Clean Break Policy: Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν περνά εσφαλμένα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα

CLEAN BREAK POLICY - ΑΣ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ - Ο πρωθυπουργός της χώρας θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου. Όπως έχω δηλώσει δημόσια, καμία συνάντηση χωρίς συγκεκριμένη προετοιμασία και συμφωνημένη ατζέντα δεν πρέπει να γίνεται σε επίπεδο κορυφής.

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνονται επαφές και συζητήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο, αλλά δεν μπορεί να συνομιλείς σε κορυφαίο επίπεδο όταν ο συνομιλητής σου ειναι διευρυνόμενα και έμπρακτα επιθετικός, αναξιόπιστος, σε απειλεί, σε εκβιάζει και σε υποτιμάει καταφανώς με κάθε τρόπο.

Την χαρακτηρίζω μάλιστα Clean Break policy. Να πάψουμε πλέον να λέμε ανούσια στερεότυπα περί εποικοδομητικών διαλόγων και ότι πρέπει να συζητάμε (χωρίς όρους μάλιστα). Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι οι επίσημες και τυπικές συζητήσεις κορυφής μας βάζουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς πλαίσιο;

Θεωρώ ότι η συνέλευση αυτή του ΟΗΕ είναι το ιδανικό πεδίο για να επισημάνουμε (εμείς και οι Κύπριοι), τεχνοκρατικά και ψύχραιμα από το βήμα της ΓΣ/ΟΗΕ, την επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, το casus belli, την παραβίαση των συνθηκών και των αποφάσεων του ΣΑ/ΟΗΕ για την Κύπρο, την επεκτατική συμπεριφορά στην Αμμόχωστο και τα Βαρόσια και τις έμπρακτες απειλές που εκφράζει κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπρο (όπως επιβεβαιώνονται και από τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ).
Πρέπει επιτέλους να δείξουμε την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και ότι εξελίσσεται σε κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν περνάει εσφαλμένα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα.
Δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα, γιατί δεν βάζει τελεία στις διεκδικήσεις και αφήνει τα πάντα ανοικτά ως αντικείμενο μιας συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης.

Εάν δεν το κάνουμε τώρα, πότε θα το κάνουμε;
Όταν αποθρασυνόμενος ο Ερντογάν ολοκληρώσει τα όσα απειλεί ότι θα κάνει;
Θα είναι πολύ αργά τότε!

ΣΗΜ 1:
1) Σύμφωνα με το ψήφισμα που ενέκρινε η ΓΣ/ΟΗΕ το 2011, η ΕΕ μπορεί να παίρνει πρώτη τον λόγο όταν εκφράζεται εξ ονόματος των 28 κρατών μελών της στη γενική συζήτηση η οποία διεξάγεται κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης.
2) Επιπλέον, η ΕΕ έχει αποκτήσει το δικαίωμα να υποβάλλει προτάσεις και τροπολογίες προφορικά, δυνατότητα που δεν διαθέτει κανείς άλλος παρατηρητής, καθώς και το δικαίωμα άπαξ απάντησης σε ομιλία που αφορά τις θέσεις της ΕΕ.
3) Τον Ιούλιο του 2019 το Συμβούλιο καθόρισε τις προτεραιότητες της ΕΕ στον ΟΗΕ και την 74η ΓΣ/ΟΗΕ (Σεπτέμβριος 2019 - Σεπτέμβριος 2020).

ΣΗΜ 2:
Σε τι ενέργειες προβήκαμε έγκαιρα (τον Ιούλιο) ώστε η ΕΕ να συμπεριλάβει στις προτεραιότητες και την επιθετική Τουρκική συμπεριφορά προς δύο μέλη της, η οποια μάλιστα έχει αναγωρισθεί επίσημα με κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου αρχηγων κρατών της ΕΕ;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail