Εκτιμούμε όσο κανένας άλλος λαός τους σύγχρονους εκφραστές της Commedia Dell' Arte


Αν η πείρα ήταν εμπειρία και ικανότητα ως αποτέλεσμα γνώσης, μάθησης και αναπροσαρμογής, τότε οι δυστυχέστεροι λαοί θα ήταν ικανότεροι. Το μόνο που καταφέρνουν εντούτοις είναι να μακραιωνίζουν τη δυστυχία τους και την ανελευθερία τους.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Οι Ελληνες έχουμε, όσο ελάχιστοι λαοί, τις περισσότερες δυστυχέστερες και ευτυχισμένες περιόδους ζωής. Κάποτε όμως μας έμεινε η πείρα, χωρίς να γίνει εμπειρία. Αρνούμαστε να μάθουμε πολιτική και ζωή, παρά την τόση πείρα μας.

Καταντήσαμε να μην έχουμε πολιτική εμπειρία, παρά την ιστορική μας πείρα.

Γι' αυτό ψηφίζουμε με ακρισία και με lifestyle λογική, όποιους βλέπουμε στην "εξαθλιωμένη" τηλεόραση, γι' αυτό επιλέγουμε αρλεκίνους της πολιτικής και γι' αυτό στεκόμαστε σε άνευ σημασίας λεπτομέρειες και εντυπωσιαζόμαστε ακόμη και με την πασίδηλη πολιτική βλακεία, την ίδια ώρα που τεκταίνονται τα χείριστα. Και τα χείριστα διογκώνονται. Και γίνονται αποδεκτές αναγκαιότητες. Τα "εξαγιάζει" το πέρασμα του χρόνου.

Περνούν αμετάκλητα κάποια στιγμή στο αμάρτημα, όταν επιμένουν να μένουν, μετά τα πρώτα σημάδια του ξεπεσμού τους. Και ό,τι επιμένει να μένει, όταν φαίνεται πως ξεπερνιέται, γίνεται αναγκαία σάπιο και καταναγκαστικό, για να επιβιώσει ως βαλσαμωμένο λείψανο ή πολιτικό σκιάχτρο.

Γι' αυτό δεχόμαστε και καταδεχόμαστε τις χείριστες μεθοδεύσεις για τη ζωή μας, χειροκτοτώντας και επικροτώντας. Και μολονότι μπροστά μας είναι προκλητική η πολιτική νωυρεία και η η κομματική εσσωφθαλμία, εμείς γινόμαστε χειροκροτητές και υπέρμαχοι της όποιας "αλλαγής" μας προσφέρεται, κι ας πρόκειται για απολίθωμα παρηκμασμένης και εμβρυώδους πολιτικής αντίληψης.

Κι ας γινόμαστε αποδέκτες ψευδολογιών σε επίπεδο πολιτικής διαστροφής και ψυχοωευρωτικής απόληξης...

Μας αρέσουν, τελικά, οι αρλεκίνοι της πολιτικής, που μας διασκεδάζουν ως σύγχρονοι εκφραστές της commedia dell' arte.

Οσο θα δεχόμαστε την αναγωγή του εφικτού σε μυθοπλασία και το βάπτισμα της όποιας πρόσκαιρης επιτυχίας "μπουκιάς" στα κομματικά ποτήρια των νοθευμένων κρασιών, τόσο θα παγιδευόμαστε στο "μηδέν εν" και στις πολιτικές αλχημείες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail