Αλβανική ιθαγένεια και υπηκοότητα για όλους και στο βάθος...η Μεγάλη Αλβανία


Freepen.gr - Κατά την τελευταία συνεδρίασή της, η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια, το οποίο περιλαμβάνει αρκετές ουσιαστικές αλλαγές, όπως το άρθρο 6, το οποίο προβλέπει την "Απόκτηση Ιθαγένειας κατά Καταγωγή", όπως αναφέρει η σκοπιανή ιστοσελίδα vecer.mk.

Αυτό επιτρέπει στους Αλβανούς που ζουν εκτός της επικράτειας του αλβανικού κράτους, τόσο στις γειτονικές χώρες όσο και στη διασπορά, να αποκτήσουν Αλβανική υπηκοότητα.

Ένας αλλοδαπός θα μπορέσει να αποκτήσει αλβανική υπηκοότητα αν οι πρόγονοί του ήταν αλβανικής προέλευσης και υπό τον όρο ότι αποδεικνύει την οικογενειακή σύνδεση με απευθείας γραμμή στην προγονική τρίτη γραμμή του αιτούντος. Η απαραίτητη τεκμηρίωση που αποδεικνύει την αλβανική καταγωγή του αιτούντος καθορίζεται από τις οδηγίες του υπουργού που αναφέρονται στο άρθρο 6 του σχεδίου νόμου.

Η άλλη σημαντική καινοτομία περιλαμβάνεται στο άρθρο 4, δηλαδή η χορήγηση αλβανικής ιθαγένειας σε όποιον γεννηθεί στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Αυτό σημαίνει ότι η Αλβανία θα εφαρμόσει την αρχή "Jus soli" που δίνει την υπηκοότητα σε κάθε πρόσωπο που γεννιέται στο έδαφός της, παρόλο που κανείς από τους γονείς της δεν έχει αλβανική υπηκοότητα. Η αρχή αυτή τηρείται στις ΗΠΑ, ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ορισμένα επιπλέον κριτήρια που πρέπει να πληρούνται.

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια αναμένεται να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη κατά τη σύνοδο του Κοινοβουλίου το Σεπτέμβριο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Προφανώς πρόκειται για ένα εργαλείο ανάπτυξης της αλβανικής συνείδησης εντός κι εκτός συνόρων της γειτονικής χώρας, απαραίτητο για τα σχέδια της Μεγάλης Αλβανίας και σε μια εποχή όπου η μετανάστευση των νέων αλλά και η γενικότερη απογοήτευσή τους καταγράφεται σε όλες τις σχετικές έρευνες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail