Γιατί ο Ερντογάν προκαλεί τις ΗΠΑ και επιζητεί την επιβολή κυρώσεων για τους S-400

ΑFΡ
Freepen.gr - Μια ιδιαίτερα προχωρημένη αλλά όχι αβάσιμη άποψη εκφράζει ο Ilhan Tanir σε άρθρο του στην ιστοσελίδα ahvalnews.com με τίτλο "Γιατί η Τουρκία του Ερντογάν επιδιώκει τις κυρώσεις των ΗΠΑ;". Παρά όλα τα μηνύματα ότι σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις η Ουάσινγκτον, ο Ερντογάν φαίνεται να ωθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιήσουν αυτές τις απειλές, επαναλαμβάνοντας με κάθε ευκαιρία το στόχο του για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις θα έβλαπταν μια τουρκική οικονομία που ήδη αγωνίζεται με υψηλό πληθωρισμό και ανεργία, αδύναμη λίρα και υψηλό εταιρικό χρέος. Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν πιέζει τους ξένους επενδυτές απολύοντας το διοικητή της κεντρικής τράπεζας, υποσκάπτοντας την ανεξαρτησία της και σηματοδοτώντας μείωση των επιτοκίων σε μια εποχή που οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η Τουρκία πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Ο Ερντογάν φαίνεται να διπλασιάζει τις πολιτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Τουρκία στην κόλαση. Μα γιατί, αναρωτιέται ο συντάκτης. Γιατί επιβάλλει αυτές τις δαπάνες στον πληθυσμό; Γιατί είναι φαινομενικά πρόθυμος να επιδιώξει μια τέτοια καταστροφή;

"Σε αυτό το σημείο, μπορώ μόνο να υποθέσω γιατί ο Ερντογάν θα ήθελε να επιβάλει κυρώσεις και να πιέσει για πλήρη κατάρρευση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ίσως είναι επειδή το να παραμείνει φίλος με τη Δύση δεν βοηθά πια το καθεστώς του, αν και σίγουρα δεν θα ήθελε συγκεκριμένες κυρώσεις που θα βλάψουν τα συμφέροντά του ή εκείνα των στενών συμμάχων του" σχολιάζει ο Tanir..

Ο πολιτικός επιστήμονας Burak Bilgehan Özpek δήλωσε στο πρόγραμμα Ahval Podcast τη Δευτέρα ότι ο Ερντογάν χρειάζεται συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να κρατήσει την εξουσία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να κερδίζουν δυναμική και εμφανίζονται ρωγμές στο κόμμα του Ερντογάν, καθώς οι πρώην σύμμαχοι προσπαθούν να διαμορφώσουν τις δικές τους πολιτικές οντότητες που θα μπορούσαν να χωρίσουν την εκλογική δύναμή του.

Ο Ερντογάν δεν έχει καμία ελπίδα να προσφέρει και καμία οικονομική πολιτική για να θεραπεύσει τις βαθιές οικονομικές ζημίες που έχει υποστεί η χώρα. Η πολιτική ζωή του Ερντογάν ως λύση προβλημάτων φαίνεται ότι έχει λήξει.

Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει ο Ερντογάν είναι να πείσει τους πολίτες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων, ότι οι μόνες επιλογές μπροστά τους είναι "Ταγίπ ή θα καεί η χώρα".

Είναι το ίδιο κόλπο που χρησιμοποιείται από πολλούς αυταρχικούς σε όλη την ιστορία. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν θα βοηθήσει τον Ερντογάν να κρατήσει την εξουσία, όσο θα συνεχίσει εν τω μεταξύ να βλάπτει την οικονομία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Τουρκίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail