Κίνδυνος και για την Κύπρο: Δέχεται αναλογικά τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές - Πως το παίζει η Τουρκία

TheDigitalArtist / pixabay
Freepen.gr - Λόγω των πρόσφατων αλλαγών στις οδούς μετανάστευσης στη Μεσόγειο Θάλασσα, το νησί της Κύπρου έχει πλημμυρίσει με μετανάστες σε τέτοιο βαθμό ώστε τώρα έχει τις περισσότερες αφίξεις μεταναστών σε σχέση με τον πληθυσμό της σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι μετανάστες που παραμένουν στην ηπειρωτική Τουρκία μπορούν εύκολα να πετάξουν με μια πτήση προς το βόρειο τμήμα της Κύπρου στα Κατεχόμενα προτού φτάσουν δια θαλάσσης ή αεροπορικώς στο ελεύθερο τμήμα του νησιού, αναφέρει ο σουηδικός τηλεοπτικός σταθμός SVT.

Σύμφωνα με τον Christoffer Wendick, δημοσιογράφο του SVT, η Κύπρος έχει γίνει ο ευκολότερος τρόπος να φτάσει κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια πτήση που ταξιδεύει από την ηπειρωτική Τουρκία στα κατεχόμενα "είναι σχεδόν σαν μια πτήση εσωτερικού", δήλωσε ο Wendick.

Η Cyprus Mail ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι εάν η μετανάστευση συνεχίσει με τον σημερινό ρυθμό της, το νησί θα μπορούσε να έχει έως και 100.000 μετανάστες μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, με τους μετανάστες να αποτελούν το 3,5% του συνολικού πληθυσμού.

«Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για μια χώρα όπως η Κύπρος», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

"Αυτή τη στιγμή βιώνουμε τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μετακίνηση που παρατηρήθηκε ποτέ και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 250 εκατομμύρια έως 300 εκατομμύρια άνθρωποι μεταναστεύουν κάθε χρόνο", πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Πετρίδης κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν την Κύπρο, παίρνοντας μερικούς από τους μετανάστες.

"Πολλοί από αυτούς δεν είναι πρόσφυγες. Αυτοί είναι οικονομικοί μετανάστες που κακοποιούν ή εκμεταλλεύονται αυτή την ιδιαιτερότητα ", ανέφερε ο Πετρίδης.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο υπουργός Εσωτερικών Πετρίδης και η κυπριακή κυβέρνηση ισχυρίστηκαν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει ενεργό ρόλο στην παράνομη διακίνηση μεταναστών στο ελληνικό τμήμα του νησιού.

Ο Πετρίδης κατηγόρησε επίσης τις αρχές των κατεχομέμων ότι διευκόλυναν τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων, δηλώνοντας ότι αυτό το είδος συμπεριφοράς "δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Την περασμένη εβδομάδα, 131 Σύριοι μετανάστες έφθασαν με καραβάκι στην ελληνική πλευρά της Κύπρου. Από εκείνους που είχαν τη δυνατότητα να αποβιβαστούν από το σκάφος, 118 ήταν άνδρες, τέσσερις ήταν γυναίκες και εννέα ήταν παιδιά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail