Ο εξοπλισμός της Σερβίας από τη Μόσχα τρομάζει την Πρίστινα: Τι φοβούνται κι ανησυχούν στο Κόσοβο

Freepen.gr - «Την Κυριακή, οι Τσέχοι γιορτάζουν την 30ή επέτειο της Βελούδινης Επανάστασης, η οποία ανέτρεψε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Κεντρική Ευρώπη. Μετά από τρεις δεκαετίες, η Μόσχα προσπαθεί να ανακτήσει την επιρροή της στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια» αναφέρει στην εισαγωγή άρθρου της η κοσοβάρικη aab-edu.net με κεντρικό αντικείμενο τους εξοπλισμούς της Σερβίας.

Το «Front Online» μέσω μιας ανάλυσης τονίζει τα οφέλη που είχαν οι διάφορες χώρες από την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ευρώπη και τον αγώνα της Ρωσίας για επιστροφή στην περιοχή.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό της Σερβίας από τη Μόσχα, ο καθηγητής Ένβερ Χασάνι λέει ότι αποτελεί περισσότερο μια προσπάθεια να τρομάξει και να εκβιαστεί η Ευρώπη.

"Με αυτό η Σερβία εννοεί δύο πράγματα: Πρώτον, δεν την ενοχλεί αν δεν εισέλθει στην Ευρώπη και δεύτερον, ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει χαθεί ακόμη. Αυτός ο εξοπλισμός, ωστόσο, δεν είναι εντελώς απαλλαγμένο από την ευλογία ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ, κάτι που θεωρήθηκε από την επίσημη απάντηση του γραμματέα του στο θέμα", ανέφερε.

Απεναντίας ο Florian Qehaja του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου (KCSS) εκτιμά ότι η οπλική ενίσχυση της Σερβίας από τη Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή για το Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή.

"Ενεργοποιεί το λεγόμενο" δίλημμα ασφαλείας ", όπου τα κράτη αρχίζουν να υποβάλλονται αναγκαστικά στον κύκλο των εξοπλισμών επειδή το γειτονικό κράτος Χ εξοπλίζεται και αυτό, χωρίς να εντοπίζει οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική απειλή», λέει ο Qehaja.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη πυραύλων μεγάλης εμβέλειας στη Σερβία θα ανατρέψει την ισορροπία των δυνάμεων στο έδαφος και θα πρέπει να κινητοποιήσει το ΝΑΤΟ και τα μέλη του.

Ο Qehaja πρόσθεσε ότι η τρέχουσα και, όπως λέει, η μελλοντική ηγεσία της Σερβίας είναι αρκετά αναξιόπιστη στο πλαίσιο των πιθανών δράσεων που δεν θα εκδηλώνονταν απαραίτητα με τη μορφή στρατιωτικής εισβολής αλλά με σποραδικές προκλήσεις με μεγάλες συνέπειες σε θέματα ασφάλειας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail