Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αποκαλύπτει ποιοι ευθύνονταν για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991

Sputnik / Юрий Абрамочкин
Freepen.gr - Ο Γκορμπατσόφ έγινε Γενικός Γραμματέας της Σοβιετικής Ένωσης το 1985 και υπήρξε ο πρώτος και μοναδικός πρόεδρος της ΕΣΣΔ μεταξύ 1990 και 1991, μετά τον οποίο η χώρα έπαψε να υπάρχει, σημειώνει το sputniknews.com.

Ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αποκάλυψε στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel το οποίο πίστευε ότι ήταν υπεύθυνος για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, εξηγώντας ότι τα μέλη της κυβέρνησης που επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα εναντίον του και του τότε ηγέτη της ρωσικής δημοκρατίας Boris Yeltsin ήταν οι κύριοι ένοχοι.

"Όσοι διοργάνωσαν το πραξικόπημα τον Αύγουστο του 1991 και εκμεταλλεύτηκαν την αποδυναμωμένη θέση του προέδρου της ΕΣΣΔ, είναι υπεύθυνοι για το τέλος της περεστρόικας και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης", εξήγησε ο Γκορμπατσόφ, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό την 30ή επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Πρόσθεσε ότι παρόλο που κατανοούσε τους πιθανούς κινδύνους της περεστρόικα, το πολιτικό κίνημα για τη μεταρρύθμιση της χώρας που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '80, αυτός και άλλοι ηγέτες της χώρας αντιλαμβανόταν ότι ήταν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

"Ήταν αδύνατο να ζήσουμε όπως πριν. Και ένα βασικό στοιχείο της περεστρόικα ήταν η νέα σκέψη στην εξωτερική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει τόσο τις παγκόσμιες αξίες του πυρηνικού αφοπλισμού, όσο και την ελευθερία επιλογής", σημείωσε ο Γκορμπατσόφ.

Ο Γκορμπατσόφ τόνισε ότι δε μετανόησε για την περεστρόικα, αλλά αναγνώρισε ότι σημειώθηκαν ορισμένα λάθη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι πιστεύει πως η Ρωσία δεν θα επιστρέψει ποτέ σε ένα «ολοκληρωτικό σύστημα» διακυβέρνησης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail