Δένδιας: Επιζήμια και όχι προδοτική, η Συμφωνία των Πρεσπών!

Freepen.gr - Ως επιζήμια και όχι προδοτική, χαρακτηρίζει ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τη Συμφωνία των Πρεσπών σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Real FM και τους Νίκο Χατζηνικολάου κι Αντώνη Δελλατόλα. Ίσως τώρα αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος πως η Νέα Δημοκρατία επί της ουσίας δεν είχε κανένα πρόβλημα με τις Πρέσπες, απλώς δεν επιθυμούσε να τις χρεωθεί για να μπορέσει να αντλήσει πολιτικά οφέλη.

Οι ψυχροί παρατηρητές έκαναν αυτές τις επισημάνσεις από πολύ νωρίς. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ έρχομαι σε ένα άλλο θέμα που επίσης έθεσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης από τη συχνότητα του REAL FM, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει κάνει κωλοτούμπα, μάλιστα μίλησε για τεράστια κωλοτούμπα στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είπε ότι αποφεύγει πλέον η κυβέρνηση να μιλήσει για το θέμα. Εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία και κατ’ ουσίαν στην πράξη αποδέχεται ότι ήταν μια καλή συμφωνία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα ευχόμουν ειλικρινώς να έχω τη δυνατότητα να κάνω κωλοτούμπες. Θα σήμαινε ότι έχω μια ευελιξία στη σπονδυλική στήλη την οποία έχω χάσει από χρόνια.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Εσείς δεν χρειάζεστε αυτό, γιατί ήσασταν από αυτούς τους πιο ήπιους στο θέμα και σας αρέσει ή δεν σας αρέσει που σας το λέω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Έτσι δεν είναι; Ή δεν είναι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είχα μια αντίληψη κατά των συγκεντρώσεων..

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Δεν ήταν η κυρίαρχη στο κόμμα σας αυτή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι λέμε όμως; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό έχει μια σαφή τοποθέτηση. Είπε εάν κυρωθεί η συμφωνία, εμείς θα την εφαρμόσουμε διότι υπάρχει συνέχεια στο κράτος και δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να μπορεί να μην ακολουθήσει κάτι στο οποίο συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Και μια προδοτική συμφωνία την αφήνετε; Λάθος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάξτε, να είμαστε τώρα ….

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Πόσοι συνάδελφοί σας ……

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επιζήμια ναι, προδοτική …..

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, η λήθη δεν είναι καλό πράγμα και όταν αφορά πρόωρα πράγματα. Υπάρχουν δεκάδες στελέχη της Ν.Δ. που έκαναν αντιπολίτευση δυο τρία χρόνια σε ένα πολύ δύσκολο θέμα, όπως είναι αυτό, το ξέρετε πιο καλά από εμάς και λέγανε για προδοτική συμφωνία και στηρίξανε – και καλά έκαναν ως ένα βαθμό – ανθρώπους που βγήκανε στο πεζοδρόμιο.
Αυτό τώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν είναι κάτι διαφορετικό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν πρόκειται να αποδώσω τον τίτλο του προδότη στη χώρα εγώ σε κανέναν. Με εξαιρέσεις, για να είμαστε και ειλικρινείς. Αλλά εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη συγκυρία το να μιλάμε για προδοσία, δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Έχουμε ακούσει εμείς από το ΣΥΡΙΖΑ τέτοια, θυμάστε, την εποχή των μνημονίων. «Προδότες», «δοσίλογους» μας λέγανε, «γερμανοτσολιάδες». Αυτά γίνονται στο πλαίσιο ενός πολιτικού λόγου οξύτατου. Κατά την άποψή μου όχι παραδεκτού, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί ούτε να τα διατηρεί ως πολιτική παρακαταθήκη.
Η χώρα έχει μια συμβατική δέσμευση απέναντι σε μια άλλη χώρα. Απέναντι σε αυτή την άλλη χώρα που έχει μια συμβατική δέσμευση, οφείλει να τηρήσει η Ελλάδα, απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, τις συμβατικές της δεσμεύσεις.
Όμως το είπα και στον κ. Ντιμιτρόφ ξεκάθαρα, πρέπει να τηρήσουν και αυτοί απολύτως στο γράμμα, στο κόμμα, στην τελεία, τις δικές τους δεσμεύσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, μπορεί να μην είναι μια προδοτική συμφωνία, όπως πράγματι κάποια από τα στελέχη της Ν.Δ. έλεγαν. Είναι όμως κατά την δική μου εκτίμηση, μια κακή συμφωνία, διότι έχει δυο σημεία στα οποία υπάρχει πρόβλημα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σωστά. Έχετε δίκιο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ερώτημα είναι αν σκοπεύετε να κάνετε κάτι και τι, ώστε αυτά τα δυο σημεία να λειανθούν, ή εν πάση περιπτώσει να ….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου η ερώτηση είναι ευθεία και σας ευχαριστώ για τον τρόπο που την θέτετε, ειλικρινά.
Θα ευχόμουνα να είχα τη δυνατότητα να είχα διεξάγει εγώ και δεν το λέω προσωπικά εγώ, εννοώ ο Υπουργός Εξωτερικών που προέρχεται από τη Ν.Δ., τη διαπραγμάτευση αυτή και τα δυο σημεία αυτά που αφορούν την εθνικότητα και τη γλώσσα.
Θα σας προσέθετα ακόμη και την δυνατότητα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου να χρησιμοποιεί τον τίτλο «μακεδονικός» χωρίς να μπορώ εγώ να το σταματήσω. Αυτά τα τρία πράγματα θα ήθελα να μπορούσα να τα είχα αλλάξει. Όμως είναι εκεί τώρα. Τι μπορώ να κάνω;
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν χώρα είναι μέσα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, να πείσουμε την άλλη πλευρά ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο και μόνο με αυτόν.
Παράδειγμα, να γίνει απολύτως αποδεκτή από την άλλη πλευρά, ότι ο τίτλος του πολίτη της κάθε χώρας είναι πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό όμως είναι μια διαδικασία υλοποίησης η οποία περνάει μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.
Θα το επιχειρήσουμε, αλλά εάν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά αυτά τα δυο άρθρα, δεν θα σας πω την αλήθεια, αυτό αφ’ ης υπεγράφη και κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail