Χονδροειδές λάθος σε ανακοίνωση του Υπουργείο Εξωτερικών για την Κύπρο - Εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας

Freepen.gr - Σε ένα χονδροειδές σφάλμα υπέπεσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην παρθενική ανακοίνωση επί Νίκου Δένδια στις 9-7-2019 η οποία μέχρι σήμερα είχε περάσει απαρατήρητη από τη μεγάλη πλειοψηφία, μολονότι επισημάνθηκε τόσο από χρήστες του twitter στο λογαριασμού του ΥΠΕΞ, όσο και από την έμπειρη δημοσιογράφο, Κύρα Αδάμ. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο γράφει στην πρώτη γραμμή:

Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επιχειρούμενη προς το παρόν γεώτρηση είναι αυτή του πλοίου Fatih (Πορθητής) η οποία γίνεται σχεδόν 45 ν.μ. βορειοδυτικά των ακτών της Πάφου εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της αιγιαλίτιδας ζώνης, η οποία όσον αφορά την Κύπρο είναι 12 ν.μ. Και μάλιστα ανεπιβεβαίωτη (!) από την ημέρα της που συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ επί Τσίπρα έως σήμερα, όπου η ανακοίνωση έλεγε "αν επιβεβαιωθεί".

Αιγιαλίτιδα Ζώνη είναι η Ζώνη Θάλασσας η παρακείµενη στην ακτή, πέραν από την ξηρά και τα εσωτερικά χωρικά ύδατα, πάνω στην οποία το κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία. Η κυριαρχία αυτή εκτείνεται στον εναέριο χώρο πάνω από την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, όπως και στο βυθό και στο υπέδαφος. Κάθε κράτος έχει το δικαίωµα να καθορίσει το πλάτος της Αιγιαλίτιδας Ζώνης µέχρι το όριο των 12 Ναυτικών Μιλίων, µετρώµενη σύµφωνα µε τα καθοριζόµενα στη Σύµβαση του 1982 για το Νόμο της Θάλασσας. (ιστοσελίδα στρατού).


Συνεπώς οι συντάξαντες την ανακοίνωση, την οποία προφανώς δεν ήλεγξε κανείς, μπέρδεψαν την αιγιαλίτιδα ζώνη με την ΑΟΖ εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας αφού πρόκειται για επίσημη τοποθέτηση.

Επίσης γεννάται ένα ερώτημα αν μετά από τόσες κουβέντες και διενέξεις οι αρμόδιοι πέφτουν σε τέτοιo σφάλμα με διεθνή αντίκτυπο, το οποίο παρά τις άμεσες επισημάνσεις παραμένει ως έχει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail