Ευρύτερο παζάρι ΗΠΑ-Αγκυρας εκτός των S-400: η Ουάσινγκτον θεωρεί "απαράδεκτη" μια τουρκική εισβολή ανατολικά του Ευφράτη

Reuters
Freepen.gr - Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ενάντια σε οποιαδήποτε διασυνοριακή επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, καθώς η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα διεξάγουν συζητήσεις για την κατάσταση ασφαλείας εκεί, αναφέρει το kurdistan24.net.

Την Παρασκευή το βράδυ, ο Ryan Browne του CNN ανέβασε στο twitter, "Ο αμερικανικός στρατός παρακολουθεί στενά τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πιθανή διασυνοριακή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση που θα στοχεύει Κούρδους τις επόμενες ημέρες".

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Sean Robertson, φάνηκε να επιβεβαιώνει τουλάχιστον το γενικό περιεχόμενο του tweet του Browne το Σάββατο. "Η μονομερής στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία από οποιοδήποτε μέρος, ιδιαίτερα επειδή το αμερικανικό προσωπικό μπορεί να είναι παρόν ή κοντά, προκαλεί σοβαρή ανησυχία", δήλωσε στο Κουρδιστάν 24. "Θεωρούμε τέτοιες ενέργειες απαράδεκτες".

Πράγματι, αργά την Πέμπτη, το Daily Sabah της Τουρκίας, ένα κυβερνητικό έγγραφο, ανέφερε ότι η Τουρκία είχε συγκεντρώσει δυνάμεις κοντά στα συριακά σύνορα "συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων, των τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης." Πάνω από "50 τανκς και πυροβόλα αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δυο μέρες πέρα από τα σύνορα στο Ταλ Αμπιάντ στη Συρία.

Εν κατακλείδι βλέπουμε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πόκερ ανάμεσα σε πολλούς παίκτες αλλά και σε επιμέρους τραπέζια. Σε αυτό των ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται πολλά πάνω στο τραπέζι. Πύραυλοι, μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, οι Κούρδοι, τα κοιτάσματα σε Μεσόγειο και Αιγαίο, ο Ελληνισμός. Πρέπει να τα βλέπουμε ταυτόχρονα όλα μαζί αλλά και χώρια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail