρατηρητή, γεγονός για το οποίο διαβάσαμε πως οφείλεται στο ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν ήταν ισορροπημένο απέναντι στην Τουρκία.

στ. Ό,τι και να είναι το πρακτορείο Ανατολή, δεν παύει να αποτελεί ένα μεγάλο πρακτορείο ειδήσεων, που μπορεί να εξυπηρετεί μια πολιτική, έχουμε δει τα παιχνίδια που παίζει, ιδίως το τι παίζει στην αγγλική και τι στην τουρκική έκδοση αλλά συγγνώμη δεν πείθομαι εύκολα ότι έφτασε στο σημείο να φτιάχνει και δηλώσεις. 

Στα παραπάνω θα προσθέσω και δύο ιστορικά δεδομένα που καλό είναι να τα έχουμε πάντα υπόψη μας. Το πρώτο, ο σκοτεινός ρόλος της Ιταλίας και η δράση της κατά του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία καθώς διεκδικούσε τη ζώνη της Σμύρνης. Προσπάθησε όσο τίποτε να εμποδίσει την αποστολή του ελληνικού στρατού και μετά να υπονομεύσει την παρουσία του, μέχρι να τα βρει με τον Κεμάλ.  Το δεύτερο, η ύπουλη και μπαμπέσικη βύθιση του "Ελλη".

Ο πρέσβης ε.τ., κ. Ζαχαράκης είχε υποστηρίξει κάποτε στην τηλεόραση ότι αν δεν υπήρχε η Τουρκία, τότε ο νους μας θα ήταν στραμμένος στην Ιταλία. Η Ιταλία σε πολλά ζητήματα δε διαφέρει από την Τουρκία. Κι ίσως κάποια στιγμή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αρχίσει να δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό στοιχείο της Magna Grecia στην Κάτω Ιταλία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail