Η Ελλάς των αίνων, των απαίνων και των ανέμων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα πρώτα κυβερνητικά του βήματα ενισχύει, τουλάχιστον επικοινωνιακά, τις εντυπώσεις και τις προσδοκίες ότι "κάτι" γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Κινδυνεύει ωστόσο να αυτοπαγιδευτεί στις εντυπώσεις και τις προσδοκίες που το επιτελείο του, με μια κεκτημένη προεκλογική ταχύτητα, υφαίνει επικοινωνιακά, προσδίδοντας διαστάσεις σε πρόσωπα και κυβερνητικές επιλογές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στην "μόδα" των πτυχιούχων κυβερνητικών στελεχών του Harvard και στα διογκωμένα με ανακρίβειες βιογραφικά ή στην "επένδυση" σε τεχνοκράτες κι άλλα συναφή, που εντάσσονται σ' ένα πλέγμα καλλιέργειας εντυπώσεων, που εύχομαι να μην αποδειχθούν έωλες και ταυτόχρονα άγονες οι προσδοκίες των κοινωνικών ομάδων.

Αναφέρομαι σε επιλογές προσώπων σε καίριες θεσμικές θέσεις που μπορεί να αποδειχθεί, παρά την καλή πρόθεση του πρωθυπουργού ή την προσπάθειά του για διατήρηση κάποιων ισορροπιών, ότι "αντλεί εις πίθον Δαναίδων" προσπαθώντας να κυβερνήσει με νέα μεν, αλλά ήδη φθαρμένα υλικά...

Κινδυνεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το σύνδρομο της αράχνης, που στην προσπάθειά της να υφάνει ένα μεγάλο και εντυπωσιακό ιστό, τελικά εκτίθεται στην αδηφαγία των αρπακτικών πουλιών!

Η ευρέως αποδεκτή άποψη ότι είναι νωρίς να κριθεί ο νέος πρωθυπουργός δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ομως, στην Ελλάδα των αίνων, των επιπόλαιων επαίνων και των ανέμων, δεν επιδέχεται επίσης αμφισβήτησης ότι οι επιλογές υπουργών και προσώπων σε καίριες κυβερνητικές θέσεις, προσδιορίζουν κι όσα μπορεί να ακολουθήσουν, στο πλαίσιο μιας γκροτέσκο αντίληψης για την άσκηση της εξουσίας.

Σε μια περίοδο που η συσσωρευμένη κοπριά έχει κατακλύσει τη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία, όπως ήταν τόση η βρομιά και η κοπριά, σάπια αχώνευτη και χωνεμένη στους σταύλους του Αυγεία, δεν έχει περιθώρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επικοινωνιακών τεχνασμάτων ή της όποιας εκλεκτικής συγγένειας, να γίνεται στόχος σκωμμάτων, με το να αναθέτει στην Γιάννα Αγγελοπούλου τη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση...

Τέτοια σπουδή για "αναμόχλευση" δυσάρεστων αναμνήσεων και αμφισβητούμενων πολιτικών πρακτικών; Τέτοια ανάγκη για τη σύσταση της συγκεκριμένη επιτροπής με την Γιάννα Αγγελοπούλου επικεφαλής;

Φαίνεται ότι ο εκάστοτε ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου έχει μια "αδυναμία" ή και περιέργεια να διαπιστώνει εκ του σύνεγγυς τις ευεγετικές ή μη επιδράσεις του μπότοξ και της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής σε πρόσωπα, που με μόνο "εισιτήριο" το εύρος της οικονομικής τους επιφάνειας, αναλαμβάνουν "εθνικές αποστολές".

Κινδυνεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μείνει με μετέωρο το άλμα στο κενό. Κινδυνεύει να γίνει "χωνευτήρι" κάθε βλακώδους επικοινωνιακού επινοήματος. Κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στους επαίνους, αλλά και στους θυελλώδεις ανέμους των περιέργων μεταμορφώσεων του Ελληνα.

Η Ελλάς των αίνων, των επαίνων και των ανέμων. Ο Ελληνας έχει περίεργες μεταμορφώσεις. Από πολεμιστής της δεξιάς, γίνεται μαζόχος του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Και μετά "χάθηκε" στην πολιτική αιθαλομίχλη του ΣΥΡΙΖΑ, για να επιστρέψει στην ΝΔ, με τα όποια ομιχλώδη χαρακτηριστικά της.

Κινδυνεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χρεωθεί την ποινή του καθαρισμού της κοπριάς που έχει καλύψει την επικράτεια. Οπως ο Ηρακλής χρεώθηκε την ποινή καθαρισμού των στάβλων του Αυγεία, που του επέβαλε ο βασιλιάς. Μόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι "Ηρακλής" για να τα καταφέρει μόνος του.

Οπότε, ας προσέξει να μην γίνει υποχείριο επικοινωνιακών επινοήσεων, για τη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων. Γιατί σύντομα θα διαπιστώσει ότι η φαντασία των συνεργατών του, αντί να δουλεύει για να χαλκεύει καινούργες μορφές προσαρμογής των συμφερόντων των πολιτών, θα εξαντλείται στην επινόηση χάρτινων πύργων και μύθων.

Τα προηγούμενα των προκατόχων του και τα παραλειπόμενα όλων των πολιτικών πρακτικών, το καταδείχνουν αυτό αδιάσειστα...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail