Προεκλαμψία: Τα στοιχεία στο αίμα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η προεκλαμψία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μια γυναίκα να νοσήσει ή ακόμη και να πεθάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στο αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προλάβει κανείς την κατάσταση, η οποία συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη και έχει σημειώσει άνοδο κατά 25% στις ΗΠΑ τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Από: onmed.gr

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι γυναίκες που στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν στο αίμα τους χαμηλότερες συγκεντρώσεις μαγγανίου και υψηλότερες συγκεντρώσεις καδμίου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία.

Οι ερευνητές άντλησαν από βάση δεδομένων στοιχεία για 1.274 γυναίκες στη Βοστόνη, οι οποίες έδωσαν δείγμα αίματος 24-72 ώρες μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με τα ιατρικά αρχεία, το 9% των γυναικών είχαν αναπτύξει προεκλαμψία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ερυθρά αιμοσφαίρια των γυναικών για πέντε τύπους ιχνοστοιχείων και βαρέων μετάλλων που είχαν συνδεθεί σε προηγούμενες έρευνες με προεκλαμψία. Διαπίστωσαν ότι μόνο δύο από αυτά συνδέονταν με την επικίνδυνη κατάσταση: το μαγγάνιο και το κάδμιο.

Τα υψηλότερα επίπεδα μαγγανίου συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας. Σε ότι αφορά στο κάδμιο, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα του μετάλλου στον οργανισμό, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος προεκλαμψίας.

Η σύνδεση παρέμενε και με τα δύο στοιχεία ακόμη και όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν παράγοντες όπως η εθνικότητα, το κάπνισμα κλπ.
Δεν διαπίστωσαν κάποια σύνδεση με τον μόλυβδο, τον υδράργυρο και το σελήνιο.

Το μαγγάνιο είναι μεταλλικό στοιχείο που υπάρχει στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όστρακα, τους ξηρούς καρπούς και άλλες τροφές.

Το κάδμιο είναι βαρύ μέταλλο που απαντάται στον καπνό των τσιγάρων, στην ατμόσφαιρα και σε κάποιες τροφές, όπως τα νεφρά των ζώων. Κάποια γεωργικά προϊόντα επίσης απορροφούν κάδμιο από το έδαφος.

Προηγούμενες έρευνες σε πειραματόζωα, αλλά και σε μικρότερη κλίμακα σε ανθρώπους, επίσης έδειξαν σύνδεση του κινδύνου προεκλαμψίας τόσο με το μαγγάνιο όσο και με το κάδμιο.

Τα νέα ευρήματα για το μαγγάνιο ωστόσο παρέχουν μια άλλη οπτική, σύμφωνα με τους ερευνητές, που θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη της προεκλαμψίας μέσω της αύξησης των επιπέδων του στοιχείου στις έγκυες.

Οι ειδικοί διευκρίνισαν πάντως ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί αν το κάδμιο ή το μαγγάνιο έχουν πραγματική σχέση αιτίας-αποτελέσματος με την προεκλαμψία.

Η προεκλαμψία ευθύνεται για τον θάνατο 50.000-60.000 γυναικών και νεογέννητων ετησίως ανά τον κόσμο.

«Δυστυχώς, ο επιπολασμός και η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας λόγω της προεκλαμψίας, συνεχίζουν να αυξάνονται και δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες στρατηγικές που στοχεύουν στην πρόληψή της», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Noel Mueller, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη.

Εκτός από τις επιπτώσεις στο έμβρυο, η προεκλαμψία αποτελεί και δείκτη πρόβλεψης μελλοντικού καρδιαγγειακού κινδύνου στις γυναίκες, πρόσθεσε.

Εάν καταφέρουν συνεπώς να αποτρέψουν την προεκλαμψία, βελτιώνουν την υγεία του νεογέννητου παιδιού και προλαμβάνουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων στις ίδιες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Πηγή: healthday.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail