Ο Νταβούτογλου πίσω από την καταστροφή και τις δολοφονίες στις κουρδικές πόλεις το 2015-16



Freepen.gr - Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εξέδωσε μια μυστική γραπτή εντολή 17 σημείων που οδήγησε στην παράνομη δολοφονία αμάχων, μαζική εξαναγκαστική μετακίνηση του τοπικού πληθυσμού, ευρεία καταστροφή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και διάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νοτιοανατολική Τουρκία το 2016. Τα σχετικά έγγραφα παρουσιάζει αποκλειστικά η ιστοσελίδα Nordic Monitor.

Το έγγραφο που εξέδωσε ο τότε πρωθυπουργός Νταβούτογλου, με σφραγίδα απορρήτου και με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 2016, ξεκίνησε επίσημα τις επιχειρήσεις ασφαλείας στην περιοχή Idil και στο κέντρο της επαρχίας Şırnak, στην περιοχή Nusaybin της επαρχίας Mardin και στην περιοχή Yüksekova της επαρχίας Hakkari στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας περιοχή.

Ένα μεταγενέστερο κείμενο στο έγγραφο έδειξε ότι η εντολή κυκλοφόρησε στο Γενικό Επιτελείο, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Numan Kurtulmuş, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MIT) , το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Γραφείο Συντονισμού της Δημόσιας Διπλωματίας, το Υφυπουργείο Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, τη Γενική Διεύθυνση Εθνικής Αστυνομίας, τη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής και τις επαρχίες του Σιρνάκ, Μάρντιν και Χακκάρι.

Μία από τις σελίδες του εγγράφου

Μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας τον Ιούλιο του 2015 μεταξύ του τουρκικού κράτους και του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος που αιφνιδίασε τον Ερντογάν καθώς το ΑΚΡ δεν είχε αυτοδυναμία ενώ το φιλοκουρδικό HDP αναδεικνυόταν σε τέταρτη δύναμη, επανήλθαν η βία και οι ένοπλες συγκρούσεις στα πλαίσια της δήθεν αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Μεταξύ του Ιουλίου του 2015 και του Δεκεμβρίου του 2016, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας διενήργησαν σαρωτικές επιχειρήσεις και επέβαλαν γενικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε 22 πόλεις και αστικές συνοικίες, απαγορεύοντας κάθε κίνηση χωρίς άδεια.

Το έγγραφο του πρωθυπουργού ήταν το ανώτατο επίπεδο επέκτασης των επιχειρήσεων ασφάλειας στις αστικές περιοχές και επέτρεψε στις τουρκικές αρχές να χρησιμοποιήσουν υπερβολικά τη δύναμή τους, τις δολοφονίες, τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, τα βασανιστήρια, την καταστροφή των συνοικιών, την επικοινωνιακή προπαγάνδα και την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, τροφή και νερό προκειμένου να «αποκατασταθεί η τάξη και η ασφάλεια στην περιοχή». Για το σκοπό αυτό, ο Davutoğlu, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, εξουσιοδότησε τους διοικητές των επαρχιών να συντονίσουν τις τοπικές επιχειρήσεις στην περιοχή και παρότρυνε τους Τούρκους εισαγγελείς και τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα να συμβάλλουν στο όλο εγχείρημα. 

Το έγγραφο φανερώνει επίσης ότι οι προετοιμασίες και ο στρατηγικός σχεδιασμός των πράξεων ασφαλείας διεξήχθησαν συστηματικά από το πρωθυπουργικό υπουργείο και ότι η τουρκική κυβέρνηση γνώριζε καλά τις πιθανές συνέπειες κάνοντας ανάλογα σχέδια.

Αυτές οι επιχειρήσεις οδήγησαν περίπου 355.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και από τότε έχουν εκτοπίσει μεγάλα τμήματα των πληθυσμών σε İdil, Şırnak, Nusaybin και Yüksekova. Το Τουρκικό Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (TİHV) ισχυρίστηκε ότι 338 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 78 παιδιών, 69 γυναικών και 30 ατόμων άνω των 60 ετών, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ασφαλείας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail