Π. Ήφαιστος : Το δίδαγμα των «αναλώσιμων», πώς να στηρίξουν οι ξένοι τα συμφέροντά μας όταν εμείς δεν τα έχουμε αποσαφηνίσει;

dimitrisvetsikas1969 / pixabay
Ο Παναγιώτης Ήφαιστος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μιλώντας σήμερα στον 98.4 με αφορμή και τις διαγραφόμενες εξελίξεις στην Βόρεια Συρία, αναφέρθηκε στα γεωστρατηγικά διδάγματα από τους θεωρούμενους ως «αναλώσιμους», τις εσωτερικές σε ένα έθνος πολιτικές ετοιμότητας και αποτροπής και τις εξωτερικές συμμαχίες με γνωστά και άγνωστα οφέλη. 

Μίλησε ακόμη για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο , τον ρόλο της Τουρκίας στον συσχετισμό των διεθνώς ισχυρών παικτών, αλλά και την ανάγκη πειστικής εσωτερικής και εξωτερικής στρατηγικής για τον Ελληνισμό. 

Όπως τόνισε ο Παναγιώτης Ήφαιστος, κρίσιμη παράμετρος είναι η ύπαρξη εθνικής συνείδησης και η συγκρότηση κρατικών πολιτικών στη βάση της αποτροπής αλλά και εκμετάλλευσης συγκυριών που λειτουργούν πολλές φορές για τους μεγάλους παίκτες γεωπολιτικής ισχύος. 

Ο καθηγητής όμως κάνει μια ακόμη σημαντική επισήμανση εκτός του ότι για να λαμβάνεσαι σοβαρά υπόψη οφείλεις να έχεις ισχυρό στρατιωτικό μηχανισμό, για να υποστηρίξουν οι ξένες δυνάμεις τα συμφέροντά σου, θα πρέπει πρωτύτερα να τα έχεις αποσαφηνίσει εσύ ο ίδιος.


Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.