Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία: Παραίτηση Κόντε και το κορυφαίο λάθος του Σαλβίνι

RΕUΤΕRS/Υara Νardi
Ο πρωθυπουργός Γκιουζέπε Κόντε, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο, αφού διέκοψε τις καλοκαιρινές του διακοπές, κατηγόρησε τον επικεφαλής του κόμματος της Λέγκας, Ματτέο Σαλβίνι ότι επιδιώκει να εισπράξει την αυξανόμενη δημοτικότητά του.

Στρατής Μαζίδης

"(Ο Σαλβίνι) έχει δείξει ότι ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα και εκείνα του κόμματός του", είπε ο Κόντε σε μια γεμάτη Γερουσία, δίπλα σε έναν παγερό Σαλβίνι που καθόταν δίπλα του. «Οι αποφάσεις του θέτουν σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα αυτή».

Περιέγραψε τις πράξεις του Σαλβίνι ως «σοβαρή θεσμική απερισκεψία, κυρίως δε δείχνοντας έλλειψη σεβασμού προς το κοινοβούλιο και του χρέωσε την ευθύνη για την πιθανή πολιτική αβεβαιότητα και οικονομική αστάθεια στη χώρα».

Ο Κόντε θα παραδώσει και εγγράφως την παραίτησή του αργότερα την Τρίτη. Ωστόσο αυτό είναι και το κορυφαίο λάθος του Ματτέο Σαλβίνι ο οποίος βιάστηκε να εξαργυρώσει πολιτικά την άνοδό του. Στην παρούσα σύνθεση του κοινοβουλίου ο Σαλβίνι μετέχει ως δεύτερο κόμμα, αφού πρώτο ήταν εκείνο των 5 Αστέρων με επικεφαλής τον Ντι Μάιο.

Ο Σαλβίνι μετά την καθαρή νίκη του στις πρόσφατες ευρωεκλογές και το μεγάλο προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις, προφανώς βιάζεται να κυβερνήσει μόνος του μια ώρα νωρίτερα. Αυτό ήταν σημαντικό του σφάλμα. 

Το πιθανότερο λογικό σενάριο θα ήταν να εξαντλήσει τα κυβερνητικά χρονικά περιθώρια και τη θητεία ώστε στις επόμενες εκλογές να επικρατήσει πανηγυρικά. Η βιασύνη του όμως ενδέχεται να δημιουργήσει προβληματισμούς στους Ιταλούς ψηφοφόρους και να εξελιχθεί το λιγότερο σε ανάχωμα νέων οπαδών αν όχι και σε αιμορραγία ψήφων. Επιπρόσθετα, αν τώρα προκύψει ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα στην Ιταλία με βασικό κορμό το κόμμα των 5 Αστερών, η πρωτοβουλία των κινήσεων θα περάσει στα χέρια της νέας κυβέρνησης.

Ο Σαλβίνι βιάστηκε και όποιος βιάζεται, πολύ συχνά σκοντάφτει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail