Πόλεμος Πενταμερούς και Τουρκίας: "Άκυρη και ανυπόστατη η συμφωνία με τη Λιβύη" - "Ανακοινωθέν με ψεύτικα επιχειρήματα"

Freepen.gr - Οργή στην Τουρκία έχει προκαλέσει το κοινό ανακοινωθέν των τεσσάρων υπουργών εξωτερικών από τη συνάντηση της Πενταμερούς στο Κάιρο για το θέμα της Λιβύης. Το ανακοινωθέν αναφέρει:

1. Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων και συντονισμού, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, συναντήθηκαν στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το φως των αυξημένων εντάσεων που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτή την περιοχή. Στη συνάντηση μετείχε σε συμβουλευτικό πλαίσιο ο Ιταλός Υπουργός εξωτερικών.

2. Οι Υπουργοί υπογράμμισαν το στρατηγικό χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ των κρατών τους λόγω των γεωγραφικών, ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών που τα συνδέουν, σε πλήρη συμφωνία και με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η εν λόγω σχέση αποτελεί ισχυρή βάση για συνεργασία σε πολλαπλά πεδία. Οι Υπουργοί επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να καταβάλλουν επιπλέον κοινές προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες σχετίζονται πρωτίστως με ένοπλες συρράξεις, με την τρομοκρατία και την παράνομη μετανάστευση.

3. Οι Υπουργοί έκριναν ότι η υπογραφή των μνημονίων κατανόησης το Νοέμβριο μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Fayez Sarraj, Προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, συνιστά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Οι Υπουργοί υπογράμμισαν ότι τα εν λόγω μνημόνια υπονομεύουν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται αμφότερα άκυρα και ανυπόστατα.

4. Επιπλέον, το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την φερόμενη οριοθέτηση θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες. Επιπλέον, οι Υπουργοί επανέλαβαν την ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών εντός των θαλάσσιων ζωνών τους στη Μεσόγειο Θάλασσα. Συναφώς, οι Υπουργοί καταδίκασαν εντόνως τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και τα χωρικά της ύδατα. Οι Υπουργοί κάλεσαν την Τουρκία να παύσει άμεσα όλες τις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

5. Οι Υπουργοί έκριναν ότι το μνημόνιο για την ασφάλεια και κάθε απόφαση σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη συνιστά σοβαρή παραβίαση του ψηφίσματος 2259 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και άλλων συναφών ψηφισμάτων του τελευταίου, καθώς και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και απηύθυναν έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση.

6. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τέσσερις Υπουργοί υπογράμμισαν την βαθιά ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένουν από την Τουρκία να ενεργήσει με υπευθυνότητα και τονίζουν την ανάγκη εποικοδομητικής και με καλή θέληση συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Λεκάνης της Μεσογείου, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μεσογείου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

7. Οι Υπουργοί δήλωσαν ότι μια συνολική πολιτική λύση αποτελεί τον μοναδικό τρόπο επίλυσης της λιβυκής κρίσης και αποκατάστασης της σταθερότητας στη Λιβύη. Οι Υπουργοί υπογράμμισαν την πλήρη δέσμευσή τους να εργαστούν για την επίτευξη πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση. Εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους για την αποφυγή της κλιμάκωσης στη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί των τεσσάρων κρατών εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ghassan Salamé, τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και τη Διαδικασία του Βερολίνου.

8. Οι Υπουργοί υπογράμμισαν την αποφασιστικότητα των αντίστοιχων κρατών τους να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία τους με στόχο την αύξηση της ευημερίας των λαών τους. Υπογράμμισαν επίσης την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αμοιβαίο συντονισμό των θέσεων και μέτρων με στόχο την επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας των κρατών τους και της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου μέσω της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

9. Εν κατακλείδι, οι Υπουργοί δήλωσαν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην περιφερειακή συνεργασία και τη συνολική οικονομική ανάπτυξη στην οποία προσβλέπουν όλα τα κράτη της περιοχής, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Δήλωσαν επίσης ότι η επίτευξη της ανάπτυξης θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και ότι οι συνεχιζόμενες κρίσεις που πρέπει να επιλυθούν κατά τρόπο αποφασιστικό και το ταχύτερο δυνατόν παρεμποδίζουν επί του παρόντος την επίτευξη αυτού του στόχου.

10. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους και να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντησή τους στην Κρήτη, στην Ελλάδα, σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί.

Τι απαντά η Αγκυρα

Με ορισμένη ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

Η δήλωση Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA) και της Αιγύπτου, καθώς και της Ιταλίας, βασίζεται εντελώς σε πλασματικά επιχειρήματα και ψευδείς περιστάσεις.

Τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο.

Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν απάντηση σε εκείνους που αποσκοπούν στην παραμέριση της παρουσίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δελτίο Τύπου της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα.

Η Τουρκία, με τη μακρύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο σχετικά με την περιοχή. Για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε έναν τομέα συνεργασίας και όχι σύγκρουσης, θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την GCA.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.