Ποια "αποστολή μάχης" εκτελούσε το ρωσικό υποβρύχιο και ποια "πλανητική καταστροφή" απετράπη;

AP
Freepen.gr - Οι οικογένειες των 14 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν μετά από πυρκαγιά σε πυρηνικό υποβρύχιο έχουν ενημερωθεί ότι οι συγγενείς τους απέτρεψαν μια «πλανητική καταστροφή» πριν πεθάνουν.

Παρουσίαση Freepen.gr

Ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος λέγεται ότι έκανε το σχόλιο σε μια κηδεία για το πλήρωμα στην Αγία Πετρούπολη ημέρες μετά το ατύχημα στη Θάλασσα του Μπάρεντς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το περιστατικό παραμένει μυστήριο, αφού η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα και την αποστολή του υποβρυχίου, κάνοντας λόγο για κρατικά μυστικά.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο είπε ότι το ατύχημα προκλήθηκε από πυρκαγιά στο χώρο των μπαταριών του υποβρυχίου.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας επί του πλοίου ήταν "λειτουργικός" αφού το πλήρωμα έλαβε "τα απαραίτητα μέτρα" για να τον προστατεύσει.

Ο αναπληρωτής του Αντρέι Καρταπολόφ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι «ήρωες» του υποβρυχίου σφράγισαν μια καταπακτή για να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Το Κρεμλίνο δεν αποκάλυψε τι ακριβώς συνέβη ή αν ένα μεγάλο περιστατικό αποτράπηκε από τις πράξεις του πληρώματος.

Εκφράζοντας φόρο τιμής στο πλήρωμα στο μνημείο, ο ανώνυμος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι οι ναυτικοί απέτρεψαν μια πολύ μεγαλύτερη τραγωδία, ανέφερε το ρωσικό Open Media.

"Σήμερα αποχαιρετούμε το πλήρωμα μιας ερευνητικής μηχανής βαθέων υδάτων, που πέθανε κατά την εκτέλεση μιας αποστολής μάχης στα κρύα νερά της θάλασσας του Μπάρεντς. Δεκατέσσερις νεκροί, 14 ζωές ", λέει ο ίδιος. «Με το κόστος της ζωής τους, έσωσαν τη ζωή των συντρόφων τους, έσωσαν το πλοίο, δεν επέτρεψαν μια πλανητική καταστροφή».

Το Open Media δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τα σχόλια, τα οποία δεν εξέτασαν την αιτία του ατυχήματος ή τον τρόπο αποφυγής της καταστροφής.

Αρκετές πηγές έχουν προσδιορίσει το σκάφος ως Α-31, ή το υποβρύχιο Losharik ένα σκάφος με πυρηνική ενέργεια ικανό για αποστολές βαθέων υδάτων.

Ο ακριβής σχεδιασμός του περιβάλλεται από μυστικότητα, αλλά πιστεύεται ότι είναι ένα πειραματικό σκάφος μήκους 70 μέτρων που λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα μεγαλύτερο μητρικό υποβρύχιο. Αναπτύχθηκε παραπάνω από 15 χρόνια, αρχής γενομένης το 1988, χαρακτηρίζεται ως το πιο εξελιγμένο πλοίο βαθέων υδάτων του ρωσικού στρατού.

Ορισμένες περιγραφές υποδηλώνουν ότι σχετίζεται με αποστολές ειδικών ναυτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας σε καλώδια ωκεανού. Θεωρείται ότι είναι ικανό να καταδύεται σε βάθη μέχρι 6.000 μ.

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι πόσοι από τους ναυτικούς επιβίωσαν από το αρχικό περιστατικό και πόσοι πέθαναν στο δρόμο προς το νοσοκομείο.

Το υπουργείο άμυνας μίλησε αργότερα τους 14 νεκρούς ονομάζοντάς τους "Ήρωες της Ρωσίας".

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια αποστολή μάχης εκτελούσε το υποβρύχιο και τι τελικά απετράπη; Να θυμίσουμε πάντως ότι η ισραηλινή DEBKA έχει αφήσει ξεκάθαρες υπόνοιες για εμπλοκή των ΗΠΑ στο συμβάν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail