Η Τουρκία μπλοκάρει αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ κατά της Μόσχας ζητώντας ανταλλάγματα στη Συρία

Freepen.gr - Η Τουρκία αρνείται να υποστηρίξει ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας μέχρις ότου η Συμμαχία προσφέρει στην Άγκυρα περισσότερη πολιτική στήριξη για την καταπολέμηση της πολιτοφυλακής των Κουρδικών Λαϊκών Μονάδων Αμυνας στη βόρεια Συρία, ανέφερε το Reuters επικαλούμενος τέσσερις πηγές ανώτερων στελεχών της συμμαχίας.

Η Άγκυρα διεμήνυσε στον απεσταλμένο του ΝΑΤΟ ότι δεν θα υπογράψει το σχέδιο και ακολουθεί μια σκληρή γραμμή στις συναντήσεις και στις ιδιωτικές συνομιλίες, απαιτώντας από τη συμμαχία να αναγνωρίσει το YPG ως τρομοκράτες στην επίσημη διατύπωση, σύμφωνα με πηγές.

Η διαμάχη, πριν το NATO πραγματοποιήσει τη σύνοδο κορυφής των 70 χρόνων στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, αποτελεί ένδειξη διαχωρισμού μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον για την επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία κατά της πολιτοφυλακής του YPG, την οποία θεωρούν τρομοκράτες με συνδέσμους με κουρδικούς μαχητές του ΡΚΚ στο τουρκικό έδαφος.

Οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ επιδιώκουν την επίσημη έγκριση όλων των 29 κρατών μελών για το στρατιωτικό σχέδιο για την υπεράσπιση της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο για το ΝΑΤΟ να ενισχύσει γρήγορα τις άμυνές του στη Βαλτική και την Πολωνία.

"Οι [Τούρκοι] παίρνουν τους ανατολικούς Ευρωπαίους όμηρους, εμποδίζοντας την έγκριση αυτού του στρατιωτικού σχεδιασμού μέχρι να πάρουν παραχωρήσεις", δήλωσε μία από τις διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Μια δεύτερη πηγή που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της Τουρκίας «αποδιοργανωτική», κι ενώ το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δείξει ότι είναι ενωμένο, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τη συμμαχία και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν υποστήριξε πως έχει υποστεί «εγκεφαλικό θάνατο».

Ερωτηθείς για το θέμα, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Oana Lungescu δήλωσε: "Το NATO έχει σχέδια για υπεράσπιση όλων των συμμάχων. Η δέσμευση του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια όλων των συμμάχων είναι ακλόνητη".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail