Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας δικαίωσε Ελληνα πολίτη που διεκδικεί την περιουσία του

Freepen.gr - Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, με μια άνευ προηγουμένου απόφαση, ανέτρεψε την ανάκληση πιστοποιητικού κληρονομίας από μη Τούρκο πολίτη, γράφει η hurriyetdailynews.com. Ο Έλληνας υπήκοος, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο  Ι. Μαδυτινός έχασε την τουρκική υπηκοότητά του όταν απέκτησε ελληνική ιθαγένεια το 1986, χωρίς την άδεια των τουρκικών αρχών.

Το άρθρο 25 του νόμου για την ιθαγένεια της Τουρκίας ορίζει ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να δοθεί άδεια να παραιτηθεί κανείς από την τουρκική υπηκοότητα. Όταν ο Μαδυτινός κατέστη ο μοναδικός κληρονόμος της οικογένειάς του, ζήτησε πιστοποιητικό κληρονομίας από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης το 1996.

Το δικαστήριο αναγνώρισε την αξίωση του Μαδυτινού, αλλά το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας προχώρησε σε δικαστικές ενέργειες για την ακύρωση του πιστοποιητικού με το σκεπτικό ότι ο μοναδικός κληρονόμος της οικογένειας Μαδυτινού δεν ήταν πλέον Τούρκος πολίτης.

Η αρχική απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση του κληρονομικού πιστοποιητικού της Μαδυτινού, που όμως άσκησε έφεση υποστηρίζοντας ότι το πιστοποιητικό του μεταβιβάστηκε στο σώμα του κράτους, αλλά η υπόθεση του απορρίφθηκε επειδή «εθελούσια» άλλαξε ιθαγένεια.

Ο Μαδυτινός δεν μπόρεσε να επιλύσει το ζήτημα στα τοπικά δικαστήρια και προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας το 2015.

Το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε για επανάληψη της δίκης, λέγοντας ότι το δικαίωμα ιδιοκτησίας του Μαδυτινού παραβιάστηκε, καθώς και αποζημίωση για την καταβολή των δικαστικών τελών της υπόθεσης από το υπουργείο οικονομικών.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις των τοπικών δικαστηρίων ήταν «αδικαιολόγητες».

"Εξυπακούεται ότι η ανάκληση του πιστοποιητικού κληρονομίας δεν παρουσιάστηκε με εύλογη και επαρκή αιτιολόγηση, παρόλο που δεν υπάρχει σιωπηρή διαπίστωση που να αναφέρει την ανικανότητα των Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα να αποκτήσουν περιουσία, από την άποψη της αρχής της αμοιβαιότητας" δήλωσε.

Η παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας αποφασίστηκε σε σχέση με το άρθρο 35 του Συντάγματος, τόνισε το δικαστήριο, το οποίο ορίζει ότι το δικαίωμα ιδιοκτησίας μπορεί να περιοριστεί μόνο στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail