Η Ρωσία φέρεται να απενεργοποίησε όλα τα S-400 στη Συρία: Οι πιθανές εξηγήσεις

Freepen.gr - Οι προηγμένες αντι-αεροπορικές συστοιχίες S-400 στην αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία έχουν αθόρυβα απενεργοποιηθεί, σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές και δημοσιεύσεις. Αυτό δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί ή απορριφθεί. Μια πηγή δήλωσε ότι σήμερα, κανένα σύστημα S-400 δεν λειτουργεί σε κανένα σημείο της Συρίας.

Πριν από τρεις μήνες, οι στρατιωτικές πηγές της DEBKAfile ανέφεραν ότι Σύριοι στρατιώτες μετέφεραν την πληροφορία πως τα ρωσικά S-400 που είχαν αναπτυχθεί από το σημαντικό στρατιωτικό συγκρότημα της Συρίας στο Masyaf στα δυτικά είχαν "απενεργοποιηθεί" υποδεικνύοντας το κλείσιμο των συστημάτων ραντάρ τους.

Οι πηγές της ισραηλινής σελίδας σημειώνουν ότι, αν και τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300 και S-400 έχουν αναπτυχθεί στη Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ ενάντια στις επιθέσεις που προκάλεσε η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν. Παρόλα αυτά, παρά τον συντονισμό και την κατανόηση μεταξύ της Ρωσίας και του Ισραήλ, η IAF λάμβανε πάντοτε υπόψη την παρουσία αυτών των προηγμένων όπλων κάθε φορά που έφτανε στον συριακό εναέριο χώρο.

Ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία δίεκοψε τη λειτουργία των S-400 στη Συρία είναι είτε ζήτημα  δημοσιονομικής πίεσης είτε ίσως ένα προστάδια για την εκκένωση όλων αυτών των συστημάτων από τη Συρία. Μια άλλη θεωρία είναι ότι η Μόσχα πέτυχε τόσο πολύ στο μάρκετινγκ των S-400 σε ξένες χώρες, ώστε έχει ξεμείνει στα μέτωπα της Ρωσίας, όπως ο Εύξεινος Πόντος ή απέναντι από τις χώρες της Βαλτικής.

Σύμφωνα με την DEBKA η πτήση του Β-52 των ΗΠΑ πάνω από το Khmeimim ήταν πιθανόν για να ελέγξει αυτήν την εξέλικη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail