Πώς ο Πούτιν χρησιμοποίησε την κουρδική φοβία της Τουρκίας για να κερδίσει στη Συρία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε με επιτυχία την κουρδική φοβία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να βοηθήσει τη Δαμασκό να αποκαταστήσει τον εδαφικό έλεγχο της Συρίας. Ο τελικός στόχος του Πούτιν είναι να πείσει την Τουρκία να επιστρέψει στη συμφωνία των Αδάνων του 1998 και να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Δαμασκό.

Παρουσίαση Freepen.gr

Από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν υποστηρίξει διάφορες πλευρές: η Τουρκία θέλησε να ανατραπεί ο πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ και να αντικατασταθεί από ισλαμική κυβέρνηση ενώ η Ρωσία έκανε τα πάντα για να τον κρατήσει στην εξουσία.

Τα πράγματα πήραν μια ιδιαίτερα κακή στροφή για τις αντιπολιτευτικές ομάδες στη Συρία όταν η Ρωσία ξεκίνησε μια στρατιωτική παρέμβαση εναντίον τους για λογαριασμό του Ασαντ τον Σεπτέμβριο του 2015. Τούτο τελικά οδήγησε στην Τουρκία να καταρρίψει ένα ρωσικό αεριωθούμενο αεροπλάνο το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2015 η Ρωσία κατηγόρησε τον Ερντογάν και την οικογένειά του για λαθρεμπόριο πετρελαίου με το παράνομο ισλαμικό κράτος (ISIS).

Στις 19 Δεκεμβρίου 2016, ένας Τούρκος αστυνομικός πυροβόλησε τον πρέσβη της Ρωσίας στην Τουρκία. Επιπλέον, η Τουρκία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έδωσε όπλα σε Κούρδους αντάρτες μέσα στην Τουρκία το Μάιο του 2016.

Ωστόσο, οι σχέσεις έκαναν μια ακόμη στροφή τον Ιούνιο του 2016, όταν ο Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για την κατάρρευση του ρωσικού αεριωθούμενου αεροσκάφους.

Αυτή ήταν μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για την κακόβουλη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή. Ποτέ δε ζήτησε συγγνώμη στη Δύση για τις ενέργειές του, όπως όταν αποκάλεσε τους Ολλανδούς "Ναζί". Ο πρόεδρος Πούτιν καταδίκασε επίσης την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 κατά του Ερντογάν.

Έκτοτε, ο Πούτιν χρησιμοποίησε με επιτυχία την Τουρκία για να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ και να αποδυναμώσει τη συριακή εξέγερση αποσχίζοντας την προσοχή μακριά από τον Ασαντ. Η Ρωσία επωφελήθηκε επίσης από τα σχέδιά της να κυριαρχήσει στην αγορά φυσικού αερίου, εξαλείφοντας την Τουρκία ως εναλλακτική διαδρομή διέλευσης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Επιπλέον, η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400 αυτό το καλοκαίρι, θυμώνοντας το Πεντάγωνο και το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Η κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας της Τουρκίας με τους Κούρδους τον Ιούλιο του 2015 και οι φόβοι ότι οι Σύριοι Κούρδοι θα αποκτήσουν περισσότερη νομιμότητα μετά την αναβάθμισή τους σε βασικό εταίρο κατά της ISIS το 2015 οδήγησαν σε αυξημένους φόβους που η Ρωσία χρησιμοποίησε προς όφελός της

Από το 2016, η Ρωσία έχει υποστηρίξει τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένης της Ασπίδας του Ευφράτη του 2016 και του Κλάδου Ελιάς του 2018, καθώς και της πρόσφατης Πηγής Ειρήνης.

Ο Ρώσος πρόεδρος γνώριζε επίσης ότι εάν η Τουρκία θα επιτεθεί στους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία, οι Κούρδοι θα αναγκαστούν να ζητήσουν βοήθεια από τη Δαμασκό. Όταν η Τουρκία επιτέθηκε στο κουρδικό θύλακα της Afrin το 2018, η Ρωσία προσέφερε στους Κούρδους δύο επιλογές: είτε να παραδώσουν εντελώς την Αφρίν και άλλες περιοχές στον Ασαντ ή να αντιμετωπίσουν την τουρκική οργή. Οι Κούρδοι επέλεξαν αντίσταση.

Όταν οι Κούρδοι στην Αφρίν κάλεσαν αργότερα τη συριακή κυβέρνηση να προστατέψει τα σύνορά της, ήταν ήδη πολύ αργά. Πριν από την μονομερή επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν, η Ρωσία υποστήριξε τους Κούρδους εναντίον των δυνάμεων των ανταρτών κοντά στο Χαλέπι. Ένας ανώτερο μέλος των μονάδων Προστασίας του Λαού (Kurdish People Protection Unit - YPG) έλαβε ένα βραβείο στη Μόσχα το Δεκέμβριο του 2017. Ένα μήνα αργότερα, η Ρωσία αποτραβήχθηκαν από την Αφρίν και οι Κούρδοι ένιωσαν προδομένοι.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων υπονόμευαν εντελώς το δυναμικό των ανταρτών στις μάχες τους κατά της συριακής κυβέρνησης στο Χαλέπι, τη Δαμασκό και το Ιντλίμπ. Έσπρωξε επίσης την Τουρκία ενάντια στις Η.Π.Α. αντί του Άσαντ και της Ρωσίας. Η Τουρκία χρησιμοποίησε τους αντάρτες για την καταπολέμηση των Κούρδων και όχι του Ασαντ. Οι τουρκικές θέσεις παρατήρησης που είναι εγκατεστημένες στο Ιντλίμπ δεν εμπόδισαν την πρόοδο του Ασαντ.

Εξάλλου, η Τουρκία ενδιαφέρεται μόνο για την εξάλειψη των Κούρδων στην Αφρίν, όχι για το Ιτνλίμπ. Η Τουρκία συμμετείχε επίσης σε συμφωνίες για την εκκένωση των ανταρτών από άλλες περιοχές όπου είχαν νικήσει οι δυνάμεις του Ασαντ. Η Τουρκία άρχισε να στηρίζει τη διαδικασία της Αστάνα που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, η οποία θα ωφελήσει τελικά τον Ασαντ.

Ως εκ τούτου, ορισμένοι Κούρδοι αξιωματούχοι και τοπικά ΜΜΕ τόνισαν ότι η Τουρκία πούλησε το Χαλέπι για το Μπαμπ, ενώ η Αφρίν πωλήθηκε για την Γκούτα. Άνθρωποι από τη Γκούτα εγκαταστάθηκαν στην Αφρίν, αφού οι Κούρδοι είχαν ηττηθεί το Μάρτιο του 2018.

Η Ρωσία επωφελήθηκε επίσης από τις απομονωτικές πολιτικές του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump. Οι Κούρδοι έφτασαν στη Δαμασκό και τη Μόσχα, αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία το Δεκέμβριο του 2018. Αλλά η Δαμασκός δεν θέλησε να ενδώσει. Τα στρατεύματα των ΗΠΑ παρέμειναν στη συνέχεια, ωστόσο, τώρα αποχωρούν. Η Δαμασκός και η Μόσχα απλώς περιμέναν να εκραγεί μια κουρδο-τουρκική σύγκρουση ή να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των Η.Π.Α. μετά από ένα tweet του Τραμπ.

Οι νέες ρωσοτουρκικές σχέσεις υπονόμευσαν επίσης τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ-Τουρκίας. Τώρα οι χώρες της ΕΕ επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και η φήμη της χώρας στο ΝΑΤΟ είναι κατεστραμμένη. Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν επίσης αδύναμες κυρώσεις στην Τουρκία.

Τώρα με την αποχώρηση των ΗΠΑ, φαίνεται ότι η Ρωσία είναι η κύρια δύναμη που θα αποφασίσει για το μέλλον της Συρίας. Εκτός αν η νέα συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επίσης πει ότι θα εργαστεί για να ωθήσει όλους τους ξένους στρατούς στην έξοδο από τη Συρία.

Παραμένει να δούμε πώς αυτό θα εφαρμοστεί στην πράξη, ωστόσο, είναι σαφές ότι η Μόσχα είναι ο κύριος ευεργετηθείς της πρόσφατης απόφασης του Tραμπ έχοντας καταφέρει να παίξει καλά τα χαρτιά της.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail