Οι ΗΠΑ πρόδωσαν τους Κούρδους, ο Τραμπ στάθηκε συνεπής απέναντι στους ψηφοφόρους του

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε διαρκώς ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ πούλησε τους Κούρδους και τους άφησε έκθετους απέναντι στις άγριες διαθέσεις του Τούρκου ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν.

Του Στρατή Μαζίδη

Οι ΗΠΑ σίγουρα πρόδωσαν τους Κούρδους αφού πρώτα τους έβγαλαν κυριολεκτικά το λάδι αλλά και ο Τραμπ; Ο σημερινός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει από χρόνια ξεκάθαρες απόψεις για τον πόλεμο της Συρίας και αμετάκλητη θέση πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πληρώνουν άσκοπους πολέμους σε κάθε γωνιά της γης.

Τα ίδια έλεγε για τη Συρία από το 2013 όταν τότε με τη χημική προβοκάτσια της Γκούτα τέθηκε το θέμα της στρατιωτικής ή μη επέμβασης στη χώρα. Ο Τραμπ δεν επιθυμούσε στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο βάλτο της Συρίας.

Από το 2010 και μετά φημολογείτο η ενεργότερη εμπλοκή του στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ. Το 2012 στήριξε την υποψηφιότητα του Μιτ Ρόμνεϊ και τον Ιούνιο του 2015 ανακοίνωσε δημόσια την υποψηφιότητά του για το προεδρικό αξίωμα. Οι κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις γεννήθηκαν μερικούς μήνες αργότερα επί των ημερών του Μπάρακ Ομπάμα.

Όταν οι Κούρδοι αποφάσιζαν εσφαλμένα να αγκιστρωθούν στο αμερικανικό άρμα προελαύνοντας σε τόπους που δεν είχαν καμία θέση, η ενδεχόμενη εκλογή πια του Τραμπ ως υποψηφίου, ήταν ήδη πάνω στο τραπέζι των δεδομένων και συνάμα πιθανών μελλοντικών εξελίξεων που ο κουρδικός παράγοντας όφειλε να συνεκτιμήσει. Όπως όφειλε να εξετάσει το ότι πηγαίνοντας με τις ΗΠΑ, στην ουσία επέλεγε αυτούς που μαζί με ορισμένους ακόμη (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία, Γαλλία) υποκίνησαν τον πόλεμο και αυτό θα χτυπούσε κάπως στα μάτια του άλλου συμμαχικού άξονα.

Αν οι Κούρδοι είχαν συνταχθεί με τον άξονα Μόσχας και Δαμασκού, ο πόλεμος θα ήταν προ πολλού παρελθόν, θα είχαν αποφευχθεί δύο τουρκικές εισβολές και μια ακόμη τρίτη που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

Ένα κράτος θεωρητικά έχει συνέχεια, αλλά ο κάθε πολιτικός εκλέγεται για να υλοποιήσει την ατζέντα του και ο Τραμπ προεκλογικά είχε τάξει το τέλος των πανάκριβων, ατελείωτων και άχρηστων πολέμων, όπως ο ίδιος τους χαρακτηρίζει. Άσχετα αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πολλές φορές πίσω από αυτούς τους πολέμους. Αυτό που οι Κούρδοι και όλος ο κόσμος βλέπουν ως προδοσία των ΗΠΑ, για τον Τραμπ και τους ψηφοφόρους του λέγεται συνέπεια.

Φυσικά και ο Τραμπ νιώθει άσχημα, κι αυτό φάνηκε από τα αψυχολόγητα και μάλλον υπό έντονη συναισθηματική πίεση τιτιβίσματά του στο Twitter. Στο τέλος όμως της ημέρας παραμένει ένας πολιτικός που εξαρτάται από Αμερικανούς ψηφοφόρους, πολλοί εκ των οποίων δε γνωρίζουν καν που είναι η Συρία και τι συμβαίνει εκεί.

Πολύ φοβάμαι ότι οι Κούρδοι δεν είχαν διαβάσει σωστά τα δεδομένα, ούτε αξιολόγησαν τα σημεία των καιρών στην πορεία, ήτοι τις δύο προηγούμενες εισβολές των Τούρκων και το ευρύτερο κάδρο τους. Σε κάθε περίπτωση είμαστε μαζί τους και ευχόμαστε να τα καταφέρουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail