Στην Τουρκία το 60% των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας: Θα είμαστε συνένοχοι αν δεχθεί επίθεση η Κύπρος - Die Linke

Freepen.gr - Η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των χωρών που έλαβαν όπλα από τη Γερμανία, ανέφερε η Τούρκικη υπηρεσία της Deutsche Welle την Τρίτη. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, η Τουρκία παρέλαβε όπλα αξίας περίπου 184 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% όλων των γερμανικών παραδόσεων.

Τα αριθμητικά στοιχεία δημοσιεύθηκαν από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας (BMWi) σε απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Sevim Dağdelen από τους Die Linke.

Το υπουργείο δήλωσε ότι κατά την υπό εξέταση περίοδο πραγματοποιήθηκαν μόνο αποστολές ναυτικού εξοπλισμού, ειδικά για υποβρύχια τύπου 214 που ναυπηγούνται στην Τουρκία με τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS). Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τις αποστολές το 2009 καθώς οι γερμανοί κατασκευαστές όπλων χρειάζονται κυβερνητική έγκριση για εξαγωγή όπλων και στρατιωτικού υλικού.

Οι στρατιωτικές εισαγωγές της Τουρκίας από τη Γερμανία περιορίστηκαν μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 λόγω των εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των συνεχιζόμενων στρατιωτικών εκστρατειών στις νοτιο-ανατολικές κουρδοκρατούμενες τουρκικές επαρχίες καθώς και των στρατιωτικών επιθέσεων στη βόρεια Συρία σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Παρά τους περιορισμούς, οι πωλήσεις που εγκρίθηκαν προηγουμένως προχώρησαν όπως είχε προγραμματιστεί. Στην Τουρκία παραδόθηκαν πέρυσι περίπου 243 εκατομμύρια ευρώ, ένα τρίτο των εξαγωγών όπλων στη Γερμανία.

Μετά από δύο χρόνια πτώσης, οι εγκρίσεις της Γερμανίας για πωλήσεις όπλων άρχισαν να αυξάνονται το 2019. Σε απάντηση σε μια κοινοβουλευτική ερώτηση του Omid Nouripour από το Πράσινο Κόμμα, η BMWi δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει την πώληση όπλων αξίας 23,3 εκατ. στις 5 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, σχεδόν το διπλάσιο των € 12,9 εκατομμυρίων που εγκρίθηκαν σε όλο το 2018.

Ο κ. Dağdelen επέκρινε τις αποστολές, επισημαίνοντας τις δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων που διεξάγει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες οδήγησαν σε εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θεωρεί τις ενέργειες της Αγκυρας παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου.

"Είναι ανεύθυνο ότι η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να αποστέλλει όπλα πολέμου στο ναυτικό του Ερντογάν παρά τις επιθετικές πολιτικές της ενάντια στην Κύπρο, κράτος-μέλος της ΕΕ", είπε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα είναι συνένοχος σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν γερμανικά όπλα κατά της Κύπρου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail