Η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία επιτείνει το εθνοτικό χάσμα στο εσωτερικό!

Freepen.gr - Η τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία θα μπορούσε να εμβαθύνει το εθνοτικό χάσμα στην Τουρκία, με τους Κούρδους να αντιτίθενται κυρίως στην εισβολή και οι Τούρκοι να την υποστηρίζουν συντριπτικά, σημειώνει σε άρθρο του στο Ahvalnews.com ο Dicle Eşiyok.

Η στήριξη ισλαμικών ομάδων από την τουρκική κυβέρνηση στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, που έχουν αγωνιστεί απέναντι στις λαϊκές κουρδικές δυνάμεις της Συρίας καθώς και με τη συριακή κυβέρνηση, έχει επιδεινώσει τις διαιρέσεις στην Τουρκία, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Η Φατμά Γιάουζ, Κούρδισσα που ζει στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι τα στρατεύματα της Τουρκίας πρέπει να αποσυρθούν από τη Συρία, προσθέτοντας ότι οι Κούρδοι ήθελαν την ειρήνη και όχι τον πόλεμο.

"Τι θέλει αυτό το κράτος από τους Κούρδους; Οι Κούρδοι δεν έχουν κάνει τίποτα κακό για σας", είπε.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει άλλες χώρες να μην χαρακτηρίσουν την επίθεση ως πόλεμο ή εισβολή, λέγοντας ότι η Τουρκία ασκεί το δικαίωμά της σε αυτοάμυνα ενάντια σε αυτό που ονομάζει τρομοκρατική απειλή.

"Αν ολόκληρος ο κόσμος λέει ότι αυτό δεν είναι τρομοκρατία και είστε ο μόνος που το αποκαλεί έτσι, τότε ίσως είστε αυτός που έχει πρόβλημα", δήλωσε ο Yaşar Toker, κάτοικος της Κωνσταντινούπολης από τη νοτιοανατολική επαρχία Siirt.

Τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης σημείωσαν μια σπάνια νίκη ενωμένα για να νικήσουν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, με τη βοήθεια του κυριότερου φιλοκουρδικού κόμματος, το οποίο δεν κατέβασε υποψηφίους σε πολλές πόλεις έξω από τα νοτιοανατολικά και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν με τακτική.

Ο Toker δήλωσε ότι είχε υποστηρίξει τον Εκρέμ Ιμάμογλου από το κόμμα της αντιπολίτευσης στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης, αλλά τώρα είναι απογοητευμένος.

"Όποτε βρίσκονται σε δύσκολη θέση, χρησιμοποιούν τη σημαία ως σωτήρα. Αυτός δεν είναι πατριωτισμός. Πατριωτισμός είναι η κατανόηση της κατάστασης του λαού », είπε.

Άλλοι δήλωσαν ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την εισβολή στη Συρία για να καλύψει μια οικονομική ύφεση που έσπασε την υποστήριξη του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος.

Για όσους ζουν κοντά στη Συρία, ο εμφύλιος πόλεμος δεν υπήρξε ποτέ μακρινή σύγκρουση, αλλά αυτός που επηρέασε άμεσα τα μέλη της οικογένειας που ζούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

"Όσοι πήγαν να πολεμήσουν είναι οι στρατιώτες μας, αυτούς που πήγαν να σκοτώνουν είναι συγγενείς μας", δήλωσε ο Azmi Bakır, από την πόλη Ceylanpınar στην επαρχία Şanlıurfa της Τουρκίας, ένα από τα δύο μέρη από όπου ο στρατός της Τουρκίας εφορμά προς τη Συρία.

"Δεν νομίζω ότι έχουμε κάποια δουλειά εκεί. Θα γίνουμε μέρος της εσωτερικής αναταραχής στη Συρία", δήλωσε.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 ανθρώπους για θέσεις στα κοινωνικά δίκτυα που επικρίνουν την επίθεση, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων υποστηρίζει σθεναρά την εισβολή.

Η Makbule Çiçekçi, μια γυναίκα ηλικίας 35 ετών, δήλωσε: «Ως γυναίκα, θα ενταχθώ στο στρατό εάν με καλέσουν, θα πάω να υπερασπιστώ τη χώρα μου είτε στα δυτικά είτε στα ανατολικά του Ευφράτη».

"Έχουμε δώσει την καλύτερη απάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες διασχίζοντας τα σύνορα", δήλωσε ο Merit Çakmak. "Είχαμε χάσει την ουσία μας για 80 χρόνια, έχουμε επιστρέψει σε αυτό τα τελευταία 15-16 χρόνια".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail