Η Τουρκία επικάθεται σε μια σειρά ρηγμάτων ικανών να την χορεύουν κάθε τρεις και λίγο

Freepen.gr - Η Τουρκία είναι από τις πιο σεισμικά ενεργές χώρες του κόσμου, καθώς βρίσκεται πάνω σε πολλές ενεργές σειρές ρηγμάτων, και δεκάδες μικροσεισμοί και μετασεισμοί συμβαίνουν καθημερινά. Η πιο δυνητικά καταστροφική γραμμή είναι το λεγόμενο Ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας (NAF), όπου συναντώνται οι ανατολικές και ευρασιατικές πλάκες.

Ένα ρήγμα που σχηματίστηκε με την πλάκα της Ανατολίας να ωθείται προς τα βορειοδυτικά από την αραβική πλάκα, προκάλεσε καταστροφικούς σεισμούς σε όλη την ιστορία.

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 43.000 τραυματίστηκαν όταν ένας σεισμός μεγέθους 7,4 έπληξε την περιοχή του Μαρμαρά για 37 δευτερόλεπτα στις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Αυγούστου 1999 με το επίκεντρο να βρίσκεται στην επαρχία Gölcük, περίπου 75 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βοσπόρου.

Τρεις μήνες αργότερα, στις 12 Νοεμβρίου 1999, 845 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 5.000 τραυματίστηκαν όταν σεισμός μεγέθους 7.0 έπληξε την επαρχία Düzce, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Gölcük.

Το 2010, η επαρχία Elazığ επλήγη από σεισμό 6 Ρίχτερ, σκοτώνοντας συνολικά 51 άτομα ενώ το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου του 2019 η ίδια περιοχή επλήγη από σεισμό 6,9 βαθμών προκαλώντας πολλές υλικές ζημιές και θύματα, τα οποία για την ώρα ξεπερνούν τα 14.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail