Ο Δένδιας 45 χρόνια μετά αναρωτιέται αν η Τουρκία έχει κερδίσει από την εισβολή στην Κύπρο

Freepen.gr - Συνέντευξη  στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha με τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Λήδα Μπόλα, έδωσε ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος για ακόμη μια φορά μας εξέπληξε με τις δηλώσεις του.

Ερωτηθείς σχετικά αναρωτιέται τι έχει κερδίσει η Τουρκία από την κατοχή στην Κύπρο. Το ότι έχει κερδίσει το 38% του νησιού και μάλιστα ως επί το πλείστον σε καθεστώς εκεχειρίας, του λέει; Το γεγονός πως σιγά σιγά υπάρχουν ψίγματα ενός σπασίματος της απομόνωσης των Κατεχομένων [ιδίως στον τουρισμό], δεν τον προβληματίζει; 

Όταν κάνεις πόλεμο και σε συνθήκες εκεχειρίας πας από τα ελάχιστα προγεφυρώματα στο 38%, τι άλλο μπορεί να είναι εκτός από κέρδος;

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

Τ. ΧΑΤZΗΣ: Το ερώτημα είναι το εξής: λέτε ότι η Τουρκία καταδικάζεται, αυτά τα πέρασε η Τουρκία και σε μια άλλη περίοδο κ. Υπουργέ, στην περίοδο όταν μπήκε και έκανε την κατάληψη στην Κύπρο και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει εκεί η Τουρκία, δεν το κουνάει, έχει τα συμφέροντά της και είναι αμετακίνητη. Είτε ο Ο.Η.Ε. το λέει, είτε οι διεθνές Συνθήκες το λένε που τις επικαλεστήκατε νωρίτερα, είτε οτιδήποτε άλλο. Αυτό είναι το ένα ερώτημα.
Και το δεύτερο ερώτημα είναι εάν από αυτό που συμβαίνει αυτή την ώρα έχει την ευκαιρία το Υπουργείο Εξωτερικών και εσείς προσωπικά να δημιουργήσετε καλές συνθήκες διαλόγου με την Τουρκία που είχε ανοιχτό αυτό το μέτωπο για να διευθετηθούν τα θέματα που έχουμε στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Είναι φανερό ότι η συνολική στάση της Τουρκίας τόσο στο πλαίσιο της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και με την ευρύτερη συμπεριφορά της, αν θέλετε με το modus operandi το οποίο έχει υιοθετήσει, δεν βοηθάει την όποια ελληνική διάθεση για συνεννόηση.
Διότι εμείς όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε πάντα διάθεση συνεννόησης με την Τουρκία και επίλυσης προβλημάτων. Αναφερθήκατε όμως σε ένα παράδειγμα, πραγματικό παράδειγμα, παράδειγμα που μας πονάει εμάς, η ελληνική καρδιά πονάει από την κατοχή στην Κύπρο.

Όμως κ. Χατζή ας σκεφτούμε ειλικρινά, έχει κερδίσει η Τουρκία; Από την ιστορία του Κυπριακού η Τουρκία η οποία προσπαθεί επί μισό αιώνα να νομιμοποιήσει μια κατάσταση και δεν τα έχει καταφέρει, έχει δημιουργήσει ένα περίκλειστο παρία της διεθνούς κοινότητας στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, έχει κερδίσει πραγματικά; Τι της έχει κοστίσει αυτή η περιπέτεια; Τι έχει κοστίσει οικονομικά, τι έχει κοστίσει στην κοινωνία της; Τι έχει βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους; Κοιτάξτε το ΑΕΠ της Κυπριακής Δημοκρατία σε σχέση με τα κατεχόμενα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail