Ο βάτραχος στην κατσαρόλα (Η εξέλιξη της αληθοφοβίας)

enriquelopezgarre / pixabay
Θάνος Τζήμερος

1975 - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ (9 Δεκεμβρίου 1975)
“Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζητά από τα όργανα του ΟΗΕ και τις ειδικευμένες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν σε όλα τα επίσημα έγγραφα τον όρο «χωρίς χαρτιά» ή «παράτυποι εργάτες μετανάστες»”.

1994 - ΟΗΕ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΚΑΪΡΟ: «Οι μετανάστες «χωρίς χαρτιά» ή οι παράτυποι μετανάστες είναι άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από την χώρα προορισμού σχετικά με την είσοδο, παραμονή ή άσκηση οικονομικής δραστηριότητας».

2004 - Το Ψήφισμα της 92ης συνόδου της συνέλευσης της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, που αφορά μια δίκαιη συμφωνία για τους μετανάστες εργάτες σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, το οποίο υιοθετήθηκε από το ανώτερο διοικητικό όργανο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας το 2004, αναφέρεται σε «παράτυπο καθεστώς» και «εργάτες σε παράτυπη κατάσταση».

2006 - Συμβούλιο της Ευρώπης, Κοινοβουλευτική Συνέλευση, Ψήφισμα 1509, «Ανθρώπινα Δικαιώματα για Παράτυπους Μετανάστες»: “Η Συνέλευση προτιμά να χρησιμοποιεί τον όρο «παράτυπος μετανάστης» σε σχέση με άλλους όρους όπως «παράνομος μετανάστης» ή «μετανάστης χωρίς χαρτιά». Αυτός ο όρος είναι πιο ουδέτερος και δεν φέρει, για παράδειγμα, το στιγματισμό του όρου «παράνομος»”.

2009 - Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay, 12η Συνεδρία του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 22 Σεπτεμβρίου 2009:
«...ο όρος ’παράνομοι μετανάστες’ πρέπει να αποφεύγεται και να αντικατασταθεί από τους διεθνώς αποδεκτούς ορισμούς ‘παράτυποι μετανάστες’ ή ‘μετανάστες χωρίς χαρτιά’, που περιγράφουν ακριβέστερα την κατάσταση…»

2010 - Cecilia Malmström, Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, 29 Νοεμβρίου 2010:
«Και επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρη και σχετικά με το λεξιλόγιο μου: παράνομοι μετανάστες δεν υπάρχουν. Μπορεί να έρχονται άνθρωποι στην ΕΕ και μπορεί να χρειάζεται να χρησιμοποιούν παράνομους τρόπους… αλλά κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος»

2013 - Πολυάριθμα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν αλλάξει την ορολογία τους και έχουν εγκαταλείψει τον όρο «παράνομος μετανάστης», συμπεριλαμβανομένου και του κορυφαίου πρακτορείου ειδήσεων Associated Press: “Το Stylebook δεν εγκρίνει πλέον τον όρο ‘παράνομος μετανάστης’ ή τη χρήση του όρου ‘παράνομος’ για να περιγράψει έναν άνθρωπο”
- Associated Press, 2 Απριλίου 2013

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ:
βιασμός: παράτυπο σeξ
κλοπή: παράτυπος δανεισμός
ανθρωποκτονία: παράτυπη ευθανασία
παραβίαση κόκκινου σηματοδότη: παράτυπη προτεραιότητα
εμπρησμός: παράτυπη παραγωγή κάρβουνου
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail