Η Συρία περικύκλωσε και τρίτο τουρκικό παρατηρητήριο: Έξαλλος ο Ερντογάν με Ασαντ εκβιάζει Πούτιν

Freepen.gr - Κατάρρευση των αμυντικών γραμμών των τζιχαντιστών της Hay’at Tahrir Al-Sham (πρώην αλ Νούσρα) σε Ιντλίμπ και δυτικό Χαλέπι, είχε ως συνέπεια μια ακόμη προέλαση του Συριακού Αραβικού Στρατού [ΣΑΣ] με επικεφαλής την 25η Διεύθυνση Ειδικών Αποστολών [πρώην Τίγρεις] και στα δύο σημεία όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις.

Μετά την απελευθέρωση της Μουράτ αλ Νουμάν, στο νότιο Ιντλίμπ ο ΣΑΣ ανεβαίνοντας βόρεια απέχει πλέον λιγότερο από 10χλμ από το προπύργιο του Σαρακίμπ, το οποίο με τη σειρά του απέχει μόλις 15 περίπου χλμ από την πόλη του Ιντλίμπ. 

Ωστόσο και στο δεύτερο μέτωπο ο ΣΑΣ συνεχίζει να προωθείται έχοντας πλέον περικυκλώσει το τουρκικό παρατηρητήριο στο Ρασιντίν, όντας το τρίτο συνολικά.



Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τη Ρωσία ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της [πέρα από τον πόλεμο] όσον αφορά τη συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού στρατού στο Idlib και θα αναλάβει μονομερείς ενέργειες για να την σταματήσει εάν η Μόσχα αποτύχει να πείσει τον Μπασάρ αλ Ασαντ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις:

"Είχαμε κάποιες συναντήσεις με τη Ρωσία στο Σότσι και την Αστάνα, οι οποίες παρήγαγαν ορισμένες συμφωνίες [για το Idlib]. Θα συνεχίσουμε πιστά να τις εφαρμόζουμε σε περίπτωση που η Ρωσία τηρήσει τις συμφωνίες. Δυστυχώς, η Ρωσία δε συμμορφώνεται με τις συμφωνίες της Αστάνα και του Σότσι", δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στην επιστροφή του από την τριήμερη περιοδεία της Αφρικής στις 30 Ιανουαρίου.  "Αν είμαστε πιστός εταίρος, τότε η Ρωσία πρέπει να λάβει μια θέση. Θα ακολουθήσει διαφορετική διαδρομή με τη Συρία ή με την Τουρκία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος", είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ σε προχθεσινή του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, του διαμήνυσε ότι οι τρομοκράτες είναι αυτοί που παραβιάζουν την εκεχειρία στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν επιχειρεί να τραβήξει το συριακό σκοινί. Η Ρωσία έχει ήδη επενδύσει πολλά στον Ασαντ. Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα καθώς είχαμε προειδοποιήσει από χρόνια ότι όσο τα μέτωπα θα εκκαθαρίζονται, τόσο οι πονοκέφαλοι θα είναι πιο ισχυροί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail