Έτοιμες να πέσουν σαν τραπουλόχαρτα οι τουρκικές πόλεις 20 χρόνια μετά το σεισμό της Νικομήδειας: Τι ανησυχεί τους μηχανικούς

ΑFΡ
Freepen.gr - Το Σάββατο είναι η 20η επέτειος του σεισμού της 17ης Αυγούστου 1999 που έπληξε τη βορειοδυτική επαρχία Kocaeli, σκοτώνοντας τουλάχιστον 17.480 ανθρώπους, καθώς κατέστρεψε το κέντρο της πόλης της Νικομήδειας ενώ επηρέασε μια περιοχή αρκετά μεγάλη συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, αναφέρει το ahvalnews.com.

Δύο δεκαετίες αργότερα εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι δεν έχει υπάρξει καθόλου επαρκής εργασία και προετοιμασία για μελλοντικούς σεισμούς.

Το Επιμελητήριο Γεωλόγων Μηχανικών αναφέρει ότι τα φυσικά περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων των σεισμών, των πλημμυρών, των κατολισθήσεων και των καταρρακτών, εξακολουθούν να μετατρέπονται σε καταστροφικές πληγείες χάρη στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Μόλις πρόσφατα στις 8 Αυγούστου, ένας σεισμός μεγέθους 5,7  Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοδυτική επαρχία Denizli προκάλεσε σοβερές ζημιές σε πάνω από 100 σπίτια. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η ζημιά αυτή έδειξε ότι η Τουρκία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών.

Αξιωματούχοι του Επιμελητηρίου υπενθύμισαν ότι, η Γενική Διεύθυνση Αυτοκινητοδρόμων είχε αναλάβει ευρύτατα καθήκοντα για να προετοιμάσει για σεισμό τα πάντα, από αγωγούς μέχρι αεροδρόμια κι ας μην ανήκουν στον τομέα της εμπειρογνωμοσύνης της.

Οι κινήσεις από το κοινοβούλιο για τη μεταφορά σημαντικών καθηκόντων από τον Πρόεδρο της Διοίκησης Καταστροφών και Επείγουσας Ανάγκης (AFAD) σε άλλα θεσμικά όργανα έχουν κινητοποιηθεί από τις πολιτικές ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζει το Επιμελητήριο Γεωλόγων Μηχανικών.

Αυτό αποδεικνύεται σαφώς από τη μακροχρόνια «αμνηστία κατασκευής», μια κίνηση που εισήγαγε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πριν από κρίσιμες εθνικές εκλογές το 2018 που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες παράνομων κτιρίων να τα καταχωρίσουν.

Η αμνηστία μπορεί να έχει φέρει ψήφους στο ΑΚΡ και έσοδα στο κράτος, αλλά έχει επίσης εξελιχθεί σε τροχοπέδη για οποιαδήποτε περιορισμένα μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της απειλής των σεισμών, σημειώνει το το Επιμελητήριο.

Αυτό θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρο λάθος, προειδοποίησε ο κλάδος των Πολιτικών Μηχανικών της Κωνσταντινούπολης.

"Τα δύο τρίτα της χώρας μας βρίσκονται σε σεισμικές ζώνες πρώτου ή δευτέρου βαθμού. Οι 11 μεγάλες πόλεις που κατέχουν το 70% του πληθυσμού μας και το 75% των μεγάλων βιομηχανικών μας ιδρυμάτων κινδυνεύουν από σεισμούς», προειδοποίησε η δήλωση του κοινοβουλίου.

Ένα μεγάλο μέρος των κτιρίων στην Τουρκία απαιτούσε επειγόντως εργασίες επισκευής καθώς ήταν πολύ κάτω από τα πρότυπα και είχε γίνει χωρίς τις απαραίτητες άδειες ή επίβλεψη από τους μηχανικούς, ανέφερε.

Ο σεισμός του 1999, στον οποίο οι μεγάλες καταστροφές και οι απώλειες ζωής προκλήθηκαν από τέτοιου είδους κτιριακές πρακτικές, είχαν δείξει την άθλια κατάσταση των κτιριακών υποδομών της Τουρκίας.

Αλλά δύο δεκαετίες από τότε και το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί, υποστηρίζει το Επιμελητήριο.

"Δεν είμαστε μόνο εμείς, αλλά οι ίδιοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δέχονται ότι 1 εκατομμύριο σπίτια στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι ασφαλή, με άλλα λόγια έχουν χτιστεί παράνομα, χωρίς άδειες και χωρίς εργασία μηχανικών ή με οποιοδήποτε είδος μηχανισμού επιτήρησης" αναφέρει.

Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού της πόλης ζει σε σπίτια που κινδυνεύουν από σεισμούς - ένα ποσοστό που το Επιμελητήριο υπολογίζει σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

"Παρά ταύτα, οι κανονισμοί για τις ζώνες συγκέντρωσης σεισμών και τα κέντρα επικοινωνίας δεν επαρκούν. Οι δηλώσεις των κεντρικών και τοπικών διοικήσεων σχετικά με τη συγκέντρωση των περιοχών δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια", ανέφερε, προσθέτοντας ότι πολλές από τις σχολικές παιδικές χαρές, πάρκα και άλλες περιοχές που οριοθετούνται για αυτή τη χρήση δεν ήταν κατάλληλες.

Οι πολιτικοί μηχανικοί μοιράστηκαν πολλά παραδείγματα από το 2017 που έδειξαν τους κινδύνους που θέτουν οι χαλαροί κανονισμοί κατασκευής, ακόμη και χωρίς τον κίνδυνο για σεισμό.

Πχ ένα κτίριο ξαφνικά κατέρρευσε στην περιοχή Zeytinburnu της Κωνσταντινούπολης τον Ιανουάριο του 2017, σκοτώνοντας ένα άτομο, ένα τείχος που κατέρρευσε σε ένα δημοτικό σχολείο στην περιοχή Sancaktepe τον Ιούλιο του 2018. Αν οι μαθητές δεν είχαν διακοπές, η κατάρρευση θα μπορούσε να προκαλέσει μια τρομερή τραγωδία.

Η κατάσταση είναι σχεδόν καθόλου καλύτερη στο Kocaeli, λέει ο κλάδος των πολιτικών μηχανικών στην επαρχία.

"Παρόλο που έχουν περάσει 20 χρόνια, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις δομές του Kocaeli. Σχεδόν το ήμισυ των κτιρίων μας δεν έχει αντισεισμικά χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Kahraman Bulut, επικεφαλής του κλάδου.

Αυτό αφήνει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε μη ασφαλή κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων και 30 κτιρίων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο σεισμό του 1999 και παραμένουν όπως τότε, αναφέρει ο Bulut.

Στην πραγματικότητα, από τα 4.000 κτίρια που υπέστησαν μέτρια ζημιά το 1999, μόνο 2.000 έχουν ενισχυθεί, δήλωσε ο Bulut, ενώ τα υπόλοιπα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail