Die Welt: Ο Ερντογάν λέει "Goodbye" στη Δύση αποκτώντας τους ρωσικούς πυραύλους

Freepen.gr - Μετά από μια διαμάχη μηνών μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας σχετικά με την κίνηση της Άγκυρας για την αγορά των ρωσικής κατασκευής συστημάτων αεράμυνας, τα πρώτα εξαρτήματα των S-400s έφθασαν στη χώρα.

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε για τους ειδικούς ασφαλείας γιατί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει «με κάθε κόστος» τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400, σημειώνει ο Boris Kálnoky στο άρθρο του για το γερμανικό περιοδικό Die Welt με τίτλο «Με ρωσικές ρουκέτες, ο Ερντογάν χωρίζεται από τη Δύση», ο γερμανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «το σημείο μη επιστροφής» για την Τουρκία από τις τάξεις των συμμάχων.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Τουρκία αποφάσισε να επιμείνει στη συμφωνία παρά την κριτική του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, καθώς αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως διαπραγματευόμενο εταίρο στη Μέση Ανατολή, ενώ η Μόσχα λέγεται ότι έχει μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή από ότι οι ΗΠΑ.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Die Welt, είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ, καθώς τα συστήματα S-400 ενδέχεται να σταθμεύσουν κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος (αλλά και έχει υποστηριχθεί ευρέως), στην προσπάθεια πραξικοπήματος του 2016, το τουρκικό κοινοβούλιο δέχθηκε επίθεση από αέρος, οπότε ο επικεφαλής της χώρας μπορεί να ανησυχεί ότι εάν χρησιμοποιούσε πυραύλους Patriot που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να τους απενεργοποιήσει εξ αποστάσεως σε μια παρόμοια κατάσταση.

Ειδικότερα, η δέσμευση για τη συμφωνία S-400 βρήκε υποστήριξη ακόμη και στο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, καθώς ο ηγέτης του, Κέμαλ Κιλιτσντάρογλου, στήριξε τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας και άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για την άρνησή τους να πουλήσει Patriot στην Άγκυρα.

"Αν η Τουρκία δεν θέλησε να αγοράσει Patriot [αμερικανικά πυραυλικά συστήματα άμυνας], φυσικά θα ακολουθήσει άλλες επιλογές για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της", δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail