Όταν οι Ελληνες δημοσιογράφοι κάνουν καλά τη δουλειά τους: Αβαβά έκανε ο Δένδιας ερώτηση-φαρμάκι στο Βερολίνο

Πολλές φορές αναρωτιώμαστε εμείς οι πολίτες αυτού του δύσμοιρου τόπου "μα δεν υπάρχει ένας δημοσιογράφος να κάνει αυτήν την ερώτηση;". Δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει, μολονότι οι ερωτήσεις είναι κοινής λογικής. 

Στρατής Μαζίδης

Μια τέτοια ερώτηση ετέθη από Ελληνα δημοσιογράφο, δε γνωρίζουμε το όνομά του καθώς δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, με το πέρας της συνάντησής του με τον θπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas στο Βερολίνο τη Δευτερά:

Διαβάστε την ερώτηση:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, η διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου είναι σχεδόν καθημερινές. Η Γερμανία όμως είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Τουρκίας. Φέτος προμήθευσε την Τουρκία με όπλα αξίας 180 εκ. Ευρώ. Το ερώτημα πλέον είναι: θα συνεχιστεί αυτό; Και μία ερώτηση, αν μου επιτρέπετε, για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Κύριε Υπουργέ, στην Γερμανία υπάρχει μεγάλη ανησυχία, όπως και στην Ελλάδα, για τις αυξανόμενες ροές προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κλειδί για την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που, όπως είπατε, θέλετε να υλοποιηθεί εξολοκλήρου είναι οι επιστροφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία, οι οποίες χωλαίνουν. Τι θα κάνετε γι’ αυτό; Χρειάζεστε βοήθεια και τι βοήθεια θα μπορούσατε να πάρετε από την Γερμανία;

Και τώρα η απάντηση του Ελληνα υπουργού:

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ. Θα μου επιτρέψετε ένα μικρό σχόλιο όσον αφορά την Τουρκία, πριν απαντήσω στην ερώτησή σας για το Μεταναστευτικό. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απολύτως με ό,τι είπε προηγουμένως ο Γερμανός Υπουργός των Εξωτερικών. Για να υπάρξουν συνομιλίες χρειάζεται πάντοτε αποκλιμάκωση. Λυπούμαι όμως να πω ότι η Τουρκία δεν βοηθά. Αντιθέτως, οι πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου μάλλον οξύνουν την κατάσταση και δεν διευκολύνουν την αναζήτηση μίας λύσης στο θέμα του Κυπριακού.

Έρχομαι τώρα στο Μεταναστευτικό. Γνωρίζω πολύ καλά, η νέα κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά, ότι ο αριθμός των επιστροφών είναι μικρός. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη εσωτερική συζήτηση, η οποία έχει καταλήξει σε κάποια αρχικά συμπεράσματα. Τα αρχικά συμπεράσματα έχουν να κάνουν, πρώτον, με την επίλυση των διοικητικών προβλημάτων, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ώστε να διευκολυνθεί η συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφών. Αυτό έχει καταρχήν να κάνει με την ελληνική νομοθεσία για τη διαδικασία του ασύλου. Επ’ αυτού, αν καλά θυμάμαι, υπήρξε συγκεκριμένη ανακοίνωση μετά την πολύ μεγάλη σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Όμως, από την άλλη, έχουμε ενεργό ρόλο στην μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση για τα θέματα της διαδικασίας ασύλου. Ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα με τον Γερμανό ομόλογό μου, την υιοθέτηση, δηλαδή, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υπό την μορφή ενός «Δουβλίνου ΙΙΙ», μίας διαδικασίας αντιμετώπισης των αιτημάτων ασύλου που με απόλυτο σεβασμό, επαναλαμβάνω, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα επιτρέπει από την άλλη να εξετάζονται με ταχύτητα, και από εκεί και πέρα να αποδίδεται η προστασία σε αυτούς, οι οποίοι το δικαιούνται. 

Ένας Ελληνας δημοσιογράφος βρέθηκε να ρωτήσει το αυτονόητο. Πώς η εταίρος Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πωλητής όπλων στην Τουρκία η οποία διαρκώς εκτοξεύει απειλές σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου. Ειδικά στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζει την κυριαρχία της έχοντας περικυκλώσει το νησί με ερευνητικά σκάφη ενώ φυσικά εξακολουθεί η κατοχή του 38% του νησιού. Επιπλέον με κάθε αφορμή μας υπενθυμίζει ότι η Αϊσέ ίσως ξαναπάει διακοπές.

Ο κ. Δένδιας δε βρήκε να πει, ούτε καν ένα...μικρό σχόλιο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail