Τι θα συμβεί όταν τα χρήματα εξαντληθούν στην Τουρκία;

Ένα νέο σύνθημα προέκυψε στην Τουρκία μετά από έναν θυμωμένο πολίτη που το έδωσε ζωντανά στην τηλεόραση, καταγράφοντας σωστά την τρέχουσα κατάσταση της χώρας: «Τα χρήματα έχουν φύγει».

Gökhan Bacık - ahvalnews.com
Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν τα χρήματα εξαντλούνται, οι απλοί άνθρωποι αρχίζουν φυσικά να ενδιαφέρονται περισσότερο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - η φτώχεια οδηγεί τους απλούς ανθρώπους να εξεγερθούν.

Για το λόγο αυτό, το έτος 2020 το ζήτημα των χρημάτων θα φωτίσει τα άλλα προβλήματα που μαστίζουν την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, από την εξωτερική πολιτική μέχρι τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα ευρήματα των νευροοικονομιστών όπως ο Mark Dean αποκαλύπτουν πολλά για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι αντιλήψεις των ανθρώπων. Ένα παράδειγμα ήρθε σε μια μελέτη σχετικά με τις επενδύσεις σε χρυσό - διαπίστωσε ότι οι επενδυτές ήταν πιο πιθανό να πιστεύουν θετικά ειδησεογραφικά δελτία σχετικά με την επένδυσή τους.

Με παρόμοιο τρόπο, όσοι διαπιστώνουν ότι τα χρήματά τους έχουν εξαντληθεί, είναι πιο πιθανό να συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο τις ειδήσεις για άλλους σε μια συγκλονιστική κατάσταση, όπως αυτούς στην Τουρκία που αντιμετώπισαν μια νομική καταστολή.

Το καθοριστικό στοιχείο της τουρκικής πολιτικής από το 2013 είναι η κατανομή της οικονομικής σταθερότητας της χώρας. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κατάφερε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, ενισχύοντας την οικονομία και αποτρέποντας τις πλήρεις κρίσεις από τότε. Όμως, το 2020, φαίνεται να μένει ελάχιστο περιθώριο δράσης για το κόμμα.

Η κυβέρνηση αναμφίβολα θα βγει με μεγάλες ιδέες για να αναζωογονήσει και να στηρίξει την οικονομία - η αναζήτηση του πλούτου των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο είναι μιας από αυτές, οι κυβερνητικοί πάγκοι που πωλούν επιδοτούμενα βασικά τρόφιμα είναι άλλη.

Αυτό που χρειάζεται η Τουρκία είναι όμως η κατασκευή και η απασχόληση που φέρνει. Για όλες τις λαμπρές ιδέες του ΑΚΡ, η ανεργία των νέων εξακολουθεί να κινείται γύρω στο 28% και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να το αντιμετωπίσει αυτό.

Λοιπόν, τι θα κάνει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν τελικά τελειώσει το χρήμα;

Σίγουρα θα προσπαθήσει να τραβήξει ένα κουνέλι από το καπέλο του για να διορθώσει ορισμένα οικονομικά προβλήματα, επειδή γνωρίζει ότι αυτό θα αποσπάσει από τα πιεστικά ζητήματα σε άλλους τομείς.

Εκτός αυτού, είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να εμβαθύνει τις αυταρχικές του πρακτικές για να προστατεύσει τη δική του θέση.

Εάν διεξαχθούν εκλογές πριν ή μετά το τέλος του έτους, ο πρόεδρος θα πρέπει να επιδείξει κάποια οικονομική πρόοδο. Οι αστικές μεσαίες τάξεις και η μικροαστική τάξη θα αντιδρούσαν καλά στα σημάδια μιας ανάκαμψης - εάν η οικονομία άρχισε να γυρίζει θετικά για μερικούς μήνες μετά από μια μακρά περίοδο παρακμής, θα ήταν νευρικοί για να κάνουν οτιδήποτε θα έπληττε την ισορροπία.

Επομένως, ο Erdoğan πρέπει να μεταβεί στις κάλπες με μια αξιόπιστη αφήγηση για την οικονομία. Οποιαδήποτε σημάδια κρίσης θα ήταν ατού στα χέρια αντιπάλων όπως ο Ali Babacan, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός του ΑΚΡ που εγκατέλειψε το κόμμα πέρυσι για να σχηματίσει ένα αντίπαλο πολιτικό κίνημα.

Το βασικό ερώτημα είναι τι θα συνέβαινε εάν ο πρόεδρος δεν μπορέσει να επιφέρει οικονομική ανάκαμψη και η πολιτική αλλαγή καταστεί αναπόφευκτη.

Υπάρχουν δύο δυνατότητες. Το πρώτο είναι ότι ο Ερντογάν δέχεται μια ρεαλιστική πολιτική και την ελεγχόμενη απώλεια της εξουσίας του. Τούτο θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε μια σειρά εναλλακτικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης.

Διαφορετικά, θα μπορούσε να υπάρξει μια προσπάθεια πλήρους αλλαγής καθεστώτος. Στην περίπτωση αυτή, ο Ερντογάν θα δει ότι δεν είναι σε θέση να ανακτήσει την οικονομία και θα επέβαλε μόνιμο καθεστώς.

Αυτό το σενάριο φαίνεται λιγότερο ρεαλιστικό τώρα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Μετά από 200 χρόνια εκσυγχρονισμού, η Τουρκία μπορεί να μην έχει φτάσει στο επίπεδο δημοκρατίας που απολαμβάνουν στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά εξακολουθεί να μην είναι Βόρεια Κορέα.

Ένας σημαντικός τομέας που οι πολίτες συχνά παραμελούν είναι η εξωτερική πολιτική. Σήμερα, η χώρα δεν έχει καμία πραγματική εξωτερική πολιτική για να μιλήσει. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε ο πρόεδρος στριμωγμένος.

Υπάρχουν δύο σημαντικές νέες δυναμικές που πρέπει να εξετάσουμε κατά την ανάλυση της Τουρκίας. Το πρώτο είναι ότι η χώρα γνώρισε πολυάριθμες σοβαρές οικονομικές κρίσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ποτέ δεν υπήρχε ευρύτερη περίοδος φτώχειας. Τον Ιούνιο του 2019, οι Τούρκοι πολίτες διέθεταν συνολικά 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Δεν μπορείτε να ωθήσετε τον λαό της Τουρκίας κάτω από ένα συγκεκριμένο οικονομικό επίπεδο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μέσος Τούρκος μπορεί να ικανοποιηθεί με φτωχότερες οικονομικές συνθήκες από ό, τι ο μέσος Γερμανός. Αλλά οι Τούρκοι έχουν συνηθίσει σε έναν πλουσιότερο τρόπο ζωής από άλλους και αν τα πρότυπα τους πέσουν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, θα επαναστατήσουν.

Δεύτερον, η Τουρκία χωρίζεται σε δύο θέματα όπως η νεωτερικότητα, το Ισλάμ και ο κοσμικός χαρακτήρας. Σχεδόν όλοι οι Τούρκοι είναι θρησκευόμενοι σε κάποιο βαθμό, αλλά οι μισοί πιστεύουν ότι η θρησκεία και η πολιτική πρέπει να είναι πάντα ξεχωριστά. Κανένα πολιτικό πρότυπο δεν έχει διατηρήσει πάντα μόνιμη πλειοψηφία στη χώρα.

Έτσι, η τελευταία σημαντική δυναμική είναι ο εγγενώς κοσμικός τρόπος ζωής της νέας γενιάς νέων Τούρκων. Τα προβλήματα που προκάλεσαν στη χώρα οι θρησκευτικοί ηθοποιοί προκάλεσαν μια αντίδραση των νέων απέναντι στη θρησκεία και η έλλειψη σεβασμού των ισλαμικών αξιών φαίνεται να είναι διαρκής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail