Nordic Monitor: Διαβαθμισμένα έγγραφα ότι η Ρωσία σχεδίαζε να βομβαρδίσει το παλάτι του Ερντογάν μετά την κατάρριψη του SU-24

Οι τουρκικές αρχές ανησυχούσαν ότι οι Ρώσοι σχεδίαζαν να ανατινάξουν το παλάτι του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους SU-24 από τουρκικό F-16 στις 24 Νοεμβρίου 2015, σύμφωνα με μυστικό έγγραφο πληροφοριών που έφτασε στην κατοχή του Nordic Monitor.

Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έλαβε η Διεύθυνση Σημα΄των Πληροφοριών του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MITSIB), οι Ρώσοι σχεδίαζαν να πετάξουν τα αεροπλάνα με ένα βαρύτερο φορτίο από το συνηθισμένο.

Η συζήτηση μεταξύ ενός Σύριου Ταξίαρχου που αναγνωρίστηκε μόνο ως Adnan και ενός ακόμη προσώπου καταγράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2015. Οι δύο μίλησαν για μια επερχόμενη συνάντηση στις 30 Δεκεμβρίου 2015 μεταξύ ενός ρωσικού στρατηγού που ορίστηκε ως Σεργκέι και άλλου άγνωστου αξιωματικού από τις δυνάμεις της Συριακής Κυβέρνησης . Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Hmeimim νοτιοανατολικά της πόλης Λατάκια και ο Ρώσος στρατιωτικός αναμενόταν να έρθει από την περιοχή Kessab της Συρίας που βρίσκεται στην επαρχία της Λατάκια της βορειοδυτικής Συρίας.

Το θέμα της συζήτησης θα ήταν η φόρτωση των ρωσικών αεροσκαφών SU-22 και SU-34 με το βαρύτερο φορτίο και ο Ρώσος στρατηγός αναμενόταν να ενημερώσει τη συριακή πλευρά για τους στόχους στους οποίους θα χρησιμοποιούντο, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Περισσότερες συνομιλίες που υπέκλεψε η MITSIB μεταξύ συριακών κυβερνητικών δυνάμεων βρέθηκε να σχετίζεται με την πρώτη συνομιλία και να περιλαμβάνονται στο ίδιο σημείωμα. Η δεύτερη ανακοίνωση ανέφερε μια συνομιλία ως εξής: "Θα φορτώσουμε πυρομαχικά σε αυτό που θα βγει έξω. θα προστεθούν επίσης barrel bombs και όλα θα πάνε στο παλάτι του Ερντογάν".


Οι συνομιλίες υπονοούσαν ενδεχόμενη στόχευση του παλατιού του Ερντογάν στην Άγκυρα με την πιθανή ανάμειξη των Ρώσων, οι οποίοι ήταν πολύ θυμωμένοι με την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Μετά το περιστατικό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι το αεροπλάνο δέχθηκε επίθεση ενώ ήταν στον εναέριο χώρο της Συρίας και προειδοποίησε την Τουρκία για "σοβαρές συνέπειες" για αυτό που χαρακτήρισε ως "μαχαιριά στην πλάτη" από "συνεργάτες των τρομοκρατών". Δήλωσε τότε επίσης ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν αποτελούσαν σε καμία περίπτωση απειλή την Τουρκία, αλλά απλώς είχαν κάνει τη δουλειά τους για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) μέσα στη Συρία.

Ο Ερντογάν απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία έπληξε τους στόχους του ISIS στην περιοχή και δήλωσε ότι το ISIS δεν είχε παρουσία στην αγροτική περιοχή της Λατάκια στη βόρεια Συρία, όπου ζει ο Τουρκμενικός πληθυσμός που υποστηρίζεται από την Τουρκία. Ο πρόεδρος Erdoğan κάλεσε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο να αποδείξει τον ισχυρισμό του ότι η Τουρκία αγόραζε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το ISIS. "Έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχουν πολλά πετρελαιοειδή και πετρελαϊκά προϊόντα που πηγαίνουν στην Τουρκία από τα αιχμαλωτισμένα εδάφη", δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι το ISIS εξασφάλιζε χρηματοδότηση από το λαθρεμπόριο που διεξαγόταν μέσω της περιοχής.



Ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε τότε ακόμη περισσότερο. "Αντιμέτωπη με την ίδια παραβίαση σήμερα, η Τουρκία θα δώσει την ίδια απάντηση", δήλωσε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε, "Είναι η χώρα που διενήργησε την παραβίαση που πρέπει να αναρωτηθεί και να λάβει μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψή της, όχι η χώρα που υπέστη την παραβίαση".

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η ΜΙΤ ήρθαν εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις μετριοπάθειας ή συμφιλίωσης μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Ένα χειρόγραφο κείμενο έδειξε ότι η πληροφορία κυκλοφόρησε μεταξύ των υψηλότερων κλιμάκων των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TSK) και ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και οι υπηρεσίες και τα τμήματα πληροφοριών είχαν ειδοποιηθεί. Η ΜΙΤ δε διευκρίνισε εάν ο στόχος θα βομβαρδιζόταν από τον αέρα ή το έδαφος.

Το σημείωμα πληροφοριών βρέθηκε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εντάλματος έρευνας για τον Osman Kardal, συνταγματάρχη του προσωπικού, ο οποίος ήταν επικεφαλής του διεθνούς τμήματος επιχειρήσεων στο κεντρικό τμήμα του Γενικού Επιτελείου μέχρι την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Στο πλαίσιο της δουλειάς του, ο Καρντάλ είχε ενημερωθεί για έγγραφα υψηλής διαβάθμισης των μυστικών υπηρεσιών. Το ενημερωτικό σημείωμα ενσωματώθηκε στον φάκελό του στις 5 Σεπτεμβρίου 2016.

Οι εισαγγελείς δεν κατόρθωσαν να παρουσιάσουν κάποια σταθερά στοιχεία που να τον συνδέουν με το αποτυχημένο πραξικόπημα που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου 2016. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2019 καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αβάσιμες αποδείξεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail