Τούρκος στρατηγός ανησυχεί: "Ανοίξαμε πολλά μέτωπα και πως θα τα υποστηρίξουμε; Θα είναι παγίδα μια σύγκρουση στο Αιγαίο"

Freepen.gr - Ο απόστρατος στρατηγός Αχμέτ Γιαβούζ δήλωσε ότι για την Τουρκία ήταν αναγκαία η απόφαση αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη, όπως σημειώνει η τουρκική ιστοσελίδα yeniakit.com.tr.

"Ο σημαντικότερος λόγος είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες που υπογράφεται με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον Sarraj. Σε αντίθετη περίπτωση, κανείς δεν αναμένεται να ενδιαφέρεται για ναυτιλιακές δικαιοδοσίες σε περιβάλλον πολέμου" εκτιμά ο Γιαβούζ.

Ο στρατηγός όμως υποστηρίζει ότι μια ήττα στη Λιβύη, θα είναι ήττα της Τουρκίας και για αυτό η
επιθυμία της κυβέρνησης να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν καθώς συνδέεται με την εξάλειψη αυτού του κινδύνου. Αυτή η απειλή θα εξαλειφθεί αν οι στρατιώτες της Τουρκίας τοποθετήσουν δυνάμεις γύρω από την Τρίπολη.

Ωστόσο εκτιμά ότι οι εκτός προγράμματος και απρόβλεπτες συγκρούσεις μπορεί επίσης να δημιουργήσουν κινδύνους. Ο κίνδυνος αυτός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διακοπή της αεροπορικής υποστήριξης που παρέχουν οι στρατιωτικές μας δυνάμεις στα στρατεύματα εδάφους στον τομέα των συγκρούσεων. Η πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στην Τυνησία συνδέθηκε επίσης με αυτόν τον κίνδυνο. "Η κατοχή στρατιωτικής βάσης στην Τυνησία θα ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τον στρατό μας, ειδικά για τις αεροπορικές δυνάμεις στη Λιβύη. Αλλά φαίνεται ότι η Τυνησία στα σύνορα με τη Λιβύη δεν δέχτηκε την προσφορά" αναφέρει ο Γιαβούζ.

"Η διάλυση της Λιβύης θέτει σε κίνδυνο την Τουρκία. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η Τουρκία και η Λιβύη ενδέχεται να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Haft των θαλάσσιων συνόρων" σημειώνει ο Γιαβούζ ο οποίος ανοίγει ακόμη περισσότερο την εικόνα:

"Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η πιθανότητα μιας περιφερειακής σύγκρουσης, αν και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα. Η Τουρκία βρίσκεται σήμερα στο Ιράκ, εγκαθιδρύει την ενότητα στην Κύπρο και τη Συρία. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ασφαλείας βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη. Ο στόλος της Ανατολικής Μεσογείου είναι έτοιμος και ισχυρός. Πρώτον, θα σταλεί μια στρατιωτική ταξιαρχία για να υπερασπιστεί την Τρίπολη. Αργότερα, μπορεί να χρειαστούν περισσότεροι στρατιώτες. Οι εν λόγω στρατιωτικές διαταραχές ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για τις περιφερειακές συγκρούσεις. Οι απροσδόκητες συγκρούσεις στο Αιγαίο μπορούν να προκαλέσουν τη μετακίνηση περισσότερων στρατευμάτων, γεγονός που αποτελεί παγίδα προς αυτή την κατεύθυνση"

Ο Αχμέτ Γιαβούζ δήλωσε ότι ο κίνδυνος θα ήταν ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα χάσουν την αεροπορική υποστήριξη.

Είναι εν κατακλείδι η διάσταση που θέτουν αρκετοί στο τραπέζι, ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και δε θα μπορέσει να τα ελέγξει όλα [ή και κανένα] αν τα πράγματα λάβουν απροσδόκητη τροπή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail