Η μεγάλη ευκαιρία αστυνόμευσης του θαλάσσιου χώρου

Χαιρόμαστε που επιτέλους ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ήδη ανάμεσα στα μέτρα και την δημιουργία υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων.

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Η “κοινωνία αξιών” έχει προτείνει το συγκεκριμένο μέτρο και έχει υποβάλει τις προτάσεις αυτές σε όλες τις κυβερνήσεις από το 2014, μαζί με ορισμένες ακόμη συναφείς προτάσεις που αφορούν την αστυνόμευση του θαλάσσιου χώρου (π.χ. συνορεύουσα ζώνη 10 νμλ), όπως παρακάτω :

1. Δημιουργία Υπηρεσίας ελέγχου και προστασίας των συνόρων για την παράνομη/παράτυπη μετανάστευση αλλά και τις άλλες παράνομες συνοριακές δράσεις, όπως λαθρεμπόριο/διακίνηση ναρκωτικών/παράνομη είσοδο στη χώρα κλπ:
Η αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλη την Ελλάδα απαιτεί τη συνεργασία πολλών Υπουργείων και φορέων, (Σώματα Ασφαλείας, Ε.Δ., ΕΛΑΣ, Δήμοι Περιφέρειες, κλπ). Για την συνολική και ενιαία διαχείριση προτείνουμε τη δημιουργία “Υπηρεσίας Ασφαλείας Συνόρων και Μετανάστευσης”. Αυτή η υπηρεσία αυτόνομης δομής θα αποτελείται από τρία τμήματα υπό κοινή διοίκηση όπως παρακάτω:

α. Υπηρεσία Ακτοφυλακής για την θαλάσσια ασφάλεια (Coast Guard).
Η λειτουργία της μπορεί να αφορά και άλλα έργα αστυνόμευσης του θαλάσσιου χώρου τα οποία είναι αναγκαία, πέραν του έργου του ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης, όπως λαθρεμπόριο, δουλεμπόριο, διακίνηση ναρκωτικών, κλπ . Θα μπορεί να επιχειρεί σε όλο τον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο (σε συνάρτηση με τα λοιπά έργα του Λιμενικού) και σε περιπτώσεις καταδίωξης και στα διεθνή ύδατα.

β. Υπηρεσία ελέγχου παράνομης μετανάστευσης στα Χερσαία Σύνορα (σε συνεργασία με τις Ε.Δ.)

γ. Ειδική Υπηρεσία Μετανάστευσης εκ στελεχών της ΕΛΑΣ:
η οποία θα έχει αρμοδιότητα για την παράνομη μετανάστευση κατ’ αποκλειστικότητα στις πόλεις και στην ενδοχώρα, την φρούρηση και εσωτερική αστυνόμευση στα κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης.

2. Τα τρία τμήματα θα υπάγονται σε ενιαία διοίκηση υπό τον Υφυπουργό Μεταναστευτικού, ή υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (στη περίπτωση αυτή πρέπει να προβλεφθεί με διευρυμένες αρμοδιότητας ). Η υπηρεσία αυτή θα συνεπικουρείται κατά περίπτωση και από το Λ.Σ, τις Ε.Δ. και την Ελληνική Αστυνομία, κάτω από ένα εθνικό συντονιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της παράνομης/παράτυπης μετανάστευσης σε όλη τη χώρα.

3. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εξετασθεί και η εγκαθίδρυση συνορεύουσας ζώνης μέχρι τα 10 νμλ (ώστε να συμπίπτει με τον εθνικό εναέριο χώρο), όπως έχουμε το δικαίωμα (το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προβλέπει τέτοιο δικαίωμα μέχρι 24 νμλ από τις γραμμές βάσεως), για λόγους αστυνόμευσης επί τελωνειακών, φορολογικών, μεταναστευτικών, υγειονομικών, λαθρεμπορίου, ναρκωτικών κλπ. ζητημάτων.

4. Όλα τα παραπάνω και κυρίως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας (που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ) και οι απαιτήσεις ασφαλείας καθώς και έρευνας και διάσωσης, ανάγκες που προκύπτουν αυξημένες από την μετανάστευση, ήταν και εξακολουθούν να είναι χρυσή ευκαιρία γι΄αυτό.

5. Η δωρέα των 10 σύγχρονων σκαφών «Rafnar 1100 Cabin Bulletproof», από την Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού «Συν-Ένωσις», είναι μοναδική ευκαιρία για την άμεση δημιουργία κατ αρχάς σώματος Coast Guard (Ακτοφυλακής).
Τα σκάφη αυτά είναι δοκιμασμένα στην Ισλανδία και κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά (θαλάσσια αστυνόμευση) σε πολύ ταραγμένες θάλασσες (έχω προσωπική εμπειρία για το πόσο ταραγμένες μπορούν να είναι), και είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να ανταποκριθούν άριστα στις συνθήκες στο Αιγαίο.

6. Το Σώμα αυτό της Ακτοφυλακής (Coast Guard) θα πρέπει να έχει την δική του επιχειρησιακή λειτουργική οργάνωση (κατάλληλα ενταγμένο διοικητικά στο ΛΣ ή στην νέα “Υπηρεσία Συνόρων”), με κατάλληλο ατομικό οπλισμό και εξοπλισμένα σκάφη, για την αστυνόμευση σε όλο το εύρος της συνορεύουσας ζώνης (οι περιοχές λιμένων κλπ να αφορούν το Λιμενικό) αλλά να έχουν τις δυνατότητες να δράσουν και πέραν αυτής, σε περιπτώσεις που απαιτείται καταδίωξη και αδικημάτων τα οποία διώκονται στα διεθνή ύδατα (δουλεμπόριο, πειρατεία κλπ).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail