Η εκλογική αποτυχία της Ενώσεως Κεντρώων φώναζε αλλά…

Πολλοί στα ΜΜΕ χαρακτήρισαν ως βόμβα την αναγγελία αποχώρησης από την ηγεσία της Ενώσεως Κεντρώων, του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος θεώρησε πως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου. Διάδοχός του, έτσι διά αρχηγικής εντολής και “δημοκρατικότατα” ο γιος της συζύγου του, πρώην βουλευτής Μάριος Γεωργιάδης. 

Παναγιώτης Αποστόλου

Όμως, έστω και την ύστατη ώρα πρέπει ένας πολιτικός ηγέτης να έχει το θάρρος και την παρρησία να πει την αλήθεια στο λαό.

Η αλλαγή σκυτάλης δεν έγινε γιατί έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ή γιατί έπρεπε να δημιουργηθεί χώρος για νέον – και ηλικιακά – ηγέτη. Η παραίτηση έγινε λόγω της καταστροφικής ήττας της Ενώσεως Κεντρώων σε δυο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ήττες, που φώναζαν δυνατά τα δυο τελευταία χρόνια, πως έρχονται…

Αλλά ποιος άκουγε από την Ένωση Κεντρώων; Η οποία εκλογική καταστροφή της Ενώσεως Κεντρώων, ήταν η συνέχεια της πολιτικής καταστροφής του ΛΑΟΣ, των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού, της Χρυσής Αυγής. Αρχηγικών κομμάτων, χωρίς θεσμικά όργανα (ή υπάρχοντα και υπολειτουργούντα) τα οποία εκλέγει δημοκρατικά το Συνέδριο του κόμματος. Την Κεντρική Επιτροπή με τον Γραμματέα αυτής. Ο οποίος θεσμικά είναι το Νο 2 πολιτικό πρόσωπο του κάθε δημοκρατικού κόμματος και από την οποία Κ.Ε. προκύπτει το Εκτελεστικό Γραφείο. Το ανώτερο θεσμικό όργανο στο κάθε κόμμα. Από εκεί προκύπτει όλη η περιφερειακή στελέχωση του κάθε κόμματος και τότε μόνο το όποιο κόμμα, έχει συνέχεια στο πολιτικό γίγνεσθαι… Διαφορετικά, αυτά τα αρχηγικά κόμματα του ενός ανδρός, σύντομα τα καταπίνει ο Καιάδας.

Επί ευκαιρία, ας θυμηθούμε απόσπασμα επιστολής που έστειλε στον Βασίλη Λεβέντη ο Dr Γιώργος Τριανταφύλλου – Εκπαιδευτικός, με τίτλο: “Η αναμενόμενη πτώση της Ένωσης Κεντρώων”:

«Στο Ηράκλειο είχε από νωρίς δημιουργηθεί ένας πυρήνας 30-35 ατόμων με τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις, με τήρηση πρακτικών, με δομή διοικητικού συμβουλίου, με επιστολές προτάσεων, που έστελνε στην κεντρική διοίκηση (αν και δεν πήρε ποτέ απάντηση σε καμία από τις 7 επιστολές), με εξορμήσεις σε χωριά της ενδοχώρας και άλλες αυτοχρηματοδοτούμενες δράσεις. Τι ήταν όμως αυτό που οδήγησε την τοπική οργάνωση του Ηρακλείου να διαλυθεί και πλέον να διαθέτει ένα ή δυο άτομα;

Ξεκινώντας χρονικά, θυμίζουμε ότι οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές έγιναν με λίστα. Αυτό σαφώς έδωσε το δικαίωμα σε κάποιους να εκλεγούν βουλευτές οι οποίοι δεν θα εκλέγονταν ούτε διαχειριστές στην πολυκατοικία που διαμένουν. Η Ε.Κ. συγκέντρωσε αξιόλογα στελέχη, κάποια από αυτά στην κεντρική διοίκηση με όραμα και πίστη στα ιδανικά τους. Η σειρά της λίστας στην εκλογική περιφέρεια Ηρακλείου άλλαξε 3 φορές σε ένα βράδυ, δίχως να ξέρει κανείς γιατί. Αυτό βέβαια μικρή έως καθόλου σημασία είχε, αλλά ήταν το πρώτο ρήγμα για την αξιοπιστία ενός κόμματος που είχαν πιστέψει αρκετοί. Μετά την εκλογή, οι ψηφοφόροι περίμεναν να δουν τη διαφορά της Ε.Κ. από τα υπόλοιπα κόμματα και τη συμβολή της στη πολιτική ζωή του τόπου. Λίγους μήνες μετά, ανακοινώνεται ότι δεν θα τηρηθεί η εξάμηνη εναλλαγή των βουλευτών. Αναμφίβολα η σκέψη αυτή εξαρχής ήταν λανθασμένη και δεν έπρεπε να γίνει καθόλου. Η μη όμως τήρηση μιας υπόσχεσης δημιούργησε νέο ρήγμα στην εγκυρότητα ενός κοινοβουλευτικού κόμματος…

Πολλά στελέχη που αποχώρησαν είτε βουλευτές είτε από τοπικές οργανώσεις, έθιξαν το θέμα του συνεδρίου του κόμματος. Ένα κοινοβουλευτικό κόμμα χωρίς συνέδριο, χωρίς εκλεγμένα όργανα και τομείς ευθύνης, όχι μόνο δεν θα διευρύνει τη δύναμή του, αλλά θα δημιουργήσει τάσεις συρρίκνωσης. Στη συνέχεια ήρθαν οι ευρωεκλογές όπου δυστυχώς η Ε.Κ., συγκέντρωσε έναν σημαντικό αριθμό υποψηφίων, που απλώς έβαλαν την ταφόπλακα πάνω από το μνήμα. Αναμφισβήτητα ανάμεσά τους υπήρχαν αξιόλογα στελέχη με σημαντικές σπουδές και πνευματικό επίπεδο, αλλά αυτοί που προβλήθηκαν περισσότερο, ήταν οχήματα άλλων κομμάτων σε απόσυρση, γερασμένα άλογα που ήθελαν να ζήσουν το κύκνειο άσμα τους. Οι αισθητικές παρεκτροπές δεν έλειπαν αφού οι περισσότεροι εκμεταλλεύτηκαν τόσο τις εορτές του Πάσχα, με φωτογραφίες μέσα σε εκκλησίες με κεριά, αγκαλιά με εικόνες, προσπαθώντας έτσι να επηρεάσουν τους χριστιανούς ψηφοφόρους. Άλλοι χρησιμοποίησαν τα παιδιά τους, άλλοι έγιναν Πόντιοι για μία ημέρα, άλλοι έφτιαχναν κακόγουστα ερασιτεχνικά βίντεο εκλιπαρώντας για ψήφους θυσιάζοντας έτσι την αξιοπρέπεια τους και τέλος άλλοι / άλλες ντύνονταν σαν παγώνια με κοσμήματα και ρούχα λες και πήγαιναν σε φωτογράφηση περιοδικού ή στο γάμο του χωριού.

Το εκλογικό σώμα έδωσε μια ευκαιρία στην Ε.Κ. το 2015 και τώρα δίνει μια ευκαιρία στον Βελόπουλο και στον Βαρουφάκη. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να σεβαστούμε την επιλογή του κυρίαρχου ελληνικού λαού. Να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να δούμε που κάναμε λάθη και να τα διορθώσουμε. Να μην αναζητήσουμε αιτίες και αφορμές για το εκλογικό αποτέλεσμα σε εξωγενείς παράγοντες το οποίο θα γιγαντώσει το ρήγμα.

Η Ε.Κ. οφείλει να αποβάλλει τα βαρίδιά της, να είναι προσεκτική στην επιλογή στελεχών, να δημιουργήσει μια δομή και οργάνωση στις μεγάλες πόλεις, αν θέλει στις επερχόμενες εκλογές να συνεχίσει το κοινοβουλευτικό της έργο, αλλιώς θα επιστρέψει σε ποσοστά κάτω της μονάδας, μεμψιμοιρώντας ότι φταίνε πάντα οι άλλοι και ποτέ εμείς».
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.