Η Τουρκία χορηγός της Μπόκο Χαράμ και της σφαγής χριστιανών στη Νιγηρία: Υποκλοπή συνομιλιών από την Αίγυπτο

Χρησιμοποιεί η Τουρκία την εθνική της αεροπορική εταιρεία για την αποστολή όπλων στη Νιγηρία; (Πηγή εικόνας: Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 μέσω του Wikimedia Commons)
Όσον αφορά τον αυξανόμενο ύποπτο ρόλο της Τουρκίας στην υποστήριξη των τζιχανιστών - πρόσφατα, ο δολοφονημένος ηγέτης του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi βρέθηκε να κρύβεται στο «τελευταίο καταφύγιο» της Συρίας για επαναστάτες, μόλις τρία μίλια από τα σύνορα της Τουρκίας. ένα από τα πράγματα που έχουν λίγο αναφερθεί είναι η συμμαχία της Τουρκίας με το "άλλο" ISIS στη Νιγηρία, τη Boko Haram.

Παρουσίαση Freepen.gr

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του bi'l waraqa wa'l qalam ("Με το χαρτί και το στυλό"), ένα αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρόγραμμα που εκπέμπει στην TenTV, με οικοδεσπότη τον Nasha't al-Deyhi, δήλωσε:

"Η διαρροή πληροφοριών επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία είναι τρομοκρατικό κράτος, υποστηρίζει τρομοκράτες - ακόμη και με όπλα, υποστηρίζει τρομοκράτες με όπλα, αλλά αυτή τη φορά όχι στη Συρία ... Η σημερινή διαρροή επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία ότι ο Ερντογάν, το κράτος του, και το κόμμα του μεταφέρει όπλα από την Τουρκία - αυτό είναι ένα σοκ, αν το ρωτήσετε - στη Νιγηρία και σε ποιον; - στην οργάνωση Boko Haram"

Ακολούθησε ηχογράφηση του Mustafa Varank (επί του παρόντος Υπουργού Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας) και του Μεχμέτ Καράτα (διευθυντή των εν μέρει κρατικών Turkish Airlines).

Η ουσία της σύντομης συνομιλίας τους στα τουρκικά, σύμφωνα με το αραβικό κείμενο, είναι ότι τα όπλα μεταφέρονται από την Τουρκία στη Νιγηρία - και υπήρχε μια ανησυχία ότι τα όπλα θα μπορούσαν να σκοτώσουν όχι μόνο χριστιανούς αλλά μουσουλμάνους.

(Το ηχητικό αυτό κλιπ φαίνεται να είναι η ίδια διαρροή που είχε αρχικά αναφερθεί από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης το 2014. Ο Varank υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ 2011 και 2018)

Σύμφωνα με τον al-Deyhi, η ηχογράφηση είναι καθαρή απόδειξη ότι η Τουρκία είναι αυτή που προμηθεύει την Boko Haram με τα όπλα του - συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων όπλων - η πηγή του οποίου έχει προκαλέσει μακρούς παρατηρητές. Προσέφερε επίσης να στείλει τον ήχο με μεταφράσεις στη κυβέρνηση της Νιγηρίας, και προφανώς οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος.

Η Boko Haram είναι ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που επικεντρώνεται στη Νιγηρία και εξαπλώνεται σε όλη τη δυτική Αφρική. Από καιρό επιδίδεται σε τα είδη αγριότητας που είναι γνωστά για την ISIS - μαζική σφαγή, βομβιστικές επιθέσεις στην εκκλησία, απαγωγές, βιασμοί, εξαναγκαστικοί εξισλαμισμοί - αρχίζοντας χρόνια πριν από την ίδρυση του ISIS. Καθώς η Νιγηρία είναι κατά το ήμισυ περίπου χριστιανική και μισή μουσουλμανική, ο πρωταρχικός στόχος της Boko Haram ήταν οι χριστιανοί. Η Μπόκο Χαράμ και άλλοι μουσουλμάνοι - ιδιαίτερα οι φυγάδες των Φουλάνι, των οποίων τα εξελιγμένα όπλα έχουν επίσης μπερδέψει τους δυτικούς παρατηρητές - έχουν σφαγιάσει τους χριστιανούς σε σημείο γενοκτονίας.

Όσον αφορά το θέμα της διάκρισης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Νιγηρία, ο ισλαμικός νόμος καθιστά σαφές ότι οι μουσουλμάνοι, όταν διώκουν σε τζιχάντ, πρέπει να προσέχουν να μην σκοτώσουν μουσουλμάνους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια έκθεση του 2012, όταν η Boko Haram εισέβαλε στο Κογκρέσο στη Νιγηρία, «χώριζαν τους χριστιανούς από τους μουσουλμάνους φοιτητές, απευθυνόταν σε κάθε θύμα με το όνομα τους, τους ανέκρινε και έπειτα προχώρησαν στην εκτέλεση είτε με πυροβολισμό είτε με κόψιμο του λαιμού τους» σκοτώνοντας μέχρι και 30 Χριστιανούς.

Κάποιοι Νιγηριανοί ακτιβιστές έχουν ήδη ενεργήσει σχετικά με αυτές τις πληροφορίες ενημερώνοντας σχετικά νομοθέτες στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με μια αναφορά ​​του νιγηριανού δελτίου ειδήσεων του Steve Oko στις 11 Οκτωβρίου 2019:

Ένας Αμερικανός δικηγόρος και ακτιβιστής δικαιωμάτων, ο Εμμανουέλ Ογκέμπε, υπέβαλε αίτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχετικά με υποτιθέμενη προσφορά όπλων στην τρομοκρατική οργάνωση Boko Haram από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Ogebe, ο Πρόεδρος Ερντογάν της Τουρκίας είναι ένας από τους προμηθευτές της Boko Haram με όπλα.

Σε ένα αίτημα προς το αμερικανικό Κογκρέσο μέσω ενός γερουσιαστή, του Chris Smith, ο δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι ένα τουρκικό αεροσκάφος κατευθύνθηκε στη Νιγηρία μεταφέροντας όπλα για την Boko Haram.

Σύμφωνα με την αναφορά που δόθηκε στη Wawa News Global, οι συζητήσεις μεταξύ του μάνατζερ της αεροπορικής εταιρείας και κυβερνητικών αξιωματούχων υπεκλάπησαν από τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες.

Στην επιστολή του προς τον Σμιθ του Κογκρέσου, ο Ogebe γράφει:

Ένα πρόγραμμα αιγυπτιακής τηλεόρασης επέστησε και πάλι την προσοχή σε μια ανησυχία που έθεσα για να καταθέσω ενώπιον της επιτροπής σας αποδεικτικά στοιχεία ότι οι Turkish Airlines πετούν μεταφέροντας λαθραία όπλα στη Νιγηρία. Ως επιχείρηση που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, ζητώ και πάλι την κατάλληλη εξέταση, έρευνα και κυρώσεις, όπως είναι απαραίτητο. Καθώς πλησιάζουμε την έκτη επέτειο του διορισμού του BTO για την Boko Haram, είναι σημαντικό αυτές οι κυρώσεις να επιβληθούν ειδικά καθώς η σημερινή επίθεση της Τουρκίας στους Κούρδους θα μπορούσε ενδεχομένως να επαναδιοργανώσει την ISIS, η οποία έχει ήδη μια αφρικανική φάλαγγα στη Νιγηρία.

Ο Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες της Χαμάς και ένα χρηματοπιστωτικό κέντρο για τη διοχέτευση χρημάτων για την επιδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων, σύμφωνα με τον Πρέσβυ του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Danny Danon.

"Ενώ ο Ερντογάν ήταν απασχολημένος δολοφονώντας εκείνους που βοήθησαν να κρατηθεί ο κόσμος ασφαλής από την απειλή του ISIS, επέτρεψε στα μέλη του ISIS να ξεφύγουν από τη φυλακή και να εκθέσουν τον κόσμο σε μελλοντικές επιθέσεις".

Τώρα, όμως, φαίνεται ότι η χορηγία της τρομοκρατίας από τον Ερντογάν δεν μπορεί να περιορίζεται στα γειτονικά έθνη της Μέσης Ανατολής. Μπορεί να έχει φτάσει βαθιά στην Αφρική. Μια σοβαρή έρευνα με πιθανές κυρώσεις είναι σωστή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail