Προ της τέλειας καταγίδας: Ο θάνατος του επιχειρηματικού κλίματος της Τουρκίας

Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια τέλεια καταιγίδα που προήλθε από την αναποτελεσματική διακυβέρνηση, την κοινωνική δυσαρέσκεια και τις περιφερειακές συγκρούσεις. Οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Παρουσίαση Freepen.gr

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και οι σχέσεις καλής γειτονίας δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα για την επιχειρηματικότητα. Όσον αφορά την Τουρκία, το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο είναι σχεδόν νεκρό [ the canary in the coal mine is nearly dead]. Οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Η Volkswagen πρόσφατα καθυστέρησε να επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε εργοστάσιο συναρμολόγησης στην Τουρκία. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, όπου η VW παράγει εμπορικά οχήματα για τη θυγατρική της MAN, μπορεί επίσης να βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Η VW επικαλείται την εταιρική κοινωνική ευθύνη για να δικαιολογήσει την απόφασή της να αναστείλει τη μονάδα συναρμολόγησης. Η VW αντέδρασε στην απροσδόκητη διασυνοριακή επίθεση της Τουρκίας κατά των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), συμμάχων του παγκόσμιου συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Από την εισβολή στη βόρεια Συρία στις 9 Οκτωβρίου, οι τουρκικές δυνάμεις και οι ισλαμιστές μισθοφόροι τους σκότωσαν μέχρι και 700 μέλη της SDF και εκτόπισαν τριακόσιες χιλιάδες ανθρώπους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ "τιμωρεί" τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν, επικαλούμενη τα ανθρωπιστικά ζητήματα και την αναζωπύρωση του ISIS. Η Γαλλία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες αποφάσισαν την αναστολή πωλήσεων στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία.

Οι τουρκικές και οι γερμανικές οικονομίες συνδέονται στενά. Η Γερμανία είναι μια σημαντική αγορά για τα τουρκικά προϊόντα. Η οικονομία της Τουρκίας θα υποστεί σοβαρές συνέπειες εάν η δράση της VW έχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα, αποθαρρύνοντας άλλες επιχειρήσεις να επενδύσουν.

Η απόφαση της VW έρχεται σε μια αβέβαιη στιγμή για την οικονομία της Τουρκίας. Η μακροοικονομική σταθερότητα είναι ασταθής και οι τουρκικές τράπεζες έχουν υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους. Η τουρκική λίρα διαπραγματευόταν στο 1,5 δολάρια ΗΠΑ, όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ήρθε στην εξουσία το 2003. Η σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία είναι 5,5 λίρες στο δολάριο. Ενώ μια ασθενέστερη Λίρα ενισχύει τις εξαγωγές, έχει δραματικές επιπτώσεις στο κόστος των προμηθειών που απαιτούνται για τη μεταποίηση. Ο κατασκευαστικός τομέας της Τουρκίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, οι οποίες σήμερα είναι πολύ πιο ακριβές.

Η λιρέτα συνετρίβη ξανά τον Αύγουστο του 2018, αυξάνοντας τον πληθωρισμό κατά περισσότερο από 25%, γεγονός που καθιστά την εξυπηρέτηση του χρέους ακριβότερη. Παρά τα μειωμένα επιτόκια, ο τραπεζικός δανεισμός παρέμεινε αδύναμος καθ 'όλη τη διάρκεια των τριών πρώτων τριμήνων του 2019. Ο αυξημένος πληθωρισμός και η αβεβαιότητα της λίρας περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και πλήττουν τη λιανική δραστηριότητα, η οποία υποχώρησε σημαντικά από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2019. Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας, Ο Berat Albayrak, προσπάθησε να διατηρήσει τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά η μείωση των επιτοκίων είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση που απλώς καλύπτει τα ενδημικά δομικά προβλήματα.

Οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα επιδεινώθηκαν όταν η νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης καταδίκασε την κρατική Halkbank για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε ένα σχέδιο για την καταστρατήγηση των κυρώσεων των ΗΠΑ έναντι του Ιράν. Ο εισαγγελέας των Η.Π.Α. κάλεσε τη Halkbank ως «φυγόδικη» όταν δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο στην ποινική υπόθεση τον περασμένο μήνα. Οι κυρώσεις θα εμποδίσουν τις άλλες τράπεζες να συναλλάσσονται με την Halkbank και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα τρέξιμο στο σκληρό νόμισμα. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (FDI) έχουν τη δυνατότητα να συγκρατήσουν την χρηματοοικονομική αιμορραγία, αλλά απαιτούν εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ωστόσο ο Ερντογάν κατηγορεί τους "Εβραίους" τραπεζίτες για τη νομισματική και πιστωτική κρίση της Τουρκίας.

Η περιφρόνηση της Τουρκίας για το κράτος δικαίου όχι μόνο αποθαρρύνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Συμβάλλει επίσης στις συγκρούσεις και την αδικία στην κοινωνία.

Η θλιβερή κατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία χαρακτηρίζεται από αυταπάτες εκλογές και την αυθαίρετη σύλληψη των αντιπολιτευομένων. Κούρδοι πολιτικοί ηγέτες έχουν διωχθεί για ψευδείς κατηγορίες "τρομοκρατίας". Το άρθρο 140 του ποινικού κώδικα, το οποίο καθιστά έγκλημα την υποτίμηση του «τουρκισμού», χρησιμοποιείται για την καταστολή των κριτικών φωνών και την επιβολή σιωπής. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων τοπικών εκλογών στις περιφέρειες της κουρδικής πλειοψηφίας αναστάλθηκαν και οι τοπικοί δήμαρχοι αντικαταστάθηκαν από διορισμένους από την κυβέρνηση "διαχειριστές".

Ο Ερντογάν μετέτρεψε την Τουρκία σε ένα γιγαντιαίο gulag μετά από το λεγόμενο πραξικόπημα το 2016. Περίπου πενήντα χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν κατηγορίες με πολιτικά κίνητρα και απολύθηκαν περισσότεροι από εκατό χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η Τουρκία στρέφεται προς τα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα για να αποκαταστήσει τα δεινά της. Ωστόσο, η εισβολή και οι φρικαλεότητες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία έχουν αποξενώσει τη διεθνή κοινότητα.

Σε απάντηση της εγκληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη Συρία, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε πρόσφατα νομοσχέδιο κυρώσεων με ψήφους 403 έναντι 16. Η Τουρκία μπορεί επίσης να υποστεί πρόσθετες κυρώσεις μέσω του νόμου CAATSA αφού ενεργοποιήσει τους πυραύλους S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία για 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια τέλεια καταιγίδα που προήλθε από την αναποτελεσματική διακυβέρνηση, την κοινωνική δυσαρέσκεια και τις περιφερειακές συγκρούσεις. Οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί. Ο πολιτικός κίνδυνος είναι πολύ υψηλός και οι αποδόσεις υπερβολικά μέτριες. Αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, τότε οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα τρέξουν προς τις εξόδους. Η απόσυρση της VW αποτελεί προειδοποίηση για τον κίνδυνο επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Τουρκία.

 * Ο David L. Phillips είναι διευθυντής του προγράμματος για την οικοδόμηση της ειρήνης και των δικαιωμάτων στο Ινστιτούτο Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. Εργάστηκε στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ως ανώτερος σύμβουλος και εμπειρογνώμων εξωτερικών υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπους. Το πρόσφατο βιβλίο του είναι η Μεγάλη Προδοσία: Πώς η Αμερική εγκατέλειψε τους Κούρδους και έχασε τη Μέση Ανατολή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail