Η Ινδία κοντά στο δεύτερο αεροπλανοφόρο: Προχωρά γρήγορα η ναυπήγηση του INS Vikrant

Freepen.gr - Το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ινδίας, το πρώην σοβιετικό κλάσης Kiev, το INS Vikramaditya, πρόκειται να συνδυαστεί με ένα δεύτερο πιο ελαφρύ σκάφος το 2021 - το INS Vikrant. Ο αντιναύαρχος του Ινδικού Ναυτικού Α.Κ. Σαξένα δήλωσε σχετικά με την πρόοδο στη ναυπήγηση του πολεμικού πλοίου: "Η κατασκευή κινείται με γρήγορο ρυθμό. Οι αεριοστρόβιλοι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι δοκιμές της γάστρας θα ακολουθήσουν καθώς και οι δοκιμές του αεροπορικού συγκροτήματος, αναφέρει το militarywatchmagazine.com.

"Ενώ κατασκευάζεται κατά κύριο λόγο στην Ινδία, η ρωσική Rosoboronexport αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατασκευή του αεροναυτικού συγκροτήματος του αερομεταφορέα, εκ των οποίων 17 μέρη κατασκευάζονται από τη Ρωσία. Το Vikrant θα φέρει επίσης ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29K παράλληλα ρωσικά αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου και έγκαιρης προειδοποίησης - παρέχοντας μια πτέρυγα αέρος αντίστοιχη με εκείνη του βαρύτερου INS Vikramaditya. 

Έχει επίσης ανακοινωθεί ότι το Ινδικό Ναυτικό σκοπεύει να αναπτύξει τελικά και τα εγχώρια ελαφρά μαχητικά Tejas στο INS Vikrant για να πλαισιώσουν τα MiG-29, αν και σημαντικές καθυστερήσεις σε αυτό το πρόγραμμα μαχητικών θα έχουν ως αποτέλεσμα να ενταχθούν αργότερα στη δύναμη του πλοίου.

Το INS Vikrant είναι το πρώτο εγχώριο αεροπλανοφόρο ινδικής κατασκευής σε ένα αντίστοιχο πλην όμως προβληματικό πρόγραμμα αεροπλανοφόρων του 21ου αιώνα με σημαντικές καθυστερήσεις που αγγίζουν τα πέντε χρόνια. 

Το πολεμικό πλοίο αρχικά είχε προϋπολογισθεί σε 0,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά σήμερα προβλέπεται να κοστίσει το 700% αυτού του ποσού, περίπου στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Vikrant παραγγέλθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας το 2004 για να εισέλθει στην Ανατολική Διοίκηση. Η σχετικά χαμηλή αντοχή του πολεμικού πλοίου και η έλλειψη συστημάτων που απαιτούνται για την αποτελεσματική προβολή ισχύος μεγάλης εμβέλειας, όπως τα συστήματα εκτόξευσης καταπέλτη, σημαίνει ότι θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο την προστασία των χωρικών υδάτων της Ινδίας και της περιπολίας γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του militarywatchmagazine, το Ινδικό Ναυτικό σχεδιάζει έναν πολύ πιο φιλόδοξο αεροπλανοφόρο στο πλαίσιο του προγράμματος INS Vishal, αν και το κατά πόσο το πρόγραμμα αυτό είναι οικονομικά προσιτό τόσο για την απόκτηση όσο και για τη λειτουργία του, παραμένει σοβαρό ζήτημα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail