Ashmore Group: Η Τουρκία κινείται προς την οικονομική κατάρρευση


Freepen.gr - Η οικονομία της Τουρκίας αντιμετωπίζει το φάσμα της καταστροφής επειδή η κυβέρνησή της ενδέχεται να διπλασιάσει τις λανθασμένες πολιτικές της, υποστηρίζει η Ashmore Group, που διαχειρίζεται 85 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών, αναφέρει το Bloomberg.

Ο Ερντογάν απέλυσε το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Çetinkaya το Σαββατοκύριακο, η τελευταία από τις πολλές αποφάσεις που απώθησαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Άλλοι συμπεριελάμβαναν την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, την κράτηση του αμερικανικού πάστορα, την αποτροπή των Τούρκων από την αγορά συναλλάγματος, τη χρήση κρατικών τραπεζών για φτηνό δανεισμό και την επιμονή στα υψηλότερα επιτόκια που προκαλούν πληθωρισμό.

"Το πρόβλημα είναι ότι η επιστροφή στις καλές πολιτικές έχει πολύ μεγάλο προκαταβολικό πολιτικό κόστος", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας του Ashmore, Jan Dehn, στο Bloomberg σε αποσπασμένα σχόλια που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. «Όσο περισσότερο καθυστερεί ο Ερντογάν, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος, γι 'αυτό και οι πολιτικοί που επιλέγουν τον ετερόδοξο δρόμο σπάνια αλλάζουν και σχεδόν πάντα καταλήγουν σε κρίση».

Καθώς η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται, ο Ερντογάν είναι πιθανό να εισαγάγει κεφαλαιακούς ελέγχους, εθνικοποιήσεις και άλλες πολιτικές για να εμποδίσει τον μη κυβερνητικό τομέα να προστατεύσει την ιδιοκτησία του, δήλωσε ο Dehn.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κάνει το λάθος να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες των οικονομικών δεινών της χώρας, επειδή δεν επιθυμεί να λάβει τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται, δήλωσε ο Dehn, σύμφωνα με το Bloomberg.

"Τα πραγματικά προβλήματα εν τω μεταξύ αγνοούνται και χειροτερεύουν", είπε. "Περιλαμβάνουν κακές νομισματικές πολιτικές, αυξάνουν την παρέμβαση, την αποτυχία ανάπτυξης τοπικών χρηματοπιστωτικών αγορών, τα χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης και τις κακές εξωτερικές πολιτικές".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail