Τουρκικό σχέδιο βομβαρδισμού της Αρμενίας: Κωδική ονομασία Altay

Freepen.gr - Η Τουρκία σχεδίασε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Αρμενίας, με την κωδική ονομασία ALTAY, σύμφωνα με ένα μυστικό έγγραφο που ανέφερε ότι λείπουν σελίδες από διαβαθμισμένα έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς το σχέδιο δράσης.

Το εσωτερικό σημείωμα, το οποίο υποβλήθηκε στο Γενικό Επιτελείο και το αντίγραφο του οποίου αποκτήθηκε από το Nordic Monitor, σημείωεε ότι το σχέδιο εξακολουθούσε να ισχύει.

Σύμφωνα με το υπόμνημα της 23ης Μαΐου 2016 που υποβλήθηκε στο Γενικό Επιτελείο από τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων, ορισμένες από τις σελίδες που περιλάμβαναν επιχειρήσεις αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον της Αρμενίας, που ονομάζονταν OĞUZTÜRK Hava Harekât Planι, εξαφανίστηκαν. Η ανακάλυψη έγινε κατά την αναθεώρηση των σχεδίων στο Γραφείο Ελεγχόμενων Εγγράφων από την 4η Γενική Διοίκηση στην Αεροπορική Βάση της Αγκύρας ενώ μια νομική διαδικασία έχει ξεκινήσει για το περιστατικό.

Σύμφωνα με το σύντομο σημείωμα που συνέταξαν οι επιθεωρητές για να ενημερώσουν το Γενικό Επιτελείο, το μυστικό σχέδιο ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουλίου 2001. Ετοιμάστηκε από την 2η Διοίκηση της Τακτικής Πολεμικής Αεροπορίας ως μέρος του αεροπορικού επιθετικού σχεδίου της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας OĞUZTÜRK προκειμένου να συμπληρώσει την οδηγία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) με την κωδική ονομασία "ALTAY" για επίθεση εναντίον της Αρμενίας.

Το σημείωμα ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης εξακολουθούσε να ισχύει και υπογράμμισε ότι η παραβίαση δεν θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οδηγία ALTAY της TSK.

Οι ελλείπουσες σελίδες περιελάμβαναν σημαντικές λεπτομέρειες του Στρατιωτικού Σχεδίου Δράσης.


Φαίνεται ότι το σχέδιο ALTAY ήταν ένα γενικό σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε από τις TSK και ότι κάθε δύναμη είχε τις δικές της εντολές βάσει της οδηγίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail