Τρομακτική δύναμη πυρός για τις νέες ρωσικές φρεγάτες απέναντι στα καταδρομικά κι αντιτορπιλικά των ΗΠΑ

Freepen.gr - Τα επεκτεινόμενα ναυπηγεία της Ρωσίας έχουν δημιουργήσει μια σειρά από νέες φρεγάτες στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος πολεμικών πλοίων "ναύαρχος Gorshkov". Δεκαπέντε πλοία των 5.400 τόνων προγραμματίζονται για ναυπήγηση, εκ των οποίων τρία έχουν ολοκληρωθεί και άλλα τέσσερα βρίσκονται υπό κατασκευή, αναφέρει το militarywatchmagazine.com.

Συμπληρώνοντας τα πρωτότυπα πλοία του έργου 22350 Gorshkov, το ρωσικό ναυτικό σχεδιάζει να παραγγείλει μια βαριά κλάση φρεγάτας που δε θα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί καταδρομικό, των 7.000 τόνων 22350 μ., που θα ανήκει επίσης στην κατηγορία Gorshkov.

Ενώ η αρχική τάξη Gorshkov φέρει 72 κυψέλες κατακόρυφης εκτόξευσης τόσο για βλήματα επιφανείας-αέρος όσο και για τα κρουζ, η νέα βαριά φρεγάτα που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος 22350 μέτρων μπορεί να αναπτύξει 120 κατακόρυφα κυψέλες εκτόξευσης - δίνοντάς της περισσότερη δύναμη πυρός από τα αμερικανικά πλοία Class Arleigh Burke που φέρουν 90 ή 96 κυψέλες κατακόρυφης εκτόξευσης ανάλογα με την παραλλαγή.

Οποιαδήποτε διαφορά στη δύναμη πυρός που ευνοεί τα ρωσικά πλοία είναι πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερη από την καταμέτρηση των κάθετων θέσεων εκτόξευσης - καθώς θα έπρεπε να εκτιμηθούν οι δυνατότητες των αντιπλοϊκών πυραύλων κρουζ. Τα αμερικανικά καταδρομικά και αντιτορπιλικά έχουν προηγμένες παραλλαγές των πυραύλων Harpoon, που ταξιδεύουν σε ταχύτητες μικρότερες από 1 Mach με εμβέλεια λίγο πάνω από 350 χιλιόμετρα.

Η προηγούμενη γενιά ρωσικών αντιπλοϊκών πυραύλων, καθώς και οι νεώτεροι P-800 και Kalibr, φέρουν κεφαλές πυρήνα περίπου δύο φορές βαρύτερες των Harpoon, δίνοντας στα ρωσικά πολεμικά πλοία γύρω στο διπλάσιο της δύναμης πυρός έναντι των αμερικανικών Ticonderoga, ένα πλεονέκτημα που ενισχύεται από τα τεράστια πλεονεκτήματα των ρωσικών πυραύλων έναντι του Harpoon σε ταχύτητα, εμβέλεια και ελιγμούς.

Το πλεονέκτημα των ρωσικών πλοίων έχει καταστεί συντριπτικό από τότε που η Ρωσία άρχισε να δοκιμάζει τον υπερηχητικό πύραυλο κρουζ Zircon από το Δεκέμβριο του 2019. Το βλήμα είναι ικανό να χτυπήσει στόχους σε απόσταση άνω των 1000 χιλιομέτρων, είναι εξαιρετικός στους ελιγμούς και έχει ταχύτητα περίπου 9 Mach καθιστώντας το σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί. Το ωφέλιμο φορτίο τους εκτιμάται ότι είναι 37% -81% βαρύτερο από αυτό του Harpoon.

Αυτοί οι πυραύλοι θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ικανότητα των ρωσικών φρεγατών να προβάλλουν δύναμη στη θάλασσα και να προκαλούν πολύ βαρύτερα πολεμικά πλοία και στόλους αρκετές φορές το μέγεθός τους, διατηρώντας παράλληλα το πλεονέκτημα ότι μπορούν να εμπλακούν από μια απόσταση τρεις φορές μεγαλύτερη εκείνης των δυτικών πλοίων και φέροντας βλήματα με ταχύτητα δέκα φορές μεγαλύτερη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail